Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Χρυσή Αυγή / Τι θα ακούσουμε και τι περιμένουμε σήμερα από το δικαστήριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή / Τι θα ακούσουμε και τι περιμένουμε σήμερα από το δικαστήριο

Παρότι η αναμονή 5,5 χρόνων έχει δημιουργήσει μια έντονη προσμονή, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της αντίστροφης μέτρησης για την απόφαση του δικαστηρίου, η σημερινή ημέρα είναι η D-Day, αλλά όχι η τελευταία μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Στην πραγματικότητα αυτό που σίγουρα θα ξέρουμε σήμερα είναι η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την ενοχή ή τη μη ενοχή των κατηγορουμένων για κάθε μία από τις κατηγορίες.

Μέχρι αυτή η απόφαση να αντιστοιχηθεί με ποινές υπάρχει μια μακρά διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει αγορεύσεις της υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά, εισαγγελική εισήγηση για τα ελαφρυντικά, πιθανή δευτερολογία της υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά, απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών και ακολούθως ίδια διαδικασία επί των ποινών.

Ακόμα και τότε η δίκη δεν θα έχει τελειώσει, αφού θα υπάρξει μια αντίστοιχη -μικρότερη σε διάρκεια- διαδικασία που θα αφορά την ανασταλτική δύναμη (ή όχι) της έφεσης.  Όπως γίνεται κατανοητό, όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί μεγάλο αριθμό δικασίμων ακόμα πριν η συνεδρίαση λυθεί και οδηγηθούν στη φυλακή όσοι από τους κατηγορούμενους καταδικαστούν.

Το δικαστήριο θα κρίνει τέσσερις υποθέσεις: Την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα με 18 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ με 4 κατηγορούμενους, την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών με 5 κατηγορούμενους και, τέλος, την κρίσιμη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία είναι κατηγορούμενη όλη η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας.

Είκοσι ανάμεσα στους κατηγορούμενους, και όλη η ηγεσία, θα δικαστούν μόνο γι’ αυτή την κατηγορία. Αν κριθούν ένοχοι, θα πρέπει να περιμένουμε γι’ αυτούς ποινές που θα ξεκινούν από τα 10 και θα φθάνουν μέχρι τα 15 χρόνια φυλάκιση. Μεγαλύτερη ποινή σε αυτή τη δίκη μπορεί να επιβληθεί, βάσει κατηγορητηρίου, μόνο στον Ρουπακιά, ο οποίος δύσκολα θα γλιτώσει τα ισόβια.

Οι ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μπορεί να μειωθούν (στα 2 έως 8 χρόνια) εάν το δικαστήριο τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά, κάτι όμως που θα ισοδυναμούσε με ύβρι ανάλογη με αυτή που διέπραξε η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου κατά την αγόρευσή της.

Δεν ήταν ακόμα βέβαιο μέχρι χθες τη νύχτα ποια σειρά θα ακολουθούνταν στην εκφώνηση της απόφασης. Ωστόσο, είτε το δικαστήριο ξεκινήσει με την απόφαση για την υπόθεση Φύσσα είτε ακολουθήσει αυστηρά αλφαβητική σειρά για όλους τους κατηγορούμενους, η εκφώνηση της απόφασης θα αρχίσει με τον κατηγορούμενο Γιάννη  Άγγο. Αν για την κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση αυτού του μέλους του τάγματος εφόδου ακουστεί η λέξη «ένοχος», θα ξέρουμε ότι η εφιαλτική πορεία της Χρυσής Αυγής στις ζωές μας θα έχει μόλις τελειώσει και απλώς θα περιμένουμε την επικύρωση για τους υπόλοιπους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL