Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Κορωνοϊός / Σήμα κινδύνου από τους ειδικούς – Ζητούν άμεση αύξηση των ΜΕΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Σήμα κινδύνου από τους ειδικούς – Ζητούν άμεση αύξηση των ΜΕΘ

Κορωνοϊός νοσοκομείο ΜΕΘ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας, κρούουν οι ειδικοί, ενώ καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι η Ελλάδα πάει καλά στα κρούσματα αφού όπως επισημαίνουν είναι μικρός ο αριθμός των τεστ. Την ίδια ώρα, σοβαρό ζήτημα παραμένουν οι διασωληνωμένοι, με τους λοιμωξιολόγους να ζητούν άμεση ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ.

«Η Ελβετία ανακοίνωσε 1.000 με 1.500 κρούσματα την ημέρα, η Ελλάδα 300 με 400 κρούσματα. Η εικόνα είναι ότι η Ελλάδα πάει καλά, όμως η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Όπως σημείωσε, η Ελβετία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 4.078 κρούσματα για τρεις μέρες με 7 νεκρούς, ενώ η χώρα μας με 295 κρούσματα είχε επίσης 7 νεκρούς. «Με αναλογικό τρόπο η Ελλάδα μπορεί να έχει πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα για να βγαίνει το αποτέλεσμα των νεκρών. Είναι η απλή μέθοδος των τριών» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι θάνατοι είναι ένδειξη για το ποια ήταν η κατάσταση πριν 10 με 15 μέρες» εξήγησε. 

Κοντά στο 70% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική

Την ανάγκη να ανοίξουν γρήγορα κλίνες ΜΕΘ, αλλά και να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό, υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος. Μάλιστα, όπως είπε, ήδη στην Αττική η κάλυψη των ΜΕΘ για covid-19 έχει ξεπεράσει το 60% και κοντεύει να φτάσει το 70%. Και αυτός σημείωσε ότι οι θάνατοι αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, καθώς αυτή την εποχή αναμένεται να αυξηθεί η μετάδοση με τον ιό να επιβιώνει καλύτερα στο περιβάλλον.

«Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται» επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος. Όπως είπε, παίζει σημαντικό ρόλο ο αριθμός των ΜΕΘ, καθώς μπορεί ξαφνικά να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα πρέπει να νοσηλευτούν σε αυτές. Η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας βοηθά στην ανάσχεση της διασποράς, ανέφερε ακόμη, ενώ πρόσθεσε ότι μία λύση που έχει προταθεί και θα πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού.

Ν. Ηλιόπουλος: Άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν την κοινωνία στην ανασφάλεια» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «βρίσκεται στα όριά του».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε: «άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, μαζική συνταγογράφηση των τεστ, ουσιαστική εμπλοκή των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL