Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Χανιά / Οι αστυνομικοί αρνούνται να φυλάξουν τη Rosa Nera αν έχει μισθωθεί σε ιδιώτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χανιά / Οι αστυνομικοί αρνούνται να φυλάξουν τη Rosa Nera αν έχει μισθωθεί σε ιδιώτη

ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ

Σε μια εντυπωσιακή όσο και σπάνια -αν όχι πρωτοφανή- κίνηση προχώρησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη ζητάει να σταματήσει η αστυνομία να φυλάει το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες η κατάληψη Rosa Nera, εφόσον το κτήριο δεν προορίζεται για δημόσια χρήση αλλά για εκμίσθωση σε ιδιώτες.

Η Ένωση των Αστυνομικών των Χανίων τονίζει ότι «η Αστυνομία δεν υποχρεούται να παρέχει φύλαξη σε ιδιώτες» και καλεί τους ιδιώτες που έχουν εμπλακεί στην εκμίσθωση του κτηρίου, εφόσον επιθυμούν να φυλάξουν την περιουσία τους, «να απευθυνθούν σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης», καθώς αποστολή της αστυνομίας είναι η φύλαξη των πολιτών. Καταλήγουν δε, με τρόπο που δεν χωρά παρερμηνείες, ότι « οι συνάδελφοί μας δεν υποχρεούνται να φυλάξουν τον συγκεκριμένο χώρο και ζητούμε την άμεση αποχώρησή τους, με σκοπό να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, που δεν είναι άλλα από την προστασία των πολλών και όχι του ενός».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους αναφέρουν μάλιστα «ότι εάν κάποιος ιδιώτης επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών φρούρησης από την Ελληνική Αστυνομία επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, αιτείται αυτών. Εάν το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. απαντήσει θετικά, τότε ο ιδιώτης οφείλει να καταβάλει την αντίστοιχη ορισμένη εκ του νόμου κοστολόγηση των υπηρεσιών των συναδέλφων μας και η οποία θα καταβληθεί στα Ταμεία τους».

Πρόκειται για μια αρκετά ξεκάθαρη θέση των αστυνομικών υπαλλήλων, ακριβώς τη στιγμή που στην κοινωνία των Χανίων βρίσκεται σε περίοπτη θέση το ζήτημα της δημόσιας και ελεύθερης χρήσης του λόφου Καστέλι, αντί της ξενοδοχοποίησης που προωθεί με ιδιαίτερο ζήλο ο υφυπουργός Παιδείας και τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης (στο οποίο ανήκε το οίκημα) Βασ. Διγαλάκης. Ο Διγαλάκης είχε ως πρύτανης παραγγείλει μελέτη για τις χρήσεις του κτηρίου, την οποία η συνέλευση της κατάληψης Rosa Nera έχει παραθέσει στοιχεία ότι την πραγματοποίησε με εταιρείες με τις οποίες συνδέεται ο ίδιος.Τη συμφωνία με το Πολυτεχνείο για κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου έχει υπογράψει η εταιρεία - φάντασμα Belvedere, η οποία εμφανίζει έναν ιδιοκτήτη χωρίς οικονομική επιφάνεια, μικρό μετοχικό κεφάλαιο και καθόλου ισολογισμούς, δημιουργώντας την αίσθηση ότι λειτουργεί ως «κουρτίνα» κάποιων ιδιοκτητών που δεν θέλουν να φανούν.

Κατά της μετατροπής του κτηρίου σε ξενοδοχείο και υπέρ της δημόσιας χρήσης του έχουν ταχθεί -εκτός από την κατάληψη- σύσσωμοι οι φορείς της πόλης, ανάμεσά τους το Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων, οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί της πόλης, η τοπική ΕΛΜΕ, τα κόμματα και -όπως γίνεται φανερό- πλέον και οι αστυνομικοί των Χανίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL