Live τώρα    
18.9°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18.9 °C
17.2°C20.6°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17.6 °C
16.1°C18.9°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16.3 °C
11.1°C22.0°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22.4 °C
21.7°C23.0°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13.0 °C
13.0°C13.0°C
0 BF 93%
Εργαζόμενοι / Διαμαρτύρονται οι μεταφραστές του Υπ. Εξωτερικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι / Διαμαρτύρονται οι μεταφραστές του Υπ. Εξωτερικών

Υπουργείο Εξωτερικών
Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINSSI)

Ο Σύλλογος Επίσημων Μεταφραστών Υπουργείου Εξωτερικών  (ΣΕΜΥΠΕΞ) με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι το Δημόσιο δηλαδή το υπουργείο στο οποίο εργάζονται καταπατά τον ασφαλιστικό νόμο.

Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής στην ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του συλλόγου Ηρακλεία Πέππα και ο γραμματέας Κωνσταντίνος Δανδούλης «Στην Μεταφραστική Υπηρεσία ΥΠΕΞ απασχολούνται με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία 140 επίσημοι μεταφραστές, για 70 περίπου εκ των οποίων η απασχόληση αυτή είναι συνεχής για τουλάχιστον 20 έτη και αποκλειστική. Αυτού του είδους η μόνιμη απασχόληση ελεύθερου επαγγελματία από μέχρι 2 εργοδότες, συμπεριλαμβανομένου σε αυτούς του Δημοσίου, ρυθμίστηκε ασφαλιστικά με την διάταξη του άρθρου 39 παρ. 9 του Νόμου 4387/2016 (Ασφαλιστικός Νόμος), η οποία παρέμεινε σε ισχύ και με τον νέο ασφαλιστικό Νόμο 4670/2020. Σύμφωνα με την διάταξη αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται, μετά την σχετική δήλωση του ελεύθερου επαγγελματία, να τον ασφαλίσει, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

Εξ αρχής, μετά την θέση σε ισχύ της ως άνω διάταξης την 1/1/2017, το Υπουργείο Εξωτερικών ως άμεσος εργοδότης των δικαιούχων ασφάλισης μεταφραστών, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλιση αυτών, ζητώντας γνωμοδότηση (έστω κι αν ήταν προφανής η υπαγωγή τους) από το ΝΣΚ. Η ίδια άρνηση από πλευράς ΥΠΕΞ, συνεχίστηκε και μετά την θετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ (υπ’ αριθμόν 109/6-6-2018) και συνεχίζεται και σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ εξέδωσε στην συνέχεια, 4/6/2019, Ειδική Εγκύκλιο (αρ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./264/683479) για την ασφάλιση των δικαιούχων μεταφραστών ΥΠΕΞ με οδηγίες για την εφαρμογή της, τις οποίες το ΥΠΕΞ και οι λοιπές Υπηρεσίες του Δημοσίου εξακολουθούν να αγνοούν, επικαλούμενες «τεχνικά ζητήματα», τα οποία για περισσότερο από ένα έτος μετά την ως άνω Εγκύκλιο ΕΦΚΑ και παρά τον ορισμό ρητών προθεσμιών εξακολουθούν να παραμένουν ανεπίλυτα!.

Όμως και από πλευράς ΕΦΚΑ και παρά τις καταγγελίες των δικαιούχων μεταφραστών ακολουθείται τακτική ανοχής, χωρίς ενεργοποίηση κανενός μέτρου ή/και κυρώσεων, που θα έπρεπε να είχαν ήδη επιβληθεί στον μη καταβάλλοντα ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη. Οι ελεγμένες από τον ΕΦΚΑ καταγγελίες περί ανασφάλιστης εργασίας των δικαιούχων μεταφραστών και οι επ’ αυτών Πράξεις Επιβολής Εισφορών κατά του ΥΠΕΞ παραμένουν στα συρτάρια των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με την δικαιολογία ότι δεν μπορούν να επιδοθούν επειδή το ΥΠΕΞ δεν έχει ορίσει υπεύθυνο πρόσωπο έναντι του ΕΦΚΑ!

Ο Σύλλογος Επίσημων Μεταφραστών ΥΠΕΞ μετά την κατάθεση 20 συνολικά εγγράφων υπομνημάτων, σημειωμάτων και διαμαρτυριών, συμπεριλαμβανομένων και των εξωδίκων, προς ΥΠΕΞ, Υπουργείο Εργασίας, και ΕΦΚΑ για το θέμα της ασφάλισης των δικαιούχων μεταφραστών, δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε μια επίσημη απάντηση από τις ως άνω δημόσιες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη παράλειψη του ΥΠΕΞ να τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις του και η αδράνεια του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ να επιβάλλει την τήρηση του Νόμου έχουν οδηγήσει τους δικαιούχους μεταφραστές που αρνήθηκαν να καταβάλλουν (τις μη οφειλόμενες) εισφορές σε δεινή κατάσταση, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, με πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ως ανασφάλιστοι και με υπέρμετρη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Επιπρόσθετα, η επί τριετία και συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα σιωπηρή άρνηση του ΥΠΕΞ να εφαρμόσει τον νόμο έχει οδηγήσει σε απαράδεκτα μεγάλες καθυστερήσεις ή/και αναστολή πληρωμών μεταφραστικών δικαιωμάτων των δικαιούχων μεταφραστών και από άλλα Υπουργεία, με αποτέλεσμα οι μεταφραστές να αντιμετωπίζουν και ζήτημα επιβίωσης, χωρίς καμιά δυνατότητα προγραμματισμού των υποχρεώσεών τους.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την προβληματική πρόταση της Κυβέρνησης για κατάργηση της Μεταφραστικής Υπηρεσίας ΥΠΕΞ, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 66 του νέου Οργανισμού ΥΠΕΞ, η συζήτηση του οποίου στην Βουλή επίκειται, και που θα έχει ως συνέπεια, την δυσκολία αναζήτησης αρχείων πληρωμών και υπευθύνου, την εμπλοκή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μεταφραστών, την αναγκαστική προσφυγή σε δικαστική λύση με ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνσή τους υπό συνθήκες αβέβαιης απασχόλησης λόγω των νέων διατάξεων του Οργανισμού ΥΠΕΞ για τους επίσημους μεταφραστές, το αβάσιμο και βλαπτικό των οποίων για το Δημόσιο και για τους πολίτες ο Σύλλογος Μεταφραστών έχει ήδη επισημάνει χωρίς και πάλι κανένα αποτέλεσμα.

Αντιλαμβανόμαστε, ότι οι 140 επίσημοι μεταφραστές ΥΠΕΞ, παρά το ότι ασκούν δημόσια υπηρεσία κατά μέσο όρο τουλάχιστον 20 ετών και έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την άμεση διεκπεραίωση μετάφρασης απόρρητων κρατικών εγγράφων, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων και λοιπών προσώπων που αναφέρονται στις μεταφραζόμενες δικογραφίες (στο πλαίσιο διεθνούς δικαστικής συνδρομής) και την ορθή διεκπεραίωση και έλεγχο των προσκομιζόμενων από πολίτες εγγράφων, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ και πιθανόν και εξ αυτού του λόγου η Κυβέρνηση να επιλέγει να αγνοεί αυτήν την υπηρεσία και συμβολή τους, όπως και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των 70 εκ των 140 μεταφραστών που υπάγονται στις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου (άρθρο 39 παρ. 9 Ν. 4387/2016).

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να επιλύσει άμεσα το θέμα της ασφάλισης των δικαιούχων μεταφραστών, αίροντας, αν μη τι άλλο, την δημιουργηθείσα βεβαιότητα ανυπαρξίας κράτους δικαίου.

Αθήνα, 03/09/2020»

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL