Με νομοσχέδιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου / Καταργείται η διαδικασία του «αυτοφώρου» για τα αδικήματα Τύπου

Με νομοσχέδιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου / Καταργείται η διαδικασία του «αυτοφώρου» για τα αδικήματα Τύπου

Ένα αίτημα χρόνων του δημοσιογραφικού κόσμου ικανοποιεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Μιχάλης Καλογήρου.

Το νομοσχέδιο καταργεί την αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα του Τύπου, ρύθμιση η οποία είχε οδηγήσει στο παρελθόν σε τραγελαφικές καταστάσεις «ηρωοποίησης» δημοσιογράφων ή ακόμα και επιχειρήσεων εκφοβισμού και πιέσεων από διάφορες εξουσίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία και στα διά του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμησης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

Συγκεκριμένα το άρθρο 33 αναφέρει: «Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Π.Δ. 258/1986, Α' 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση, που αφορά και τα διά του Τύπου αδικήματα, εκφράζει τη βούληση του νομοθέτη η διαδικασία της αυτόφωρης εκδίκασης των πλημμελημάτων να εφαρμόζεται ακριβώς εκεί όπου προσήκει.

Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η επιβάρυνση της δικαστικής λειτουργίας και των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τη σύλληψη και προσαγωγή του κατηγορούμενου στον εισαγγελέα ώστε να επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βαρύτερης μορφής εγκληματικότητας.