Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μεσαρά / Πογκρόμ με ξυλοδαρμούς και επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεσαρά / Πογκρόμ με ξυλοδαρμούς και επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών

Στον απόηχο της αιματηρής συμπλοκής που σημειώθηκε πρόσφατα στο Τυμπάκι και το συλλαλητήριο ακροδεξιών που ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται προγκρόμ στην περιοχή της Μεσαράς με μαζικές συλλήψεις μεταναστών και προσφύγων, εφόδους σε σπίτια, άγριους ξυλοδαρμούς και ρατσιστικού τύπου διώξεις.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ  για την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που έγινε χθες στην περιοχή, ολοκληρώθηκε με περισσότερες από 100 προσαγωγές, όλες αλλοδαπών εργατών. Μάλιστα 50 από τους προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με σκοπό να απελαθούν.

Σήμερα δικάζονταν οι 5 συλληφθέντες που εμπλέκονται στα επεισόδια σε χώρο λατρείας στο Τυμπάκιοι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ζητήσει αναβολή. Οι τέσσερις κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, από δράστες που τέλεσαν βιαιοπραγίες κατά τη διάταραξη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Η δίωξη για τον πέμπτο άτομο αφορά σε διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστη που είχε καθοδηγητικό ρόλο μέσα στο πλήθος και διέγερση σε βαθμό πλημμελήματος. Μάλιστα ο ίδιος είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος σε Δήμο του Λασιθίου με ενεργή παρουσία στα κοινά.

Αποκαλυπτικές για τα γεγονότα, που διαδραματίζονται στο Τυμπάκι τις τελευταίες μέρες, είναι οι μαρτυρίες πολλών μεταναστών, άλλων ανθρώπων και μελών πολιτικών οργανώσεων που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και του Ασλάμ Τζαβέντ, προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας «Η Ομόνοια», ο οποίος ταξίδεψε από την Αθήνα στην Κρήτη και επισκέφτηκε την περιοχή για να ενημερωθεί.

https://youtu.be/UYUzpb8hIbg

Έφοδοι αστυνομικών σε σπίτια, απειλές και ξυλοδαρμοί

«Καθημερινά αστυνομικοί κάνουν εφόδους σε σπίτια μεταναστών και ξυλοκοπούν κόσμο. Κάποιους τους συλλαμβάνουν και τους περισσότερους τους απειλούν να φύγουν από το νησί. Οι συμπατριώτες μου που τόσα χρόνια εργάζονταν σκληρά και ζούσαν αρμονικά με τους κατοίκους της περιοχής, βιώνουν τις τελευταίες μέρες ένα απίστευτο κλίμα τρομοκρατίας», περιγράφει ο Ασλάμ Τζαβέντ, μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στον Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm.

Σύμφωνα με το inotos.gr, ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει ο κ. Τζαβέντ για το αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε στο Τυμπάκι και στάθηκε η αιτία των βίαιων διώξεων που ακολούθησαν.

Όπως περιγράφει ο κ. Τζαβέντ μία Ελληνίδα εργαζόμενη στο εργοστάσιο (συσκευαστήριο) απαίτησε από έναν Πακιστανό εργάτη να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Εκείνος αρνήθηκε γιατί δεν μπορούσε να αφήσει το πόστο του και εξήγησε ότι εντολές δέχεται μόνο από τον εργοδότη του.

Η γυναίκα άρχισε να αποκαλεί «σκουπίδια» τους μετανάστες και αποχώρησε για να επιστρέψει λίγο αργότερα μαζί με έναν οδηγό, ονόματι Ν., ζητώντας εξηγήσεις. Ο Ν. επιτέθηκε απρόκλητα με μαχαίρι αρχικά  σε έναν πακιστανό οδηγό κλαρκ και στη συνέχεια έναν άλλο νεαρό εργάτη που βρέθηκε μπροστά του, χτυπώντας τον στο λαιμό και στο χέρι. Χρειάστηκε να επέμβουν πολλοί εργάτες για να τον απομακρύνουν, ενώ ο νεαρός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο δράστης της επίθεσης επέστρεψε στο συσκευαστήριο με ομάδα 20 οπλισμένων ατόμων και επιτέθηκαν μαζικά στους αλλοδαπούς εργάτες, ενώ το ίδιο επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα.

«Οι επιθέσεις έγιναν μπροστά στην αστυνομία, που παρακολουθούσε», περιγράφει ο Ασλάμ Ταβέντ και επισημαίνει ότι έκτοτε γίνονται καθημερινά εξίσου βίαιες επιθέσεις σε σπίτια μεταναστών εργατών.

«Ακόμη και το παιδί που τραυματίστηκε βαριά και χαροπάλευε για μέρες στο νοσοκομείο, όταν επέστρεψε στο σπίτι του, μπήκαν μέσα αστυνομικοί και άρχισαν να τον απειλούν», καταγγέλλει ο κ. Τζαβέντ.

Ο ίδιος μιλά για μερίδα αστυνομικών που πρωταγωνιστεί στις βίαιες επιθέσεις.

«Επισκέφτηκα την περιοχή και στην επιστροφή με σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο. Αισθάνθηκα αδιαθεσία και ευτυχώς το κατάλαβε πρώτος ένας πολύ καλός αστυνομικός. Με ρώτησε αν είμαι καλά και αμέσως πήρε τηλέφωνο να ρωτήσει πιο νοσοκομείο είναι ανοιχτό. Κι αυτός αστυνομικός είναι. Αλλά γι’ αυτούς που χτυπάνε τι μπορούμε να πούμε;», διερωτήθηκε ο κ. Τζαβέντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL