Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Στρατηγική συμφωνία Κοντομηνά - Βαρδινογιάννη για τον Alpha
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατηγική συμφωνία Κοντομηνά - Βαρδινογιάννη για τον Alpha

Στα χέρια του ομίλου Βαρδινογιάννη, μέσω θυγατρικής εταιρείας της Motor Oil, περνάει το 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη συνεργασία Star - Alpha που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι σε επίπεδο παραγωγής προγράμματος.

Η είσοδος του ομίλου Βαρδινογιάννη στον Alpha επιβεβαιώνεται από ανακοινώσεις που εξέδωσαν και οι δύο πλευρές τόσο ο Alpha, όσο και η Motor Oil Ελλάς Διυλιστήρια Κορίνθου, ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο.

Στις ανακοινώσεις περιγράφεται μια δαιδαλώδης διαδρομή χρημάτων από εταιρεία σε εταιρεία, με εξαγορές και αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κατά τις οποίες, όπως φαίνεται, η πλευρά Κοντομηνά διευκολύνεται ώστε σε πρώτη φάση άμεσα να πληρώσει χρέη του Alpha, τα οποία προσδιορίζονται, σύμφωνα με ανακοίνωση σε 6,58 εκ. ευρώ. Σε αυτή την πρώτη φάση το 50% του Alpha περιέρχεται στην πλευρά Βαρδινογιάννη έναντι 21,477 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, σε βάθος χρόνου και σε χρονικές φάσεις που δεν προσδιορίζονται, μεθοδεύονται επιπλέον αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τις δύο πλευρές, μεταβιβάσεις και εξαγορές σε ένα κανάλι με «ρυθμισμένα» χρέη. Όσο αφορά τη διοίκηση του Alpha, θα ασκείται από την πλευρά Κοντομηνά στο ορατό μέλλον και θα εποπτεύεται από την πλευρά Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Alpha, η συμφωνία αποτελεί μια στρατηγική συμμαχία, που «βάζει τις βάσεις για να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αναπτυξιακό σχέδιο στην ελληνική τηλεόραση». Επίσης, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, «ο Alpha θα ενισχυθεί με συνολικά κεφάλαια ύψους 29,6 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεών του στην Παλλήνη Αττικής, για την ενίσχυση των επενδύσεών του στο πρόγραμμα και κυρίως στον τομέα της μυθοπλασίας και για τη μείωση των υποχρεώσεών του».

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Motor Oil, μετά από όλες τις μεταβιβάσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η εταιρεία Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (κανάλι Alpha) αλλάζει μετοχική σύνθεση ως εξής:

* Με την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο της κυπριακής Seilla Ent. Ltd, θυγατρικής κατά 100% της Motor Oil, η οποία αποκτά το 24,95% του μετοχικού κεφαλαίου.

* Με την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο της κυπριακής Nevine Hlds Ltd, η οποία αποκτά το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου. Στη Nevine συμμετέχουν η Seilla με 1.002 ονομαστικές μετοχές και η Alpha Media Group με 998 ονομαστικές μετοχές.

* Η Alpha Media Group, μέχρι πρότινος μοναδική μέτοχος με 100% του Alpha (Alpha Δορυφορική Τηλεόραση) και ιδιοκτησίας Μαρίας Κοντομηνά του Δημητρίου, πλέον μειώνει τη συμμετοχή της σε 24,95%.

Συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επιτεύχθηκε και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha 98,9 Αττικής και Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης. Το μετοχικό τους κεφάλαιο θα κατέχει στο σύνολό του η Nevine Hold. Ltd.

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του ΕΣΡ.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL