Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Ανδρέας Ξανθός στην "Α" / Επιστράτευση των διαθέσιμων ΜΕΘ με όρους δημοσίου συμφέροντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός στην "Α" / Επιστράτευση των διαθέσιμων ΜΕΘ με όρους δημοσίου συμφέροντος

Ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

"Όταν η πανδημία είναι στο όριο απώλειας ελέγχου, όταν καθημερινά αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 και οι διασωληνωμένοι χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ, είναι εύλογο η κυβέρνηση να ‘τρέχει και να μην φτάνει’" σημειώνει με δήλωσή του στην "Α" ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός.

"Η παταγώδης κατάρρευση του αφηγήματος των ‘χιλιάδων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών’, του ‘διπλασιασμού των ΜΕΘ’ και της ‘θωράκισης’ του συστήματος Υγείας’ συνοδεύεται τώρα με απροετοίμαστες και εκ των υστέρων κινήσεις μετατροπής υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε κλίνες Covid εντατικής νοσηλείας. Περιορίζοντας σε επικίνδυνο βαθμό τις διαθέσιμες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ για τη φροντίδα σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή περιστατικών πέραν της πανδημίας" εκτιμά ο πρώην υπουργός και συνεχίζει:

"Το είχαμε επισημάνει από την αρχή: Δεν μπορεί να επαναληφθεί το σενάριο της πρώτης φάσης, με το άτυπο lockdown εντός του ΕΣΥ, που συμπίεσε δραματικά την τακτική του λειτουργία και την αξιόπιστη φροντίδα των ασθενών.

Τώρα χρειάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αναχαίτιση της πανδημίας και την ενδυνάμωση της δημόσιας περίθαλψης. Με έμφαση σε όλους τους κρίσιμους ‘κρίκους’ αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης, όπως ΠΦΥ, κατ’ οίκον φροντίδα, ΤΕΠ, ΜΕΘ, παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, εργαστήρια, μετανοσοκομειακή φροντίδα. Και, φυσικά, επιστράτευση όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ της χώρας με όρους δημοσίου συμφέροντος".

Ηλ. Σιώρας: Η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε

Η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμα και από τις αρχές Αυγούστου να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, αλλά κι αυτές που είναι για τα υπόλοιπα νοσήματα, τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον “Ευαγγελισμό” Ηλίας Σιώρας.

Το αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σιώρας, από την ολιγωρία και τη μη μέριμνα της κυβέρνησης να ενισχύσει το σύστημα Υγείας είναι οι βαρέως non Covid πάσχοντες, οι πολυτραυματίες με πολυοργανική ανεπάρκεια, οι ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και με μετεγχειρητικές επιπλοκές να δυσκολεύονται να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ, την ίδια στιγμή, αναβάλλονται πολλά προγραμματισμένα χειρουργεία, λόγω της μετατροπής κοινών θαλάμων νοσηλείας σε θαλάμους ΜΕΘ και ΜΑΦ Covid-19.

Αντί η κυβέρνηση, σημειώνει ο κ. Σιώρας, να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, διακομίζει ασθενείς με άλλα νοσήματα, εκτός Covid, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με νοσήλια που αποτελούν ευκαιρία για κερδοφορία στους επιχειρηματίες της Υγείας καθώς η κυβέρνηση φρόντισε τον διπλασιασμό της αποζημίωσης των νοσηλίων στις ιδιωτικές ΜΕΘ από 800 σε 1.600 ευρώ.

Σύμφωνα με τον γιατρό και γενικό γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, στην ανάπτυξη και στελέχωση 3.500 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, στη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όπως και σε επείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της πανδημίας και γενικά της υγείας των πολιτών με κριτήρια όχι οικονομικά, αλλά κοινωνικά δίκαια για όλους τους πολίτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL