Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Καρδίτσα / Εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό στα ορεινά του νομού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρδίτσα / Εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό στα ορεινά του νομού

Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι στα ορεινά της Καρδίτσας, ενώ οι δημοτικές αρχές σε Αργιθέα, Μουζάκι και Λίμνη Πλαστήρα απευθύνουν έκκληση για άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Την ίδια έκκληση κάνουν οι κάτοικοι στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, την Κεφαλλονιά. Για έκτη ημέρα οι κάτοικοι, οι αγρότες και οι επιχειρηματίες απευθύνουν έκκληση για άμεσα μέτρα στήριξης βλέποντας τα σπίτια και το βιός τους θαμμένο μέσα στη λάσπη και τα χωράφια τους πλημμυρισμένα. Συγκινητική είναι η συνδρομή των πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα για τους πληγέντες της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής. Από την άλλη πλευρά, υπό το βάρος της κατακραυγής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεσμευτεί για αύξηση της επιχορήγησης προς τους δήμους στα 37 εκατ. ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά πληροφορούμαστε ότι μόνο στη Θεσσαλία η ανάγκη για αποκατάσταση σε υποδομές ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ!

Καρδίτσα

Η χθεσινή βροχή στην Αργιθέα, στο Μουζάκι και στην Καρδίτσα έσπειρε την αγωνία στους κατοίκους, καθώς ακόμη δεν έχουν προλάβει να βγάλουν τη λάσπη από τα σπίτια τους και το τοπίο γύρω τους είναι σαν βομβαρδισμένο. Στην Καρδίτσα, οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις λάσπες, καθώς περισσότερα από 5.000 σπίτια είναι πλημμυρισμένα. Μέχρι χθες, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, πάνω από 1.800 επιχειρηματίες είχαν κάνει αίτηση για να λάβουν το εφάπαξ βοήθημα των 8.000 ευρώ. Κατ’ εκτίμηση, όμως, και οι 3.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά το πέρασμα του «Ιανού».

Παράλληλα, όλη η παραγωγή σε βαμβάκια και ζωικό κεφάλαιο έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ, στην Καρδίτσα εκτιμάται πως έχουν πνιγεί πάνω από 12.000 αιγοπρόβατα και 25.000 κυψέλες μελισσών, όπως και μεγάλος αριθμός βοοειδών. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 εκατ. ευρώ. Στα δε χωράφια η ζημιά είναι ανυπολόγιστη, καθώς ακόμη οι καλλιέργειες είναι θαμμένες μέσα στη λάσπη.

Αργιθέα

«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο» λέει στην «Αυγή» ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι κεντρικοί άξονες από Αργιθέα προς Μουζάκι και Καρδίτσα είναι κατεστραμμένοι». Για έκτη ημέρα, χθες, οκτώ χωριά του Δήμου Αργιθέας ήταν χωρίς ρεύμα, ενώ τέσσερα χωριά είναι χωρίς δίκτυο ύδρευσης. «Τα προβλήματα στους δρόμους είναι τεράστια και παραμένουν περίπου 80 κάτοικοι εγκλωβισμένοι στα χωριά μας» τονίζει ο Α. Στεργίου, επισημαίνοντας πως προς μόλις χθες, με τη συμβολή των μηχανημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, άνοιξε ο δρόμος που συνδέει την Αργιθέα με το Μουζάκι. «Μόνο χωμάτινους δρόμους μπορούμε να ανοίξουμε» λέει με απελπισία ο δήμαρχος.

Μουζάκι

Στο Μουζάκι όλες οι γέφυρες είναι κλειστές, καθώς άλλες έχουν πέσει και σε άλλες έχει υποχωρήσει σημαντικά το οδόστρωμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι κάτοικοι για έκτη ημέρα ζουν χωρίς νερό και ρεύμα σχεδόν σε όλα τα χωριά. Απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι 11 από τα 13 χωριά της Οξυάς Μουζακίου είναι αποκλεισμένα. «Σε κάποιες περιπτώσεις η τροφοδοσία γίνεται από κατοίκους που πεζοί μεταφέρουν τρόφιμα» λέει στην «Αυγή» ο Θ. Στάθης, ενώ η τροφοδοσία στο Πευκόφυτο έγινε όταν στη δαγκάνα του εκσκαφέα φορτώθηκαν φιάλες νερού και τρόφιμα για να τα παραλάβουν οι κάτοικοι που έμεναν στην άλλη όχθη του ποταμού, καθώς η γέφυρα έχει πέσει.

Στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλλονιάς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κεφαλλονιά, όπου χθες βρέθηκε κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και ο πρώην περιφερειάρχης Θοδωρής Γαλιατσάτος, η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική. «Απαραίτητη όσο ποτέ η πρόληψη έναντι των σφοδρών καιρικών φαινομένων» σχολιάζει στην «Αυγή» η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Χαρά Καφαντάρη, υπογραμμίζοντας ότι «επειδή η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, πρέπει οι πόλεις μας να είναι ανθεκτικές!».

Εκεί, από την πρώτη στιγμή, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας βοηθούν στον απεγκλωβισμό των κατοίκων ή στη διανομή τροφίμων. Παράλληλα, υπό τις οδηγίες των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ, συμβάλλουν στην αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.  Όμως είναι η έκτη ημέρα που οι κάτοικοι στην Αγία Ευφημία και την  Άσσο ζουν χωρίς ρεύμα και υδροδότηση.  Όλες οι υποδομές είναι κατεστραμμένες και ιδίως για την  Άσσο οι μηχανικοί εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί έως και ένας μήνας για να αποσυρθούν από τους δρόμους οι πέτρες και τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν τους δρόμους!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL