Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
«Ιανός» / Νεκροί, αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ιανός» / Νεκροί, αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία

Φάρσαλα πλημμύρα καταστροφές
Τεράστιες οι καταστροφές στα Φάρσαλα (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Στους τρεις ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την θεομηνία που έπληξε την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο, καθώς εντοπίστηκε ο αγνοούμενος από την Καστανιά Καρδίτσας.

Ο άτυχος 62χρονος έμενε μόνος του στην περιοχή και από χθες είχε ξεκινήσει αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό του.

Το πρωί της Κυριακής άνδρες της πυροσβεστικής εντόπισαν τον άνδρα νεκρό μέσα στο σπίτι του, το οποίο καταπλακώθηκε από δέντρα, λάσπη και φερτά υλικά από την κακοκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ιανός» έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε μία ηλικιωμένη στα Φάρσαλα, 86 ετών, και έναν 63χρονο κτηνοτρόφο στην Καρδίτσα. 

Πάμισος ποταμός Ιανός καταστροφή
Υπερχείλισε ο Πάμισος ποταμός στην Καρδίτσα (EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

 Αγωνία τώρα επικρατεί για τους δύο ανθρώπους που αγνοούνται στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Άνδρες της Πυροσβεστικής σαρώνουν τις περιοχές όπου εξαφανίστηκαν οι δύο άνθρωποι.

ΕΜΑΚ Ιανός Μουζάκι
Έρευνες της ΕΜΑΚ στο Μουζάκι για την αγνοούμενη γυναίκα (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Συγκεκριμένα, υπάρχει μία 40χρονη γυναίκα αγνοούμενη, η οποία παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη ένας αγνοούμενος.

https://youtu.be/IFHJq9hXlcQ

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Γιώργος Λαδόπουλος μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως στο χωριό Σταυρός Φαρσάλων υπάρχουν 30 εγκλωβισμένοι, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να προσπαθούν να προσεγγίσουν το χωριό.

γέφυρα Μπαλανού Μουζάκι ιανός
(EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Η υπερχείλιση του Πάμισου ποταμού είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει μέρος του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι, που βρισκόταν πάνω στην όχθη του ποταμού.

https://www.facebook.com/Meteo.Gr/posts/3308210352549625https://www.facebook.com/peter.ziogas/videos/3600300206668006/

Πολλοί δρόμοι της πόλης έχουν πλημμυρίσει, καθώς άνοιξε σε δύο σημεία το φράγμα του Καράμπαλη. Λίγο πριν τις 08:00 το πρωί του Σαββάτου ολοκληρώθηκε μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τριμελούς οικογένειας στο Καρποχώρι Σοφάδων.

https://youtu.be/QtrgqPiJG2c

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές Ρούσο, Καστανιά, Οξυά, Καρποχώρι, Πευκόφυτο. Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Εκκενώθηκε ο οικισμός των Ρομά στην Μαυρικα, με τους κατοίκους να μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

https://www.youtube.com/watch?v=7TzUZh3YgxY

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έσπασε το ανάχωμα στο ύψος του περιφερειακού δρόμου, στη θέση Σφήκα και τα νερά του αναχώματος  μπήκαν στην πόλη, η οποία σε μεγάλο ποσοστό είχε βυθιστεί στο σκοτάδι. Εκδόθηκε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε επίπεδο νομού Καρδίτσας από την περιφέρεια.

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Καρδίτσας, Β. Τσιάκος, απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο Ρούσο.

Προβλήματα υπήρξαν και στο χωριό Μέλισσα όπου το νερό μπήκε σε σπίτια.

Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο δήμαρχος Καρδίτσας ανέφερε ότι κάποιοι πιθανότατα θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Σε αυτή την περίπτωση θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες όλων πιθανότατα κάποιοι συμπολίτες μας απόψε να χρειαστεί να μετακινηθούν από τα σπίτια τους. Παρακαλούμε να έχουμε τη σχετική ενημέρωση στα τηλ.: 2441350710 και 2441350713».

Με απόφαση της δημοτικής αρχής όσοι χρειάζεται θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της πόλης.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο στον Αλμυρό Βόλου. Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε και απομακρύνθηκαν σώοι. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος.

Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο  και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα:

• Στο Νότιο Ιόνιο  (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 68 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων.

• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 34 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

- Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν:

- μία (1) ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και

- ένας (1) άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.
-
- Ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Μετρούν πληγές στη Φθιώτιδα

Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στα χωριά της Λαμίας και μαζί τους πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και χειριστές μηχανημάτων που επιχειρούσαν σε πολλές περιοχές ακολουθώντας την πορεία που είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Διάφοροι χείμαρροι στα καμποχώρια της Λαμίας δημιούργησαν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο αλλά και μέσα στα χωριά.

Τα ακραία καιρικά χτύπησαν μια περιοχή η οποία έχει ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την Λαμία και έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Η πόλη της Λαμίας δεν αντιμετώπισε ακραίες καταστάσεις παρά το γεγονός ότι απειλήθηκε με έντονη βροχόπτωση μέσα στη νύχτα.

Μικρά γεφύρια και δρόμοι στην περιοχή της Μακρακώμης δεν άντεξαν. Έχουν παρασυρθεί από τα νερά δημιουργώντας εμπόδια στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων.

Η αρχή έγινε από τα χωριά γύρω από τα Λουτρά Υπάτης το μεσημέρι της Παρασκευής και συνεχίστηκε στα χωριά γύρω από το Λιανοκλάδι χθες το απόγευμα, και η νύχτα ήταν εφιαλτική για τα χωριά νότια της πόλης της Λαμίας γύρω από το Μοσχοχώρι, την Ηράκλεια και τη Δαμάστα. Προβλήματα δημιούργηθηκαν στο χωριό Άγιος Στέφανος του Δομοκού που αποκλείστηκε από τα νερά που κατέβηκαν από την βόρεια πλευρά του όρους Όθρυς.

https://www.youtube.com/watch?v=-qhcqJKBU0A

Τα ξημερώματα του Σαββάτου οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους ακινητοποιήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο μέσα στα νερά με την πυροσβεστική να προσπαθεί να τους απεγκλωβίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια στην πυροσβεστική ήταν εκατοντάδες μεταξύ των οποίων και κλήσεις μέσα στην πόλη της Λαμίας ενώ ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου από και προς τη Λαμία έμεινε κλειστό όπως ο δρόμος από Λαμία για Καρπενήσι, η ΠΕΟ Λαμίας - Αθηνών ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο της περιοχής του Δομοκού.

Στο αεροδρόμιο της Λαμίας όπου σταθμεύουν πυροσβεστικά αεροπλάνα το ύψος του νερού ξεπέρασαν τα 60 εκ. με μηχανήματα του Δήμου της Λαμίας και της Περιφέρειας Στερεάς να προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο για να φύγουν τα νερά.

«Μετρούμε ακόμη τις πληγές μας ενώ όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχυμένες και από γύρω περιοχές προσπαθούν να διώξουν τα νερά μέσα από σπίτια και υπόγεια. Οι βασικές υποδομές μας άντεξαν». σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάτζας που λίγο πριν το ξημέρωμα ολοκλήρωσε μαζί με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό ολονύκτια περιοδεία στην Φθιώτιδα και την Βοιωτίας περνώντας απ’ όλα τα κρίσιμα σημεία

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο των μηχανικών τις Περιφέρειας ξεκίνησε ήδη τις καταγραφές και την αποτίμηση των ζημιών όπως επίσης και τις αναγκαίες και άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε περιοχές που έχει σταματήσει το φαινόμενο και έχουν απομακρυνθεί τα νερά .

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου της Λαμίας έχει μετατραπεί σε λίμνη και το ξημέρωμα διαπιστώνονται πολλές ζημιές ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα».

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

«Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί από την περιοχή της Αττικής αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στην περιοχή της Αρκαδίας, στο Λεωνίδιο ειδικά, στην Αργολίδα και στα Κύθηρα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις που είχε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που έχει προκαλέσει το θάνατο δύο ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ώρες για να υπάρξουν ασφαλέστερε συμπεράσματα ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. «Οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού», σημείωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας

 

Λόγω κακοκαιρίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Πριν ταξιδέψετε καλό είναι να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL