Κορωνοϊός / Προαναγγέλλουν δύσκολο χειμώνα και νέα μέτρα

Κορωνοϊός / Προαναγγέλλουν δύσκολο χειμώνα και νέα μέτρα

Οι κυβερνητικές παλινωδίες και τα ημίμετρα στο μέτωπο της πανδημίας έχουν φέρει τη χώρα, και ειδικά την Αττική, στο σημείο «μηδέν». Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αναφορά του Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος προανήγγειλε ένα δύσκολο χειμώνα. Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι θα υπάρξουν στοχευμένα τοπικά μέτρα.

Ειδικότερα, κατά  τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι τον τελευταίο μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 με 400 τις περισσότερες ημέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις. Παράλληλα ανέφερε ότι ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 80 αυξάνοντας  σταδιακά την πίεση στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων  διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον η κυβέρνηση θα παίρνει κατηγοριοποιημένα και στοχευμένα μέτρα για κάθε περιφέρεια.

Έτσι, την Παρασκευή, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό θα παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας:

  • Επίπεδο 1: ετοιμότητα
  • Επίπεδο 2: επιτήρησης
  • Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης
  • Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου

Το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται κάθε περιφέρεια θα κρίνεται από διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, οι δείκτες πληρότητας για τα νοσοκομεία, η διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα.