Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Ο εφιάλτης τελείωσε με οκτώ λέξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Ο εφιάλτης τελείωσε με οκτώ λέξεις

Ο σπαραγμός της μάνας, με το πρόσωπο στον ουρανό και τα χέρια υψωμένα, «Τα κατάφερες, γιε μου» διέλυσε κάθε άλλο θόρυβο και κανείς απ’ όσους είχαν την τύχη να βρεθούν δίπλα εκείνη τη στιγμή δεν θα τον ξεχάσει ποτέ

Το ρολόι έδειχνε 11 και 49 πρώτα λεπτά. Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Οκτωβρίου -αλλά αυτό το γνωρίζαμε από καιρό. Τότε ήταν που από τα χείλη της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρίας Λεπενιώτη ακούστηκαν οι οκτώ λέξεις για τις οποίες πάλεψαν επί 5,5 χρόνια οι ακούραστοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, για τις οποίες άντεξε όρθια η Μάγδα Φύσσα και τα παιδιά που δεν έλειψαν ποτέ από δίπλα της σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου: «Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος ένοχος».

Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο και περίμενε να βεβαιωθεί ότι το ίδιο θα ακουστεί και για τα άλλα δύο διεσπαρμένα θραύσματα του χρυσαυγιτισμού: «Γιάννης Λαγός ένοχος, Ηλίας Κασιδιάρης ένοχος».

Ό,τι ακολούθησε τα επόμενα δευτερόλεπτα θα μείνει συγκεχυμένο στη μνήμη όσων το έζησαν. Η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα, οι δημοσιογράφοι με δυσκολία προσπαθούσαμε να καταγράψουμε την απόφαση για κάθε κατηγορούμενο.

Όταν η εκφώνηση των ονομάτων τελείωσε, η μισή αίθουσα κατευθύνθηκε αυτόματα προς τον προαύλιο χώρο. Κάποιοι για να βγάλουν γρήγορα το ρεπορτάζ στα μέσα όπου δουλεύουν, κάποιοι για να αναπνεύσουν τον καθαρό αέρα της απόφασης, κάποιοι ακολουθώντας απλώς τη Μάγδα Φύσσα, που βγήκε πρώτη απ’ όλους, με ορμή, μέχρι να φτάσει στα κάγκελα της εξώπορτας.

Ο σπαραγμός της, με το πρόσωπο στον ουρανό και τα χέρια υψωμένα, «Τα κατάφερες, γιε μου» διέλυσε κάθε άλλο θόρυβο και κανείς απ’ όσους είχαν την τύχη να βρεθούν δίπλα εκείνη τη στιγμή δεν θα τον ξεχάσει ποτέ.

Το δικαστήριο, του οποίου όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, καταδίκασε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης όλο το πολιτικό συμβούλιο της Χρυσής Αυγής. Πλάι στον φύρερ Μιχαλολιάκο, τον εκτελεστικό αρχηγό Λαγό και τον δελφίνο Κασιδιάρη, τους Χρ. Παπά, Ηλ. Παναγιώταρο, Α. Ματθαιόπουλο και Γ. Γερμενή.

Όλη η υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα και ακόμα 33 άτομα, ανάμεσά τους οι επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, οι δολοφόνοι του Λουκμάν, οι επίδοξοι δολοφόνοι των Αιγύπτιων ψαράδων, οι επίδοξοι δολοφόνοι των ανθρώπων του αντιεξουσιαστικού στεκιού «Αντίπνοια» και δύο από τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Λίγοι απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Καταδικάζοντας όλα τα μέλη του «πολιτικού συμβουλίου» της ναζιστικής συμμορίας, το δικαστήριο αποφάνθηκε: το υποτιθέμενο πολιτικό κόμμα και η εγκληματική οργάνωση ταυτίζονται απολύτως.

Αφαιρώντας την κατηγορία της διεύθυνσης ακόμα και από τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Νίκαιας Πατέλη και μετατρέποντάς την σε απλή συμμετοχή, ακύρωσε ουσιαστικά κάθε επιχείρημα ότι ο «πυρήνας της Νίκαιας» είχε αυτονομηθεί και δήλωσε ότι κάθε δολοφονική ενέργεια της Χρυσής Αυγής προερχόταν από πάνω, από τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο και τον κύκλο των πρωτοπαλίκαρών του.

Το δικαστήριο είχε νωρίτερα καταδικάσει για το σύνολο του κατηγορητηρίου τον δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και τους συνεργούς του, εκτός από δύο που απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών, για την υπόθεση Φύσσα. Ακολούθως τους τέσσερις κατηγορουμένους για την υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τέλος, τους τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, όπου η κατηγορία μετατράπηκε από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σωματική βλάβη. Συνολικά, ανάμεσα σε 69 κατηγορούμενους, οι 65 έφυγαν με βαριές ή ελαφρύτερες καταδίκες, σε μια δίκη που, όχι άδικα, χαρακτηρίστηκε μια μικρή «ελληνική Νυρεμβέργη».

Οι καταδικασθέντες για την υπόθεση του ΠΑΜΕ μπορούν να ελπίζουν πλέον ότι η υπόθεσή τους θα έχει παραγραφεί μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Και έχει σημασία να τονιστεί ότι το ΠΑΜΕ και οι συνήγοροί του γνώριζαν αυτόν τον κίνδυνο όταν ζητούσαν να συμπεριληφθεί η υπόθεση σε μια τόσο μακρόχρονη δίκη, προκειμένου να δυναμώσει το κατηγορητήριο για την εγκληματική οργάνωση.

Όταν το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα, οι δέκα καταδικασμένοι πλέον κατηγορούμενοι που ήταν παρόντες σηκώθηκαν για να βγουν έξω. Οι αστυνομικοί, αφού δίστασαν λίγο, τους εμπόδισαν. «Νομίζω ότι είστε υπό κράτηση» είπε ο υπεύθυνος αξιωματικός. Η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κράτηση πριν από την ποινή και με τη συναίνεση της πολιτικής αγωγής οι κατάδικοι ναζιστές βγήκαν χωρίς συνοδεία.

Αλλά η εικόνα παρέπεμπε σε αυτό που θα δούμε τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες ώρες. Ο εφιάλτης της Χρυσής Αυγής τελείωσε για την ελληνική κοινωνία χθες, στις 11.49 το πρωί. Οι δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο, έξω από το Εφετείο, γεννούν την ελπίδα ότι ίσως σύντομα τελειώσει και ο εφιάλτης του φασισμού συνολικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL