Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Προσφυγικό / Ο Μηταράκης θέλει να κλείσει και τη δομή στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Ο Μηταράκης θέλει να κλείσει και τη δομή στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου

Μετά το κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού ευάλωτων αιτούντων άσυλο στο Καρά Τεπέ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προανήγγειλε με δήλωσή του στην τοπική ιστοσελίδα Στο Νησί και το κλείσιμο της δεύτερης δομής όπου ζούσαν σε ανθρώπινες συνθήκες, αυτής του ΠΙΚΠΑ.

Μάλιστα πρόκειται για τη δομή στην οποία δρα η Αλληλεγγύη Λέσβου, η οργάνωση που προήλθε από τους εθελοντές που λειτουργούσαν τον χώρο από το 2012 και βραβεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 με το Βραβείο Νάνσεν από την  Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

"Ικανοποιούμε αίτημα των ξενοδόχων"

Οι διακρίσεις όμως αυτές δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μπροστά στα αιτήματα των ξενοδόχων, οι οποίοι άλλωστε προ δύο ετών είχαν προσφύγει κατά της λειτουργίας της δομής με ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία όμως είχαν χάσει!

«Προχωρήσαμε στην απόφαση αυτή ικανοποιώντας πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της  Ένωσης Ξενοδόχων» δήλωσε Στο Νησί ο Ν. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι: «Στις 31 Οκτωβρίου το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στη δομή του ΠΙΚΠΑ θα αποχωρήσουν με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», καθώς και ότι «οι εγκαταστάσεις επιστρέφουν στο υπουργείο Εργασίας με προοπτική να επαναλειτουργήσουν ως παιδικές κατασκηνώσεις ή ό,τι άλλο αποφασιστεί σε όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Ευάλωτοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι και νεογέννητα ο πληθυσμός του

Είναι η όγδοη φορά από το 2013 που προσπαθούμε να σώσουμε τα αυτονόητα, λέει στην “Α” η  Έφη Λατσούδη από την Αλληλεγγύη Λέσβου και την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε ότι η Αλληλεγγύη Λέσβου έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ασφαλιστικά μέτρα από ξενοδόχους, συνεχείς οχλήσεις, καταγγελίες, ακόμα και την προ δύο ετών απόφαση της τότε περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου να κλείσει ο χώρος.

Αυτή τη στιγμή το ΠΙΚΠΑ φιλοξενεί 90 ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες και 30 ασυνόδευτους ανηλίκους με εισαγγελική παραπομπή, ενώ είχαν αρχίσει να δέχονται και νεογέννητα και μονογονεϊκές οικογένειες από τους αστέγους πρόσφυγες της καμένης Μόριας, μας εξηγεί..

Μια δομή, καμιά ανθρώπινη

Οι προαναγγελίες των τελευταίων ημερών ξεδιπλώνουν ένα σχέδιο βάσει του οποίου ουσιαστικά κλείνει κάθε περιφερειακή δομή που στέγαζε σε πιο ανθρώπινες συνθήκες αιτούντες άσυλο ή πρόσφυγες και συστήνεται μια δομή, κλειστή ή ελεγχόμενη, όπως θέλει να την ονομάζει η Ε.Ε. ώστε να τη χρηματοδοτεί, όπου θα στεγάζονται όλοι, χωρίς να γίνονται ιδιαίτερα ορατοί καν στην κάθε τοπική κοινωνία και ελαχιστοποιώντας κάθε ενταξιακή πολιτική.

Το σχέδιο, όπως φαίνεται, τελικά έχει συμφωνηθεί και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την Περιφέρεια, αν κρίνει κάποιος από τα πεπραγμένα του τελευταίου μήνα, και ειδικά μετά την καταστροφή της Μόριας.

Προς το στήσιμο ενός νέου κολαστηρίου

“Το θέμα δεν είναι απλά το ΠΙΚΠΑ, είναι μια στροφή πολιτικής που χτυπάει κάθε βήμα προς την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Με το ΠΙΚΠΑ προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα ότι δεν χρειάζονται τεράστια καμπ εξαθλίωσης, αλλά μικρές δομές αλληλεγγύης και ενσωμάτωσης στην κοινωνία” σημειώνει η  Έφη Λατσούδη και συμπληρώνει:

“Η στιγμή που έχει καεί η Μόρια είναι μια στιγμή να αποφασιστεί ότι τέτοιες πρακτικές -τεράστια καμπ-, που ουσιαστικά δημιουργούν συνθήκες εξαθλίωσης για τους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία, θα εγκαταλειφθούν και θα γίνει αποσυμφόρηση στα νησιά και θα διατηρηθούν μικρές δομές με ανθρώπινες συνθήκες, όπως ο καταυλισμός του Δήμου στο Καρά Τεπέ (σ.σ.: προ δύο ημερών ο Ν. Μηταράκης προανήγγειλε το κλείσιμό του μέχρι τέλος του χρόνου) και το ΠΙΚΠΑ».

«Αντ’ αυτού βλέπουμε να στήνεται μια τεράστια δομή χωρίς προδιαγραφές, ένα κολαστήριο που θα κοστίσει πολύ» επισημαίνει η  Έ. Λατσούδη.

Ειδική ευρωπαϊκή επιτροπή για τη νέα “Μόρια”

Την ίδια ώρα η Κομισιόν ανακοίνωνε τη σύσταση “ειδικής ομάδας για τη βελτίωση της κατάστασης στο νησί με σταθερό τρόπο”. Η ειδική ομάδα θα υλοποιήσει ένα κοινό πιλοτικό πρόγραμμα μαζί με τις ελληνικές αρχές για νέες εγκαταστάσεις υποδοχής, όπως σημειώνουν, στο πλαίσιο των προτάσεων του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο και θα συνεργάζεται στενά με τους οργανισμούς της Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς στο πεδίο.

Μετεγκαταστάσεις σε συνεργασία με την Κομισιόν

Κατά τα άλλα χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης ότι σε συνεργασία με την Κομισιόν προετοιμάζει τη μετεγκατάσταση αναγνωρισμένων προσφύγων σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής   Ένωσης που προσφέρθηκαν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Μάλιστα για την αποσυμφόρηση θα χρησιμοποιηθούν ξενοδοχειακές μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο, που τονίζει ότι “το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ξενοδοχεία ολοκληρώνεται εντός του 2020”.

Επιπλέον χθες ο πρεσβευτής του Καναδά Μαρκ  Άλεν παρέδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκο επιστολή της καναδικής κυβέρνησης με την οποία εκφράζει την πρόθεσή της να μετακινηθούν 50 ευάλωτα άτομα (θύματα βασανισμών, ενδοοικογενειακής βίας, έμφυλης βίας και σεξουαλικής κακοποίησης), μαζί με τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Στο "Βοστάνειο" η ολλανδική δωρεά για το ΚΥΤ Μόριας

Στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “Βοστάνειο” μεταφέρθηκαν χθες, σύμφωνα με το υπουργείο, μηχανήματα καρδιοαναπνευστικής υποστήριξης από το υγειονομικό κέντρο του ΚΥΤ Μόριας. Πρόκειται για το υγειονομικό κέντρο που δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς δεν στελεχώθηκε ποτέ από το ελληνικό κράτος, και ήταν δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Η μεταφορά έγινε με εντολή του υπουργού Ν. Μηταράκη, κατά το υπουργείο, με σκοπό την ενίσχυση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου.

Το υπουργείο μάλιστα αναφέρει ότι στην καταστροφή της Μόριας είχε “καταστραφεί μέρος του χώρου της υγειονομικής μονάδας, χωρίς, ωστόσο, να υποστεί ζημιές ο ιατρικός εξοπλισμός της”. Αυτή η μονάδα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και τη δωρεά, θα ελάφρυνε την πίεση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς οι αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ θα λάμβαναν εκεί φροντίδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL