Ποσοστό-ρεκόρ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό

Ποσοστό-ρεκόρ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό

Σε «ποσοστό-ρεκόρ» 30% ανέρχεται η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό από την χώρα μας, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χ. Θεοχάρη. Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος απορρόφηση των κονδυλίων για το προσφυγικό φτάνει το 10%, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην γειτονική Ιταλία που αντιμετωπίζει παρόμοια πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές η απορρόφηση είναι μόλις 6%.

«Όχι μόνο δεν χάθηκαν πόροι, αλλά οι πόροι έχουν αυξηθεί» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης υπενθυμίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό ανέρχονταν αρχικά σε 454 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, και μετά από διαπραγματεύσεις αυξήθηκαν σε 538 εκατ. ευρώ, μια αύξηση 18%. Μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί 147 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξειδικευτεί σε προσκλήσεις 444 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 82,5% του διαθέσιμου ποσού. Μάλιστα, από αυτά τα χρήματα, 218 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.

50 εκατ. ευρώ ειδικά για τα νησιά

Ο Αλ. Χαρίτσης πρόσθεσε ακόμα ότι από τους έκτακτους πόρους για το προσφυγικό η Ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει 12,7 εκατ. ευρώ τα οποία αξιοποιήθηκαν για προμήθεια οικίσκων, ενώ από εθνικούς πόρους έχουν διατεθεί ή διατίθενται άμεσα για υποδομές του προσφυγικού 65 εκατ. ευρώ από τα 107 εκατ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2020. Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ειδικά για τα νησιά που έχουν σηκώσει το βάρος των προσφυγικών ροών προβλέπονται 50 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους μέσω ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.