Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σκάνδαλο στην Παιδεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο στην Παιδεία

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR)

Πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας αδικούνται κατάφωρα 2.233 υποψήφιοι στις Πανελλαδικές. Η αδικία στις φετινές Πανελλαδικές έχει γνωστοποιηθεί τόσο στον πρωθυπουργό (και στο επιτελείο του) όσο και στην αξιολάτρευτη υπουργό μας.Όλοι οι ιθύνοντες, όμως, κωφεύουν αδιάφορα. Όπως και να το καλοσκεφτείς, είναι πολιτικά σκοπιμότερο να ευνοήσεις τους πολλούς και να αδικήσεις τους λίγους. Μπορεί να αποτελούμε μειονότητα (μέσα στους 50.000 υποψήφιους), αλλά είμαστε υπολογίσιμη “ποσότητα”! Στις αρχές της προηγούμενης σχολικής χρονιάς (όταν πρωτοεκλέχθηκε η τωρινή κυβέρνηση) η κυρία Κεραμέως εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας. Μία από αυτές τις περιβόητες ήταν η αλλαγή στη διδακτέα ύλη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μόνο για τους μαθητές του νέου συστήματος. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, στις φετινές Πανελλαδικές υπήρξαν δύο συστήματα εξέτασης των υποψηφίων. Το νέο και το παλαιό σύστημα. Η ύπαρξη των δύο συστημάτων είχε εφαρμοστεί το 2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση, τότε όμως δεν είχε αδικηθεί σχεδόν κανείς. Οι μαθητές που έδωσαν για πρώτη φορά αποτελούσαν το νέο σύστημα, ενώ εκείνοι που έδιναν για δεύτερη ή τρίτη κ.ο.κ αποτελούσαν το παλαιό σύστημα.

Η αδικία στην οποία αναφέρθηκα έγκειται στη λανθασμένη απόδοση του ποσοστού στους μαθητές του παλαιού συστήματος του 3ου Πεδίου (το 3ο Πεδίο αποτελεί το πεδίο επιστημών Υγείας και Ζωής). Το παλαιό σύστημα επέλεξαν 2.233 υποψήφιοι, ενώ το νέο 10.982. Άρα οι υποψήφιοι ήταν 13.215. Το πραγματικό και δίκαιο ποσοστό προκύπτει ως εξής: Παλαιό σύστημα: 2.233 / 13.215 = 16,9%. Νέο σύστημα: 10.982 / 13.215 = 83,1%. Μας απέδωσαν 9,51% (ποσοστού των θέσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) αυθαίρετα, χωρίς να το σκεφτούν και να το επεξεργαστούν δεύτερη φορά. Είναι απλά μαθηματικά. Ακόμη και ένα παιδί της 1ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου μπορεί να λύσει αυτή την εξίσωση. Δηλαδή, για να καταλάβετε, καθορίζεται το μέλλον τόσων παιδιών από μια λάθος διαίρεση της υπουργού.

Λένε ψέματα.

Είναι τόσο απλό! Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει. Τελικά, γνωρίζουν ή δεν θέλουν να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα; Μήπως με αυτές τις αποφάσεις της υπουργού θέλουν να “βολέψουν” τα δικά τους άτομα και γι’ αυτό αρνούνται να πάρουν πίσω την Υπουργική Απόφαση; Πραγματικά, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της αδικίας και λένε ψέματα με την ίδια ευκολία που αναπνέουν! Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα και εμείς για ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Κι εμείς ιδρώσαμε, κουραστήκαμε, κοπιάσαμε και ματώσαμε, όχι μόνο μια φορά, αλλά και δυο και τρεις φορές... Κι εμείς κάναμε όνειρα για το μέλλον μας, στερηθήκαμε πολλά, απομακρυνθήκαμε από φίλους και συγγενείς μας. Δεν το βάζουμε κάτω. Κανένας δεν περίμενε αυτή την τρικλοποδιά από τη Μαρία Αντουανέτα του υπουργείου Παιδείας.

Αρκετοί υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ένας από αυτούς είμαι κι εγώ). Στις 27 Ιουλίου απορρίφθηκε από το ΣτΕ η Αίτηση Αναστολής για την έκδοση των αποτελεσμάτων (που έγινε στις 28 του ιδίου μηνός) για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στις 2 Οκτωβρίου θα εκδικαστεί η Αίτηση Ακυρώσεως της Υπουργικής Απόφασης. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη δικαίωσή μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στους δύο δικηγόρους μας, τον κ. Νικόπουλο και τον κ. Λαζαράτο, και στην ελληνική Δικαιοσύνη. Αλίμονο αν στην κοινωνία μας δεν εισακούγεται η φωνή των νέων. Αλίμονο στις κοινωνίες που καθοδηγούνται από ανυποχώρητους ανθρώπους. Είναι μεγάλο το χρέος αλλά και το δίλημμα της νέας γενιάς να διορθώσει τα καθιερωμένα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL