Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κορωνοϊός / Ραγδαία η παγκόσμια επιτάχυνση των μολύνσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ραγδαία η παγκόσμια επιτάχυνση των μολύνσεων

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο ρυθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό επιταχύνθηκε παγκοσμίως τις τελευταίες επτά ημέρες, ιδίως στην Ευρώπη.

Έπειτα από εβδομάδες σταθεροποίησης, η πανδημία επιταχύνθηκε ξεκάθαρα αυτήν την εβδομάδα, με 286.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται την ημέρα παγκοσμίως, ήτοι 8% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως και τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ευρώπη καταγράφεται η μεγαλύτερη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων (+16% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα). Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε στη Γηραιά Ήπειρο από τις αρχές Ιουλίου (47.300 αυτήν την εβδομάδα, έναντι περίπου 15.000).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τάση αύξησης των κρουσμάτων επιταχύνεται επίσης στη Μέση Ανατολή (+13%), στις ΗΠΑ και στον Καναδά (+11%), στην Ασία (+7%) και στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική (+3%). Αντιθέτως, μειώνεται στην Ωκεανία (-20%) και την Αφρική (-7%).

Οι μεγαλύτερες επιταχύνσεις

Η Τσεχία είναι η χώρα όπου οι μολύνσεις επιταχύνονται με τους υψηλότερους ρυθμούς (+65%, 1.300 νέα κρούσματα την ημέρα), μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν περισσότερα από 1.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθούν η Ολλανδία (+52%, 1.200), το Ισραήλ (+37%, 3.950), οι Φιλιππίνες (+33%, 3.900), η Βρετανία (+32%, 3.400), το Νεπάλ (+20%, 1.300) και το Ιράν (+20%, 2.500).

Οι μεγαλύτερες πτώσεις

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Αιθιοπία (-41%, 600 νέα κρούσματα την ημέρα), στην Κόστα Ρίκα (-20%, 1.000), στη Βενεζουέλα (-19%, 900), στο Μπανγκλαντές (-15%, 1.600) και στο Μεξικό (-10%, 4.500).

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων

Η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία είναι οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες, ήτοι αντίστοιχα 93.200, 39.300 και 31.000 νέες μολύνσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, έως τις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Η τάση επιδεινώνεται στις τρεις χώρες: +7% στην Ινδία, +10% στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ακολουθούν η Αργεντινή (11.100), η Ισπανία (10.200), η Γαλλία (8.800), η Κολομβία (7.000) και το Περού (5.800).

Θάνατοι

Η Ινδία είναι η χώρα που κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους την εβδομάδα που πέρασε (1.160 την ημέρα), μπροστά από τις ΗΠΑ (840), τη Βραζιλία (770), το Μεξικό (360), την Αργεντινή (220), την Κολομβία (200) και το Ιράν (140).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων κατέγραψε πτώση την εβδομάδα που πέρασε (-10%, 5.200 την ημέρα).

Παγκόσμιος απολογισμός

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 946.727 ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 30,2 εκατομμύρια.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, τουλάχιστον 197.655.

Ακολουθούν η Βραζιλία (134.935), η Ινδία (84.372), το Μεξικό (72.179) και η Βρετανία (41.705).

 Εμανουέλ Μακρόν: Η απάντηση στην αναζωπύρωση της επιδημίας πρέπει να είναι αναλογική

H απάντηση της Γαλλίας σε μια αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19 στην επικράτειά της πρέπει να είναι αναλογική, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να περιορίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού φροντίζοντας παράλληλα να διασφαλιστεί η συνέχιση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

"Συνεπώς πρέπει να είμαστε διαυγείς, πολύ ξεκάθαροι, απαιτητικοί ταυτόχρονα όμως με τη λήψη αναλογικών μέτρων", δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενημέρωσης για τα σχέδια που θα βοηθήσουν τα γαλλικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Γαλλία έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως, με περισσότερους από 31.000 νεκρούς από τον Μάρτιο.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που η Νίκαια, στον νότο, υιοθέτησε νέους περιορισμούς και σε εθνικό επίπεδο, όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται, είτε όσον αφορά τη διασπορά του ιού στους ηλικιωμένους, είτε τον αριθμό των εστιών είτε τον αριθμό των θανάτων, προειδοποίησε η δημόσια υπηρεσία υγείας της Γαλλίας.

"Για πρώτη φορά από την άρση της καραντίνας, παρατηρούμε αύξηση των θανάτων από την Covid-19" με έναν διπλασιασμό σε 265 νεκρούς, μετά τους 129 την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζει η υγειονομική υπηρεσία στην τελευταία εβδομαδιαία ενημέρωση.

Νέα περιοριστικά μέτρα σε Δανία, Ολλανδία, Ισλανδία

Η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και ορίζει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22.00 για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας COVID-19, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στην Δανία τις τελευταίες εβδομάδες μετά την χαλάρωση των μέτρων του lockdown που είχε επιβληθεί ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Μάιο.

Κατά τις τελευταίες 24 ώρες, 454 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Δανία, κοντά στον αριθμό ρεκόρ των 473 που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού βρίσκεται στο 1,5 σε ολόκληρη την χώρα. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ για τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου για την ανάσχεση της διάδοσης της επιδημίας Covid-19.

Η Ολλανδία κατέγραψε 1.972 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο, αριθμό ρεκόρ για τέταρτη συνεχή ημέρα. Η κυβέρνηση του Μάρκ Ρούτε αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.

Νέο πανεθνικό lockdown από σήμερα το Ισραήλ

Το Ισραήλ εισήλθε σήμερα σε δεύτερο πανεθνικό lockdown ενώ ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους Εβραίους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους την ώρα που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Το αρχικό lockdown στη χώρα επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου και χαλάρωσε τον Μάιο καθώς τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν, φθάνοντας σε χαμηλά, μονοψήφια επίπεδα.

Iσραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι προχώρησαν σε άρση των περιορισμών πολύ νωρίς ελπίζοντας ότι θα αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική ζημιά ανοίγοντας και πάλι τον ιδιωτικό τομέα. Είχαν επίσης επιτρέψει τις μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των νέων κρουσμάτων σε υψηλά ημερήσια επίπεδα άνω των 5.000. Όμως η απόφαση για επαναφορά σαρωτικών περιορισμών έχει προκαλέσει οργή στους κατοίκους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας.

«Είμαι πολύ αντίθετος με το lockdown. Αισθάνομαι πως είναι ένα λάθος της κυβέρνησης την οποία ψήφισα, και νομίζω πως οι ελευθερίες και η οικονομία μας καταστρέφονται από την απόφαση αυτή», δήλωσε ο κάτοικος της Ιερουσαλήμ Νταβίντ Χοσίντ. Το ποσοστό ανεργίας στο Ισραήλ υπερβαίνει το 20%.

Το νέο lockdown, που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους (Ρος Ασανά) που παραδοσιακά είναι μια περίοδος μεγάλων οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Σερβία: 72 κρούσματα εντοπίστηκαν στα σχολεία μέσα σε δύο εβδομάδες

Σταθερή παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία, όπου περίπου εδώ και δέκα ημέρες τα νέα κρούσματα κορονοϊού σε ημερήσια βάση δεν ξεπερνούν τα εκατό. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 62 νέα κρούσματα, ενώ κατέληξε ένας ασθενής.

Συνολικά μέχρι σήμερα στη Σερβία προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό 32.757 άνθρωποι και απεβίωσαν 739. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν για νέα αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες εξαιτίας της επιστροφής των Σέρβων από τις διακοπές τους στο Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Από σήμερα το απόγευμα, στις 18:00, θα αρχίσει να εφαρμόζεται νέο πρωτόκολλο στα σύνορα βάσει του οποίου όλοι όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στα εξωτερικά ιατρεία του τόπου διαμονής τους, ακόμη και αν δεν έχουν συμπτώματα, και θα τίθενται υπό καθεστώς παρακολούθησης της υγείας τους για δύο εβδομάδες.

Tο πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού ενέκρινε η Ρωσία 

Η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορονοϊού, με την ονομασία Coronavir, προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, το οποίο θα χορηγείται με συνταγή για την θεραπευτική αγωγή εξωτερικών ασθενών με μέτρια συμπτώματα της Covid-19 και θα πωλείται στα φαρμακεία της χώρας από την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η έγκριση του Coronavir ως φαρμάκου που θα χορηγείται με συνταγή, έπεται της έγκρισης ενός άλλου ρωσικού φαρμάκου κατά του Covid-19 και συγκεκριμένα του Avifavir που δόθηκε τον Μάιο. Και τα δύο φάρμακα βασίζονται στο Favipiravir, το οποίο είχε αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε ιογενείς θεραπευτικές αγωγές.

Η ανακοίνωση της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm συνιστά μια ένδειξη ότι η Ρωσία επιδιώκει να καταστεί ηγετική δύναμη στην κούρσα κατά του νέου κορονοϊού. Η εταιρεία ήδη εξάγει τα δικά της τεστ για τον Covid-19 και έχει υπογράψει αρκετά συμβόλαια με ξένες χώρες για την προμήθειά τους με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V.

Η R-Pharm αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έλαβε την έγκριση του Coronavir μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών στην οποία συμμετείχαν 168 ασθενείς με Covid-19.

Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε νοσοκομείο που νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19 τον Ιούλιο, όπως φαίνεται στο κρατικό μητρώο φαρμάκων.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL