Live τώρα    
18.9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18.9 °C
17.2°C20.6°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17.6 °C
16.1°C18.9°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16.3 °C
11.1°C22.0°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22.4 °C
21.7°C23.0°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13.0 °C
13.0°C13.0°C
0 BF 93%
Εκτεθειμένοι οι εκπαιδευτικοί στην Covid-19
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτεθειμένοι οι εκπαιδευτικοί στην Covid-19

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού, που χορηγείται σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αφήνει ακάλυπτο ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Λόγω της χρόνιας αδιοριστίας, ο μέσος όρος των υπηρετούντων εκπαιδευτικών είναι επιβαρυμένος ηλικιακά, καθώς πλησιάζει τα 53 έτη, με το 73% των μόνιμων εκπαιδευτικών να είναι από 50 ετών και άνω και το 15% να ξεπερνά τα 60 έτη, σύμφωνα με τον αιρετό στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νεκτάριο Κορδή. Την ίδια στιγμή, τα κενά σε αναπληρωτές που υπάρχουν είναι σοβαρά και η κάλυψή τους θα γίνει... αργότερα, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.

Ποιοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

Οι σχολικές αίθουσες έχουν γεμίσει ασφυκτικά, οι εκπαιδευτικοί είναι ελάχιστοι για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε θριαμβολογίες για προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει ένα μεγάλο κομμάτι εκπαιδευτικών εκτεθειμένο, καθώς το καθεστώς δεν τους καλύπτει για να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανήκουν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όσοι έχουν βαριά καρδιοπάθεια ή χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση και όσοι έχουν βαριά πνευμονοπάθεια ή χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.

Παράλληλα, συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις, χρόνια νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, υψηλό δείκτη μάζας σώματος, ενώ αφορά και όλους όσοι παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή ή βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία - ακτινοθεραπεία - ανοσοθεραπεία, ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και γυναίκες που κυοφορούν.

Χωρίς άδεια όσοι κατοικούν με ευπαθείς ομάδες

Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει να παρέχουν τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι και λαμβάνουν ειδική άδεια απουσίας από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, έπειτα από την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Βέβαια, εκείνοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία, όπως π.χ. για διευθυντές και διευθύντριες σχολικών μονάδων, πρέπει να προσέρχονται στη σχολική μονάδα τους για παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας, διακινδυνεύοντας να μολυνθούν από τον ιό.

Επίσης δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη για εκείνους που βρίσκονται με ευπαθείς ομάδες στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού και καθημερινά θα εργάζονται σε τάξεις με 27 μαθητές, ενώ θα γυρνούν στο σπίτι τους με τον φόβο μην εκθέσουν τους οικείους τους σε κίνδυνο.

Ακάλυπτο μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με τον αιρετό του ΚΥΣΔΕ κ. Κορδή, «είναι προφανές ότι το πλαίσιο αυτό αφήνει ακάλυπτο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι εκπαιδευτικών». Αυτό συμβαίνει καθώς «είναι γνωστό ότι ο κλάδος των 160.000 εκπαιδευτικών -λόγω και της χρόνιας αδιοριστίας- είναι πολύ επιβαρυμένος ηλικιακά, με τον Μ.Ο. ηλικίας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών να πλησιάζει τα 53 έτη! Από 50 ετών και άνω είναι το 73% των μονίμων εκπαιδευτικών και από 60 ετών και άνω το 15%».

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί μέχρι και 64 ετών που έχουν κληθεί να μπουν σε τάξεις 30-35 τ.μ., οι οποίες αριθμούν από 25 μέχρι και 27 μαθητές σε πολλές περιπτώσεις. Παράλληλα, υπάρχουν τμήματα τα οποία στεγάζονται σε υπόγειες αίθουσες, χωρίς τη διενέργεια δωρεάν μοριακών τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας είναι σοβαρές.

Την ίδια στιγμή, όπως λέει ο κ. Κορδής, εξαγγέλλεται ότι «το υπουργείο Υγείας θα κάνει σαρωτικούς υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία».

«Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το υπουργείο Παιδείας δεν ευθύνονται για τίποτα και ότι η ατομική ευθύνη εκπαιδευτικών και μαθητών θα προκαλέσει τα όποια προβλήματα στα σχολεία. Ας σταματήσουν να τροφοδοτούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και ας καταλάβουν ότι οι εκπαιδευτικοί στα δύσκολα δεν κρύβονται, όπως πράττουν οι ίδιοι σε πολλές περιπτώσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η 'αστοχία' με τις μάσκες όπου οι αρμόδιοι (υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Υγείας, ΚΕΔΕ) μετατοπίζουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο!» επισημαίνει.

Σοβαρά κενά που θα καλυφθούν... αργότερα

Όσο για την κάλυψη των κενών σε αναπληρωτές και παρά τις «επικοινωνιακές θριαμβολογίες» του υπουργείου Παιδείας, ήδη υπάρχουν σοβαρά κενά, με αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με τον κ. Κορδή. Ταυτόχρονα, «οι προσλήψεις στην Προσφυγική Εκπαίδευση αγνοούνται, ενώ για τα κενά που θα προκύψουν λόγω Covid οι προσλήψεις θα γίνουν... αργότερα». Το μοναδικό πράγμα που ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Παιδείας είναι «προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας, οδηγώντας σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα τοπίο που διαλύει ουσιαστικά τις εργασιακές σχέσεις», καταλήγει.

Ν. Ηλιόπουλος: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η κατάσταση στα σχολεία

«Τραγελαφική» χαρακτήρισε την κατάσταση με τις μάσκες που διένειμε η κυβέρνηση στα σχολεία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος. Όπως τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, «εδώ και δύο μέρες η κοινωνία παρακολουθεί ένα μπαλάκι ευθυνών από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος εξαπέλυσε πυρά κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν «να μην μπορεί να απαντήσει σε πόσα σχολεία υπάρχει θέμα με τις μάσκες, τη στιγμή που έγινε ένας διαγωνισμός 6 εκατ., ενώ δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «υπήρχε χρόνος για να γίνει το βασικό, δηλαδή καλύτερη και πιο αραιή κατανομή των μαθητών ανά τάξη». Αντίθετα, όπως είπε, η Ελλάδα ήταν «η μόνη χώρα στην Ευρώπη που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τάξη». Η μοναδική λύση, εφόσον δεν μπορούσαν να βρεθούν περισσότεροι χώροι για να κατανεμηθούν οι μαθητές, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, θα ήταν να επιλεγεί η λύση «πρωί-απόγευμα».

Τέλος, αναφερόμενος στο λειψό εκπαιδευτικό προσωπικό με το οποίο είναι στελεχωμένα τα σχολεία, ανέφερε ότι, «φέτος, σε συνθήκες πανδημίας, δεν υπάρχει δικαιολογία να ανοίγουν τα σχολεία με λιγότερους εκπαιδευτικούς. Δεν γίνεται πέρσι να καταφέρνουμε να ανοίγουμε τα σχολεία με 40.000 αναπληρωτές και φέτος να προσλαμβάνονται μόνο 20.000», επικρίνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να διενεργηθούν προληπτικά τεστ στους εκπαιδευτικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL