Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
«Ιανός» / Αγωνία για δύο αγνοούμενους, για τρίτη μέρα θα πλήξει τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ιανός» / Αγωνία για δύο αγνοούμενους, για τρίτη μέρα θα πλήξει τη χώρα

Πλημμύρα Πάτρα
(EUROKINISSI)

Το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα χτες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην στο Νομό Καρδίτσας από τις καταρρακτώδεις βροχές, όπου φέρονται να αγνοούνται δύο άνθρωποι.

Η μία εκ των δύο αγνοουμένων φέρεται να παρασύρθηκε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε από τα ορμητικά νερά ποταμού που είχε υπερχειλίσει. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς  ανέφερε αργά το βράδυ πως καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες από την Πυροσβεστική να βρεθεί η αγνοούμενη.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι αγνοείται ακόμα ένας άνθρωπος, κατά πληροφορίες κτηνοτρόφος, που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά του ποταμού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Μουζακίου Καρδίτσας.

https://www.facebook.com/100004412507740/videos/1628337030656698/

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, χωριά έχουν αποκλειστεί, γεφύρια έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και ο ποταμός Καλεμτζής έχει υπερχειλίσει. Ο δήμαρχος Καρδίτσας έβγαλε ανακοινωθέν καλώντας τον κόσμο να μην μετακινείται. Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ εκκενώθηκε και το Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Σύμφωνα δε με τοπικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, εγκλωβισμένοι παραμένουν επτά άνθρωποι, που επέβαιναν σε τρία αυτοκίνητα στη θέση «Τσουκνίδα» στην Αν. Αργιθέα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Ανδρέα Στεργίου, τα μηχανήματα για τη διάσωση βρίσκονται στο σημείο, ωστόσο ήταν δύσκολο να δράσουν καθώς τα φερόμενα υλικά από την πλημμύρα δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών.

Καρδίτσα γέφυρα
Κατέρρευσε γέφυρα στην Καρδίτσα

Όσον αφορά την πόλη της Καρδίτσας, ο δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος δήλωσε «η πόλη πλημμυρίζει».

Έσπασε το ανάχωμα σε δυο σημεία στον ποταμό Καράμπαλη. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Απηύθυνε δε έκκληση όσοι βρίσκονται σε υπόγεια, ημιυπόγεια και χαμηλά σημεία να κινηθούν σε ψηλά σημεία.

Ώρες αγωνίας στον Αλμυρό

Μέχρι αργά τη νύχτα σωστικά συνεργεία έδιναν μάχη προκειμένου να απεγκλωβιστούν τρεις εργαζόμενοι στο έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, που κινδύνευαν να παρασυρθούν από τα νερά του ρέματος, κρεμασμένοι από τα δέντρα λόγω του κυκλώνα «Ιανού».

https://www.youtube.com/watch?v=RC-tbi_AluE

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ethessalia.gr, τα νερά παρέσυραν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και ξεκίνησαν δραματικές ώρες για τους ίδιους. Κάλεσαν την Πυροσβεστική αλλά από τα ορμητικά νερά όχημα ήταν αδύνατον να πλησιάσει.

Ιανός κακοκαιρία Αστακός
Τεράστια προβλήματα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (EUROKINISSI)

Κόπηκε στα δύο η εθνική οδός Λαμίας - Καρπενησίου

Μετά το πλημμυρισμένο οδόστρωμα, ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου με την υποχώρηση της γέφυρας στο ύψος του Παλιουρίου στο Καστρί. Σύμφωνα με το LamiaReport.gr πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ύψος του Τυροκομείου «Ρούμελη». Επίσης το Γραμμενόρεμα έχει καταστρέψει το δρόμο στο Τρίλοφο το οποίο δε δύναται να προσεγγιστεί ούτε με ειδικά μηχανήματα. Στο Τρίλοφο μάλιστα τα ορμητικά νερά πέρασαν μέσα από τη «Μαγδάρα» το χώρο που προοριζόταν πριν μερικά χρόνια για ΧΥΤΥ με ολοκληρωμένη μελέτη καταλληλότητας. Γενικά η κακοκαιρία φαίνεται ότι έπληξε όλη την κορυφογραμμή από το Τρίλοφο μέχρι τη Στύρφακα με τα δύο ενεργά ρέματα να κάνουν για μία ακόμη φορά τη μεγάλη ζημιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πέρασμα του «Ιανού» από τη Στερεά Ελλάδα προκάλεσε προβλήματα και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με το LamiaReport.gr ο δρόμος Λαμίας - Καρπενησίου μετατράπηκε σε ποτάμι ενώ πλημμύρες υπέστη και η περιοχή του Λειανοκλαδίου. Το αποτέλεσμα ήταν να κινδυνεύουν άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι που ήταν σε υπόγεια και ισόγεια σπίτια. Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα όμως υπήρξαν και την εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου που είχε μετατραπεί σε ποτάμι, καθώς επίσης σε επαρχιακούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής Λιανοκλαδίου (Στύρφακα, Ζηλευτό, Παλιούρι, Λουτρά Υπάτης).

Στο Λειανοκλάδι ο Δήμος Λαμίεων και η Περιφέρεια  σε συνεργασία με την Π.Υ απεγκλώβισαν πάνω από 50 άτομα που κινδύνεψαν, αλλά και κάποιους ηλικιωμένους. ώστε να τους μεταφέρουν στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου στο Λειανοκλάδι, η και σε άλλα ασφαλή σημεία. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου έχει διακοπεί με εντολή της Τροχαίας, λίγο έξω από τη Λαμία, στο ύψος του Σταυρού.

Εκκενώθηκε νηπιαγωγείο στα Λουτρά Υπάτης

Νπιαγωγείο στα Λουτρά Υπάτης εκκενώθηκε από την Πυροσβεστική, καθώς ο προαύλιος χώρος γέμισε με νερό από την σφοδρή βροχόπτωση. Στον ίδιο χώρο συστεγάζεται και δημοτικό σχολείο, ενώ οι Αρχές ενημέρωσαν τους γονείς ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν και η εκκένωση έγινε προληπτικά. Η Πυροσβεστική προχώρησε σε άντληση υδάτων έτσι ώστε να βγουν με ασφάλεια τα νήπια από το σχολικό κτήριο.

Κακοκαιρία Τρίκαλα
Πτώση δέντρου στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων (EUROKINISSI/ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ)

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.

https://www.youtube.com/watch?v=N2S6lEdUitY

Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στην Ιθάκη όπου σημαντικές ζημιές υπέστησαν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις. Σκάφη στο λιμάνι κινδύνεψαν να βουλιάξουν.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στο νησί σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία άσπρου αφρού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση.

Ώρες αγωνίας εξαιτίας της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων έζησαν και οι κάτοικοι της Ζακύνθου. Το απόγευμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη  και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης στο Βορειοδυτικό και Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.

https://www.youtube.com/watch?v=4lGsb1t3AMshttps://www.youtube.com/watch?v=GjzkWRX8He4

Πλημμύρες και πολύωρες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στη Βασιλική και σε άλλα σημεία της νότιας Λευκάδας. Ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ πλημμύρισαν και οι δρόμοι. Λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Στο Νυδρί λόγω των ισχυρών ανέμων βυθίστηκε σκάφος, ενώ ένα άλλο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η στάθμη του νερού και της θάλασσας είχαν ανέβει σε επικίνδυνο σημείο πλημμυρίζοντας και καταστρέφοντας τα πάντα.

186 χιλιοστά βροχής σε 32 ώρες στο ΙόνιοΤα μεγαλύτερα ύψη βροχής της κακοκαιρίας «Ιανός» έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από την αρχή της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου έως το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου. Στην ξηρά, η υψηλότερη ολική βροχόπτωση το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκάλεσε ο «Ιανός» την Παρασκευή, αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες Σαββάτου να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο. 

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ θα επηρεάσουν τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχών έως το πέρας της κακοκαιρίας. 

meteo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL