Καρδίτσα / Παλεύουν μόνοι τους με τις λάσπες

Καρδίτσα / Παλεύουν μόνοι τους με τις λάσπες

Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών και δεν υπάρχει τίποτα για να απαλύνει τον πόνο της απόγνωσης. Παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και ηλεκτροδότησης σε Μουζάκι, Αργιθέα και Λίμνη Πλαστήρα. Ενώ ο χολιγουντιανού τύπου απεγκλωβισμός των οκτώ από το μοναστήρι στην Οξυά Μουζακίου, με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών και στελεχών προσκείμενων στη Νέα Δημοκρατία, χθες, δεν μπορεί να καλύψει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, καθώς οι Δήμοι Μουζακίου και Αργιθέας παραμένουν αποκλεισμένοι, με το οδικό δίκτυο να έχει καταρρεύσει πλήρως. Από χθες ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας και της ενίσχυσης των αναχωμάτων σε Μουζάκι και Αργιθέα.

"Βομβαρδισμένη" η Αργιθέα

Βομβαρδισμένο τοπίο, με δρόμους κατεστραμμένους, το σκηνικό στην Αργιθέα. Στην ανατολική πλευρά του δήμου τα χωριά παραμένουν για έκτη ημέρα χωρίς ρεύμα, με τις κολώνες της ΔΕΗ να έχουν καταρρεύσει ή να έχουν παρασυρθεί μέσα στα ποτάμια. Η πρόσβαση αποκαθίσταται με αργούς ρυθμούς, όπως λένε οι κάτοικοι στην «Αυγή», ενώ, από τα 20 χωριά της ορεινής Αργιθέας, το Λεοντίτο και το Βλάσι είναι πλήρως αποκλεισμένα. Μόλις χθες μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας διαμόρφωσαν το ορεινό τμήμα του δρόμου που συνδέει το Μουζάκι με την ανατολική Αργιθέα.

«Υποτίθεται ότι είναι περιφερειακός δρόμος, αλλά είναι πλήρως διαλυμένος,οι γέφυρες έχουν σπάσει και η άσφαλτος σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει από την ορμή του νερού» λένε στην «Αυγή» κάτοικοι της περιοχής. «Η σύνδεση γίνεται μέσω ενός ορεινού δρόμου, δίπλα είναι η χαράδρα και μπορεί να περάσει μόνον αγροτικό όχημα ή όχημα του στρατού» εξηγούν. «Αυτή τη διαδρομή, ενώ την κάναμε μέσα σε μια ώρα, πλέον απαιτούνται τρεις ώρες!» υπογραμμίζουν.

Αποκλεισμένο το Μουζάκι

Στο Μουζάκι, οι μπουλντόζες καθαρίζουν την κοίτη του ποταμού Πάμισου από τα φερτά υλικά και τους κορμούς δέντρων. Όλες οι γέφυρες έχουν σφραγιστεί και απαγορεύεται η διέλευση από αυτές, καθώς είτε έχουν καταρρεύσει συνολικά είτε έχουν πληγεί και κλιμάκια μηχανικών πρέπει να τις ελέγξουν. Μέχρι χθες, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αναζητούσε την άτυχη 43χρονη φαρμακοποιό, που αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής, καθώς το όχημα το οποίο οδηγούσε έπεσε στον ποταμό Πάμισο την ώρα που η γέφυρα κατέρρεε.

Βούλιαξε στη λάσπη η Καρδίτσα

Ανυπολόγιστες οι ζημιές που άφησε πίσω του ο κυκλώνας «Ιανός» στην Καρδίτσα. Εκτιμάται ότι περί τα 5.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ όλες οι επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης έχουν βουλιάξει στη λάσπη. Μέχρι χθες ξεπερνούσαν τις 1.500 οι αιτήσεις των καταστηματαρχών για οικονομική στήριξη, που κατέθεσαν στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Δραματική η έκκληση της αντιδημάρχου Καρδίτσας Ουρανίας Σούφλα για ανθρωπιστική βοήθεια με συσκευασμένη τροφή και κλινοσκεπάσματα. «Έχουμε 5.000 σπίτια κατεστραμμένα μέσα στην Καρδίτσα και καταστροφές σε πολλά σπίτια στα γύρω χωριά, τα 25 από τα 33», είπε (ρ/σ Ράδιο Θεσσαλονίκης 94,5) η αντιδήμαρχος. «Όσα τρόφιμα έχουν έρθει από εθελοντές, τα έχουμε ήδη δώσει στον κόσμο και δεν έχουμε άλλα για να δώσουμε στον κόσμο που πεινάει», συνεχίζει στον ίδιο δραματικό τόνο. «Δεν υπάρχει τίποτα εδώ. Οι φουρνάρηδές μας έχουν καταστραφεί. Το ίδιο και οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι προμηθευτές τροφίμων» υπογραμμίζει η Ουρ. Σούφλα.

Η πρώτη οικονομική βοήθεια

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε απόφαση για την κατανομή 8,05 εκατ. ευρώ με σκοπό την στήριξη των πληγέντων. Το ποσόν κατανέμεται στους δήμους ως εξής: Καρδίτσας 3 εκατ. ευρώ, Μουζακίου 1 εκατ. ευρώ, Αργιθέας 200.000 ευρώ, Λίμνης Πλαστήρα 100.000 ευρώ, Παλαμά 300.000 ευρώ, Σοφάδων 600.000 ευρώ, Φαρσάλων 700.000 ευρώ, Αλμυρού 500.000 ευρώ, Δομοκού 90.000 ευρώ, Λαμιέων 800.000 ευρώ, Μακρακώμης 250.000 ευρώ. Επίσης, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών του Ιονίου θα ενισχυθούν. Έτσι, κατανέμονται τα εξής ποσά στους δήμους: Λευκάδας 30.000 ευρώ, Αργοστολίου 100.000 ευρώ, Ιθάκης 30.000 ευρώ, Ληξουρίου 150.000 ευρώ, Σάμης 200.000 ευρώ.

Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι

Μέσα στις λάσπες βρίσκονταν ακόμη και χθες μεγάλες εκτάσεις σε Φάρσαλα, Παλαμά και Καρδίτσα, με τους βαμβακοπαραγωγούς, που ετοιμάζονταν σε 15 ημέρες για συγκομιδή, να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η σοδειά καταστράφηκε. Συγκεκριμένα, στα Φάρσαλα, από τα 200.000 στρέμματα, τα 150.000 στρέμματα που ήταν καλυμμένα με βαμβακοφυτείες καταστράφηκαν από τη σφοδρή νεροποντή που έφερε μαζί του ο κυκλώνας «Ιανός». «Η καταστροφή είναι ολική και δεν υπάρχει τίποτα να μας σώσει» λένε οι αγρότες στην «Αυγή», που κοιτούν τις καλλιέργειές του με απελπισία.

Το ίδιο συναίσθημα κατακλύζει και τους κτηνοτρόφους. «Χάθηκαν εκατοντάδες στάνες στον Θεσσαλικό κάμπο. Πνίγηκαν πολλά ζώα και ό,τι είχαμε αποθηκευμένο σε ζωοτροφές έχει καταστραφεί στη λάσπη» λένε οι κτηνοτρόφοι των Φαρσάλων στην «Αυγή». Στα χωριά Βασιλί και Ευύδριο έχουν καταστραφεί όλα τα μαντριά. Σε πολλά σημεία στα Φάρσαλα απαιτείτο βάρκα για να απεγκλωβιστούν αιγοπρόβατα, ενώ πνιγμένα ζώα ήταν διάσπαρτα. «Το πρόβλημα είναι πότε το ζωικό κεφάλαιο θα μπορέσει να παράξει για να έχουμε έσοδα» λένε οι κτηνοτρόφοι. Μαζί με την ολική καταστροφή από τον κυκλώνα «Ιανό», οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση ήταν ήδη απελπιστική, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους είχαν εξευτελιστικά χαμηλές τιμές λόγω της μειωμένης ζήτησης από τη στιγμή που ξέσπασε ο κορωνοϊός στη χώρα μας.