Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Μόρια - Καρά Τεπέ / Ντροπή χωρίς τέλος για την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόρια - Καρά Τεπέ / Ντροπή χωρίς τέλος για την Ευρώπη

Άνθρωποι που έτρεξαν να σωθούν από καταστροφές κι αυτές τους ακολουθούν παντού στοιβάζονται πάνω σε πέτρες. Παιδιά που μεγαλώνουν στους δρόμους της φυγής. Εικόνες πολέμου που γίνονται καθημερινότητα. Μόνη διέξοδος, μόνη ελπίδα τους, ένα αβέβαιο μέλλον, που τους επιφυλάσσει το αποτρόπαιο πρόσωπο της «αλληλεγγύης» της Ευρώπης.

Από τις λάσπες της Μόριας στις πέτρες του Καρά Τεπέ, μόνο άθλιες συνθήκες και εγκατάλειψη αντίκρισε η αντιπροσωπεία των εννέα ευρωβουλευτών-τριών. Ο Κώστας Αρβανίτης και ο Πέτρος Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με επτά ευρωβουλευτές-τριες της GUE/NGL από Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία και Πορτογαλία, τους Miguel Urban Crespo, Idoia Villanueva Ruiz, Sira Rego, Pernando Barrena Arza, Malin Bjork, Cornelia Ernst, Marisa Matias, πραγματοποίησαν αυτοψία στην κατεστραμμένη Μόρια και τη νέα δομή του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη.

Αποκάλυψαν την ωμή πραγματικότητα, που δεν θα βρείτε σε κανένα κανάλι, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν όσο και στις συναντήσεις τους με τους φορείς, καθώς και στην "Αυγή", για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν: Έλλειψη χώρων υγιεινής, έλλειψη πόσιμου νερού, συνωστισμός στη διενέργεια των test Covid, συνθήκες προβληματικές και για τους εργαζόμενους στον χώρο. Με τη χώρα μας να μην έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για μετεγκαταστάσεις προσφύγων, η κυβέρνηση πυροδοτεί μια εκρηκτική κατάσταση στο νησί της Λέσβου, κρατώντας εγκλωβισμένους 13.000 ανθρώπους.

Ισότιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.

Με μελανά χρώματα αποτύπωσαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς την κατάσταση στη Λέσβο και στη νέα δομή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Το βασικό αίτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. Εξήγησε ότι «η δομή που δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ είναι μια μόνιμη δομή που θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα» και έθεσε το αίτημα της ισότιμης μετεγκατάστασης των ανθρώπων, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο αίτημα αυτό συμφώνησαν όλοι οι ευρωβουλευτές, με την Cornelia Ernst από τη Γερμανία να σημειώνει: «Οι δομές σαν την Μόρια είναι απαράδεκτες και απάνθρωπες. Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματά μας είναι να κλείσουν τα hotspot βάζοντας τέλος συνολικά στην πολιτική αυτή της Ευρώπης. Αίτημά μας είναι η μετεγκατάσταση, όχι προς την ελληνική ενδοχώρα, αλλά προς τα άλλα κράτη-μέλη, καθώς και η διασφάλιση σε όλους μιας δίκαιης διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος ασύλου" όπως είπε, καταγγέλλοντας παράλληλα την «ποινικοποίηση της μετανάστευσης, των ΜΚΟ και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης», που έκρινε ως «απαράδεκτη».

Να σημειωθεί ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης της Ελλάδας με μετεγκατάσταση των προσφύγων στήριξαν με επιστολή τους, μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, 169 ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και, φυσικά, η πλειοψηφία των μελών της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL) όσο και Φιλελεύθεροι από το RENEW, αλλά και την ευρωπαϊκή Δεξιά, μεταξύ των οποίων δέκα μέλη του ΕΛΚ, αλλά και έναν Γερμανό ευρωβουλευτή που συμμετέχει στην ομάδα της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς ECR. Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι το αίτημα αυτό δεν στηρίχθηκε από τους Έλληνες ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΚΚΕ.

Να μην υπάρξει νέα Μόρια

Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Idoia Villanueva υπογράμμισε τη σημασία της αποστολής και της επιτόπιας αυτοψίας των ευρωβουλευτών στη Λέσβο, διότι «τα ΜΜΕ δεν καλύπτουν επαρκώς την κατάσταση. Αποστολές σαν κι αυτή είναι πολύ σημαντικές, προκειμένου να υπάρξει μια καλή εικόνα τού τι ακριβώς συμβαίνει και να μπορέσουμε να τη μεταφέρουμε στις χώρες μας, και, φυσικά, είναι πολύ σημαντικές στη χάραξη των πολιτικών τού αύριο».

Στην αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας που παρουσιάζουν οι ελληνικές αρχές αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία Marissa Matias. «Οι ελληνικές αρχές θέλουν να δώσουν την εικόνα μιας ελεγχόμενης κατάστασης, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο, ειδικά σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Στην ανάγκη μετεγκατάστασης των προσφύγων της Λέσβου έχει ανταποκριθεί η Γερμανία και η Πορτογαλία, αλλά «ακόμη δεν έχουμε παραλάβει κανέναν». Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, είναι η έλλειψη νομικής βάσης, γι’ αυτό και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια «ριζικά διαφορετική πρόταση για το νέο Σύμφωνο». «Πρόκειται για δύσκολη δουλειά, αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολη αν οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν συντάσσονται με αυτή τη θέση», όπως ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πέραν του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κανένας ευρωβουλευτής άλλου κόμματος δεν στήριξε το αίτημα αυτό.

Πέντε φορές μεγαλύτερη «Μόρια» το Καρά Τεπέ

Στις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στο Καρά Τεπέ αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης. «Εδώ βρισκόμαστε στα σύνορα της Ε.Ε., τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης· δεν είμαι όμως βέβαιος ότι βρισκόμαστε εντός ευρωπαϊκού κεκτημένου, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ στο Καρά Τεπέ τους χειμερινούς μήνες.

Την έκπληξή της για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει αίτημα μετεγκατάστασης των προσφύγων εξέφρασε η ευρωβουλευτής από τη Σουηδία Malin Björk, «αντ’ αυτού έχει επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην κατασκευή μιας ακόμα δομής, ίσως και πέντε φορές μεγαλύτερης από τη Μόρια». «Αυτό δεν είναι μέλλον. Βρεθήκαμε εκεί, τα είδαμε με τα μάτια μας. Η τοποθεσία της δομής δεν είναι κατάλληλη, δεν υπάρχει τίποτε το σωστό σε αυτή τη δομή. Αυτά που είδαμε χθες, αυτά πρέπει να καταγγείλουμε. Πρέπει να μεταφέρουμε αυτήν την ιστορία όπου μπορούμε. Τα ΜΜΕ πρέπει να έχουν πρόσβαση, να μπορούν να μπουν και να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό είναι απαράδεκτο στην Ευρώπη του 2020».

Όλοι οι ευρωβουλευτές της αποστολής έδωσαν υπόσχεση αγώνα, για να αλλάξει αυτή η τραγική κατάσταση και να μην δημιουργηθούν νέες Μόριες, φυλακές για αθώους ανθρώπους, που στο μόνο που έσφαλαν ήταν να γεννηθούν σε λάθος σημείο του πλανήτη. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ δεν θα έπρεπε να ευθυγραμμίζονται στο αίτημα της μετεγκατάστασης; Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να επιχειρεί να εκμεταλλεύεται το προσφυγικό κάνοντας «δουλίτσες»;

Ένα μέλλον με συρματόπλεγμα, πόνο και... μπίζνες

«Τι είδα στη Μόρια και στο Καρά-Τεπέ»; Είδα να σκάει στα μάτια μας και, φυσικά, πάνω στις ζωές των κατοίκων της Λέσβου η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο προσφυγικό απαντά ο Κώστας Αρβανίτης στην "Αυγή" προσθέτοντας: «Είδαμε καθαρά ακριβώς τι δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη χαράζοντας τη νέα της -ολοκληρωμένη πλέον, πολυδιαφημισμένη- πολιτική». Για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης σχολίασε:

«Την Τετάρτη, ο Μ. Σχοινάς και η Ίλβα Γιοχάνσον διέλυσαν κάθε αμφιβολία: Το νέο Σύμφωνο θεσπίζει την υποχρεωτική αλληλεγγύη, αλλά με τόσα παραθυράκια, που μοιάζει μια αλληλεγγύη μη υποχρεωτική, μια αλληλεγγύη-σουρωτήρι. Αν αυτή η αλληλεγγύη - Φρανκεστάιν είναι το αύριο της πολιτικής της Ε.Ε. στο προσφυγικό, τότε αυτό που είδαμε στη Λέσβο δυστυχώς είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσεται. Ένα μέλλον με συρματόπλεγμα, πόνο, εκρήξεις καταστροφής βία, μίσος και, φυσικά, μπίζνες».

Η ευρωβουλευτής του Die Linke Κορνήλια Ερντς αναφέρει πως πρωτίστως την ενδιαφέρει τι θα απογίνουν οι σχεδόν 13.000 πρόσφυγες που ήταν χωρίς στέγη καθώς και ποια ήταν η γενικότερη κατάσταση στο νησί. «H νέα δομή στο Καρά-Τεπέ μού προκάλεσε αποτροπιασμό. Το μέρος αυτό είναι ακόμα χειρότερο από τη Μόρια, η έλλειψη νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής είναι απαράδεκτη. Και ανησυχώ πολύ για τις τεταμένες σχέσεις στο νησί, αυτήν την αίσθηση απελπισίας και παραίτησης, τόσο ανάμεσα στους ντόπιους όσο και στους πρόσφυγες» είπε, επιρρίπτοντας την ευθύνη τόσο στην Ε.Ε., «που προωθεί αυτές τις πολιτικές», όσο και στην ελληνική κυβέρνηση, «η οποία τις εφαρμόζει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Οι πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν σε ασφαλείς προορισμούς στην Ε.Ε., που να έχουν την υποδομή να τους υποδεχθούν, υπό αξιοπρεπείς συνθήκες.»

Αρνητική ήταν η υποδοχή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης από τους ευρωβουλευτές της GUE/NGL καθώς, όπως είπε ο Πέτρος Κόκκαλης στην “Αυγή”, συζητώντας με τους συντρόφους του τις πρώτες ανακοινώσεις προβληματίζονται για το «ποιο θα είναι άραγε το μέλλον αυτού του κεκτημένου». «Ακούσαμε ξεκάθαρες κουβέντες για το 'τέλος του Δουβλίνου', ωστόσο βλέπουμε στο δόγμα της ασφάλειας να πνίγει την αλληλεγγύη» συμπληρώνει.

«Τα χώματα και τα συρματοπλέγματα που είδαμε στη νέα υπερ-δομή του Καρά-Τεπέ δεν προοιωνίζονται κάτι καλό, ούτε για τους πρόσφυγες ούτε για το νησί και τους κατοίκους του. Η δημοκρατική Ευρώπη κραυγάζει 'Όχι άλλη Μόρια'. Όμως, τόσο αυτά που ακούσαμε την Τετάρτη όσο και αυτά που είδαμε εκεί δείχνουν πως βρισκόμαστε ακριβώς μπροστά στη 'Μόρια 2.0'».

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια δεν είναι ατύχημα, είναι άμεση συνέπεια των καταστροφικών και εχθρικών μεταναστευτικών και συνοριακών πολιτικών της Ε.Ε.» τονίζει η Villanueva Ruiz Idoia από τους Podemos. «Είδαμε ανθρώπους να συνωστίζονται, σε απάνθρωπες συνθήκες, ανθρώπους που τα δικαιώματά τους παραβιάζονται καθημερινά με την ανοχή και υπό την προστασία της Ε.Ε.».

«Η κατάσταση δεν είναι άσχημη μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού. Οι ντόπιοι δεν έχουν τα μέσα ούτε και τη δυνατότητα να διαχειριστούν την κατάσταση» είπε, εξηγώντας πόσο αναγκαία είναι η άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων: «Η Ευρώπη έχει υποχρεώσεις, εδώ και τώρα. Πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μπροστά και να μην βλέπουμε την απελπισία, τα βάσανα και τον θάνατο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL