Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Παύλος Φύσσας / Ή με τους φασίστες ή με τους ανθρώπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παύλος Φύσσας / Ή με τους φασίστες ή με τους ανθρώπους

ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑ 2020
ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΝΙΚΑΙΑ 2020

Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τα μεσάνυχτα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, όταν το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά έκοψε το νήμα της ζωής του Παύλου Φύσσα. Επτά χρόνια από τότε που οι αστυνομικοί είδαν τον Παύλο αιμόφυρτο στο Κερατσίνι με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Η μνήμη είναι ακόμη νωπή και οι πληγές ανοιχτές. Και αυτό έγινε φανερό εχθές. Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στο σημείο όπου ο Παύλος άφησε την τελευταία του πνοή και με πάθος φώναξαν ενάντια στο νεοναζιστικό τέρας: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Οδός Παύλου Φύσσα 60, στις 5 το απόγευμα

Ο κόσμος αρχίζει να πυκνώνει. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά. Το σημείο όπου ο Παύλος δολοφονήθηκε, εκεί όπου στέκει επιβλητικό το μνημείο του, ο χώρος έχει πλημμυρίσει με λουλούδια, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονται αντιφασιστικά τραγούδια. Επτά χρόνια μετά, μία ανάσα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για τη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, η Ιστορία έρχεται να πάρει εκδίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τον Παύλο και τον Σαχζάντ και για όλες εκείνες τις ψυχές που χάθηκαν από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Για τη μάνα που έχασε τον γιο της. Για τη Μάγδα Φύσσα, που έγινε μάνα όλων μας.

Εκείνη τη στιγμή καταφθάνει στο σημείο. Φοράει κατάμαυρα ρούχα και είναι εμφανώς συγκινημένη. Φιλάει το μνημείο του γιου της και ο κόσμος την αγκαλιάζει. Πίσω ακριβώς απλώνεται ένα πανό με τη φιγούρα του μουσικού, που αναγράφει «Επτά χρόνια μετά - Μόνη δικαίωση η συνολική καταδίκη». Πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούν μαύρες μάσκες που γράφουν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με καταγγελίες διαδηλωτών στην «Α», υπήρχαν αστυνομικοί της ομάδας Δράση, που έψαχναν τις τσάντες ανθρώπων που κατέβαιναν στη στάση του μετρό "Νίκαια" προκειμένου να πάνε στην πορεία.

«Τα λόγια έχουν στερέψει»

«Επτά χρόνια μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου, τα λόγια έχουν στερέψει. 7 Οκτωβρίου 2020 περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου, αλλά και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία» αναφέρει η οικογένεια του Παύλου Φύσσα σε ανακοίνωση που εξέδωσε διά των συνηγόρων της Ελευθερίας Τομπατζόγλου και Χρύσας Παπαδοπούλου για την επέτειο δολοφονίας του.

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί»

Οι δρόμοι του Κερατσινίου άρχισαν να γεμίζουν ασφυκτικά. Χιλιάδες διαδηλωτές από αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, οργανώσεις της Αριστεράς και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν για τη μνήμη του Παύλου. Η μεγαλειώδης πορεία ξεκίνησε με το πανό της οικογένειας και των φίλων του Παύλου Φύσσα να προπορεύεται. Με τη μητέρα του Μάγδα να δείχνει τον δρόμο. «Μόνη δικαίωση η συνολική καταδίκη» αναγραφόταν με μεγάλα γράμματα. Επτά χρόνια γεμάτα οργή, η οποία ξεχειλίζει.

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», «Ούτε στο Κερατσίνι ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» αντηχούσε στα στενά του Κερατσινίου και της γύρω περιοχής. Από κάθε δρόμο που περνούσε η πορεία, οι κάτοικοι έβγαιναν στα μπαλκόνια τους και χειροκροτούσαν με παλμό και φώναζαν συνθήματα. Γίνονταν ένα με το πλήθος.

Στις προσφυγικές αυτές γειτονιές μυρίζει αντιφασισμός. Και το δίλημμα είναι ένα: Ή με τους ανθρώπους ή με τους φασίστες. Όπως φάνηκε από τη χθεσινή μαζική πορεία, η απάντηση είναι «με τους ανθρώπους». Και το επόμενο μεγάλο «ραντεβού» θα δοθεί στις 7 Οκτωβρίου στο Εφετείο. Για να στείλουν τους ναζί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και φασισμό

«Στις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από 5,5 χρόνια, ολοκληρώνεται η δίκη της Χ.Α. με την ανακοίνωση της απόφασης από την έδρα. Το αντιφασιστικό κίνημα θα βρεθεί δυναμικά στον δρόμο, και στο Κερατσίνι και στο Εφετείο. Στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα και της οικογένειας του Παύλου, στη μνήμη του Σαχζάντ Λουκμάν και για όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις από τους ναζί» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συλλογικότητες και απαιτούν την καταδίκη της ηγεσίας της Χ.Α.

“Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μια απόφαση που θα ρίχνει την ηγεσία ‘στα μαλακά’ και θα ‘δικαιώσει’ τους ναζί”.

Παράλληλα, όπως διαμηνύουν, «στέλνουμε ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα: Οι ναζί στη φυλακή. Σε μια περίοδο που η  Άκρα Δεξιά και ο φασισμός κερδίζουν έδαφος σε Ευρώπη και Αμερική, εμείς, οι χιλιάδες, που τόσα χρόνια στεκόμαστε απέναντι στο σκοτάδι και το πολεμάμε, φωνάζουμε δυνατά. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία ελεύθερη, όπου κάθε ζωή είναι ιερή και οι άνθρωποι είναι ίσοι ανεξάρτητα από το χρώμα που έχει το δέρμα τους, από την καταγωγή τους ή τη σεξουαλική τους προτίμηση.

Είμαστε όλοι και όλες διαφορετικοί, είμαστε όλοι και όλες ίσοι και θέλουμε να περπατάμε με ασφάλεια στον δρόμο χωρίς τον φόβο του ρατσιστή και του φασίστα.

Στις 7 Οκτωβρίου γράφουμε Ιστορία, ανακοινώνουμε τη δική μας ετυμηγορία. Θα είμαστε χιλιάδες. Για να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και φασισμό. Για τον άνθρωπο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL