Μεσόγειος: Το πιο φονικό θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο για τους πρόσφυγες

Μεσόγειος: Το πιο φονικό θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο για τους πρόσφυγες

Την ώρα που πρόσφυγες περνούν μέρες και εβδομάδες σε πλοία που τους έσωσαν στη Μεσόγειο γιατί δεν τους δέχονται τα λιμάνια της Ιταλίας ή της Μάλτας, ενώ κράτη της Ε.Ε. ανακαλούν τις άδειες διασωστικών σκαφών ανθρωπιστικών οργανώσεων, έρχεται η ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) να επιβεβαιώσει ότι η Μεσόγειος πια είναι "το πιο θανατηφόρο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο". Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση "Desperate Journeys" ("Επικίνδυνα Ταξίδια"), που δημοσίευσε χθες η Υ.Α., έξι ανθρώπινες ζωές χάνονται την ημέρα κατά μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση εκτιμά ότι μέσα στο 2018, 2.275 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνταν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, παρά τη σημαντική μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό των αφίξεων στις ακτές της Ευρώπης. Συνολικά, 139.300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων πέντε ετών, σημειώνουν.

«Η διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα δεν είναι επιλογή, ούτε πολιτικό ζήτημα, αλλά διαχρονική υποχρέωση» δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Η έκθεση χαρακτηριστικά σημειώνει ότι στη θαλάσσια διαδρομή από τη Λιβύη προς την Ευρώπη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του για κάθε δεκατέσσερις ανθρώπους που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη, κάτι που συνιστά μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του 2017, ενώ χιλιάδες περισσότεροι επεστράφησαν στη Λιβύη όπου ήρθαν αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες μέσα στα κέντρα κράτησης.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τις σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στις διαδρομές που χρησιμοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία υπήρξε το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρώπη, ενώ το πέρασμα της επικίνδυνης δυτικής Μεσογείου σήμανε τον τετραπλασιασμό των νεκρών.