Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αποκάλυψη / Σκάνδαλο με «πολιτικό άρωμα» στη Φθιώτιδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη / Σκάνδαλο με «πολιτικό άρωμα» στη Φθιώτιδα

ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ
ΚΟΠΑΔΙ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΕ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σκάνδαλο με πιθανή συμμετοχή συγγενούς υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου με έδρα στο Μαξίμου, ενδεχομένως δε και με συγγενή πρώτου βαθμού αντιπροέδρου της Βουλής καταγγέλλεται στη Φθιώτιδα. Η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση στον νομό, καθώς πρόκειται για γνωστά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, ενώ η καταγγελία έχει σταλεί σε πάρα πολλούς θεσμικούς αποδέκτες με αποτέλεσμα να αποτελεί «κοινό μυστικό» όλων!

Η καταγγελία, την οποία αποκαλύπτει η «Αυγή», αφορά παράνομες επιδοτήσεις πλασματικών βοσκοτόπων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στον Δομοκό Φθιώτιδας. Πρόκειται για ανώνυμη καταγγελία με αποδέκτες τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (που εκλέγεται στη Φθιώτιδα), τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τους βουλευτές του νομού, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, τον εισαγγελέα Πρωτοδικών και το Ειρηνοδικείο Λαμίας, τον Δήμο Δομοκού και τις κοινότητες Μακρυρράχης και Εκκάρας (Αγόριανης), υπηρεσιακούς παράγοντες (ΟΠΕΚΕΠΕ, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, ΥΕΔΕ, ΑΑΔΕ), αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, τη συμβολαιογράφο και την υποθηκοφύλακα Δομοκού. Ενημερώθηκαν επίσης και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η καταγγελία

Σύμφωνα με την καταγγελία, «αγρότες» με «χαλκευμένα παραστατικά (ενοικιαστήρια) υπογεγραμμένα από δήθεν κατόχους ιδιόκτητων εκτάσεων δήλωσαν και δηλώνουν στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης έκτασης χιλιάδες στρέμματα ως βοσκότοπο σε εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητες εκτάσεις στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) καθώς και σε εκτάσεις Δημόσιες Διακατεχόμενες της Τ.Κ. Μακρυρράχης».

Οι συγγενείς

Η καταγγελία αναφέρει πως «τα περισσότερα συμφωνητικά μίσθωσης στο γνήσιο της υπογραφής φέρουν την υπογραφή» του Δ.Τ. που αναφέρεται ως συγγενής πρώτου βαθμού του κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και έχει γραφτεί ότι μπορεί και να πολιτευτεί εκεί. Επίσης, ένα από τα μισθωτήρια βάσει του οποίου λαμβάνονταν οι ενισχύσεις ενδεχομένως να είναι σε κόρη αντιπροέδρου της Βουλής.

Οι συγκεκριμένοι «αγρότες» φέρονται να υπέβαλαν δηλώσεις στο κέντρο υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ που βρίσκεται στον Δομοκό αποκομίζοντας κατά τον καταγγέλλοντα εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων, αλλά χρήματα από την εξισωτική ενίσχυση και τη νέα ΚΠΑ 2021 - 2026! Επισημαίνεται ότι «για κάθε στρέμμα το ποσό ενίσχυσης που εισπράττουν είναι 25 ευρώ βασική ενίσχυση, +15 ευρώ πρασίνισμα, +12 ευρώ εξισωτική γιατί ‘βόσκουν ζώα σε αντίξοες συνθήκες’ = συνολικά 52 ευρώ / στρ.». Και μόνο το δάσος της Αγόριανης είναι 54.000 στρέμματα, δημιουργώντας έναν πιθανό «τζίρο» που μπορεί να φτάσει τα 2,8 εκατ.

Ο καταγγέλλων δηλώνει: «Είδα ότι διπλανά κτήματα δηλώνονται βοσκότοποι που ανήκουν στο συνιδιόκτητο αγρόκτημα από αγνώστους για την περιοχή μου ‘αγρότες’». Και συνεχίζει: «Μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι μεγάλο μέρος της έκτασης (χιλιάδες στρέμματα) του παραπάνω κτήματος χρησιμοποιείται παράνομα από επιτήδειους που το δηλώνουν ως βοσκότοπο με εικονικά μισθωτήρια».

Μίσθωμα 0,20 ευρώ για να μην τα δηλώνουν στη ΔΟΥ!

Κάποιοι υποτιθέμενοι «αγρότες» δηλώνουν εκτάσεις (βοσκοτόπους) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με εικονικά μισθωτήρια (με αληθοφανή χαρακτήρα, αφού έχουν θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) αλλά, άκουσον άκουσον, η αξία του μισθώματος είναι από 0,20 έως 0,50 λεπτά του ευρώ / στρέμμα (για να είναι κάτω των 980 ευρώ που δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στη ΔΟΥ), με σκοπό να εισπράξουν και να κατοχυρώσουν μέρος των οικονομικών ενισχύσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), οργανισμός που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ο καταγγέλλων χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητός: «Όταν κάποιος κάνει συμβόλαιο στο όνομά του την ‘πλατεία Ομονοίας’ και του το μεταγράψουν κιόλας, η ‘Ομόνοια’ θα είναι δική του αν κανένας δεν αντιδράσει. Κάπως έτσι το είδαν και έτσι συμβαίνει και στο ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης.  Άνθρωποι επιτήδειοι κατάφεραν να κάνουν συμβόλαια στο όνομά τους τεράστιες εκτάσεις από το Ιδιωτικό μας Δάσος αλλά και ορεινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις που σήμερα τις δηλώνουν οι ίδιοι ή τις νοικιάζουν σε τρίτους και αποκομίζουν τεράστια ποσά από κοινοτικές ενισχύσεις».

Όσον αφορά τους βοσκοτόπους που δηλώνονται στην κτηματική περιφέρεια Μακρυρράχης, πρόκειται για εκτάσεις που από το 1939 αναγνωρίστηκαν ως Δημόσιες Διακατεχόμενες και θα διαχειρίζονται από το νομικό πρόσωπο της κοινότητας.  Όμως εμφανίζεται ένας N.K., πρόεδρος δύο συνεταιρισμών, να μισθώνει σε ιδιώτες τις συγκεκριμένες εκτάσεις! Αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία, είναι κάτι που μόνο ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρυρράχης θα μπορούσε να κάνει.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συγγενείς υπαλλήλων

«Τέτοια μισθωτήρια εξασφάλισαν και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που μυρίστηκαν ‘ψητό’ και έσπευσαν με συγγενικά τους πρόσωπα, ακόμα και πρώτου βαθμού, και δήλωσαν βοσκότοπο» ισχυρίζεται το έγγραφο.

Το έγγραφο που έχει στα χέρια της η «Αυγή» υποστηρίζει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται αγρότες, Κέντρα Υποβολής Δήλωσης ΟΣΔΕ, μισθωτοί υπάλληλοι, γιατροί, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, παραθέτει δεκάδες πρόσωπα που έχουν πάρει τα παράνομα μισθωτήρια αναφέροντας ακόμη και το ΑΦΜ τους! Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο τα ίδια πρόσωπα αντάλλασσαν την ίδια έκταση μεταξύ τους! Ο καταγγέλλων αναφέρει ακόμη ονομαστικά (και με ΑΦΜ) και συγγενείς στελεχών του ΟΠΕΚΠΕ (μία μάλιστα με προϋπηρεσία σε γραφείο υπουργού της Ν.Δ.) που κατά τον ίδιο φέρονται να συμμετέχουν στο κύκλωμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL