Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Κορκονέας / Πλησιάζει (ξανά) τη φυλακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορκονέας / Πλησιάζει (ξανά) τη φυλακή

Διάπλατα ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επιστροφή στη φυλακή του Επαμεινώνδα Κορκονέα, του αστυνομικού που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβίου του 2008, μετά τη χθεσινή εισήγηση της εισαγγελέως του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδου. Η εισαγγελέας, κατά τη σχετική συζήτηση, εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Πλειώτας αναφορικά με την αναγνώριση από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, που είχε εκδικάσει την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στον δολοφόνο αστυνομικό.

Η απόφαση εκείνη είχε ληφθεί τον Ιούλιο του 2019 και η αναγνώριση των ελαφρυντικών είχε χρεωθεί σε κάποια δήθεν «υποχρέωση» που απόρρεε από τον νέο Ποινικό Κώδικα, που εκείνη την εποχή παρουσιαζόταν ως υπαίτιος για κάθε παράλογη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, η αναγνώριση ή όχι των ελαφρυντικών βρίσκεται πάντα στην κρίση του δικαστηρίου, το οποίο εν προκειμένω είχε αναγνωρίσει στον δολοφόνο αστυνομικό το ελαφρυντικό ότι... ήταν αστυνομικός (θέση για την οποία ο πρότερος σύννομος βίος αποτελεί προϋπόθεση).

Η εισαγγελέας στην εισήγησή της ανέφερε ότι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας δεν έλαβε υπόψη της «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων». Πάντως, με απόφαση του προέδρου Αβρακόμη Θούα, απορρίφθηκε η δυνατότητα παράστασης των συνηγόρων της οικογένειας του Γρηγορόπουλου, Νίκου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, με το σκεπτικό ότι δεν εκδικάζεται η ουσία της υπόθεσης, αλλά μόνο η αναγνώριση του ελαφρυντικού που είχε αιτηθεί η υπεράσπιση μετά την καταδίκη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Κατά την έξοδό τους από το δικαστήριο, τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμαρτυρήθηκαν ότι ο αποκλεισμός τους από την εξέταση παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης δίκης.

Εάν η πρόταση της εισαγγελέως Δημητριάδου γίνει δεκτή, η αναγνώριση του ελαφρυντικού επιστρέφει στο Εφετείο, το οποίο θα συνεδριάσει με διαφορετική σύνθεση, όντας υποχρεωμένο να συνεξετάσει τα στοιχεία που θέτει ο Άρειος Πάγος. Σε αυτή την περίπτωση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα οδηγηθεί πιθανότατα ξανά στη φυλακή, δεδομένου ότι επανέρχεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως. Ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, του οποίου η μητέρα βρέθηκε σήμερα στον Άρειο Πάγο, έχει εκτίσει 10,5 χρόνια στη φυλακή του και θα δικαιούται να ζητήσει την αποφυλάκισή του σε περίπτωση που η ποινή μειωθεί από την ισόβια κάθειρξη. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 13 ετών, ποινή που είχε θεωρηθεί προκλητικά μικρή για το έγκλημα που είχε διαπράξει. Τον τελευταίο χρόνο έχει βρει καταφύγιο στους φιλόξενους κόλπους της Εκκλησίας, όπου συχνάζει ως ιεροψάλτης.

Η απόφαση του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL