Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Κορωνοϊός / Χωρίς τεστ για Covid-19 το εμβόλιο για τη γρίπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Χωρίς τεστ για Covid-19 το εμβόλιο για τη γρίπη

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗ
ΑΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σύγχυση και αναστάτωση σε όσους φέτος θέλουν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ως επιπλέον προφύλαξη ενώ είναι σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού, προκάλεσαν οι οδηγίες που απεστάλησαν στα φαρμακεία όλης της χώρας, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Σ’ αυτές αναφέρεται ρητά ότι «ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR)...». Όπως σημειώνει μάλιστα ο ΠΦΣ, «μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό».

Η ερμηνεία που δόθηκε από πολλούς ήταν πως θα χρειαστεί αρνητικό τεστ για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν. Μετά τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε σε δήλωσή της ότι «δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».

Προπαραγγελίες εμβολίων και λίστες αναμονής

Στο μεταξύ, προπαραγγελίες για το εμβόλιο της γρίπης έχουν αρχίσει ήδη σε πολλά φαρμακεία καθώς είναι αρκετοί που θέλουν να το κάνουν, χωρίς να ανήκουν απαραίτητα στις ευπαθείς ομάδες. Προβληματισμός μεταξύ των φαρμακοποιών για το αν θα είναι επαρκείς οι ποσότητες, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως να διαβεβαιώνει ότι οι δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκινά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, ενώ ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, στηριζόμενο στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Μόνο με συνταγή γιατρού και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα είναι και φέτος δωρεάν το αντιγριπικό εμβόλιο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL