O ρυπαίνων πληρώνει;

O ρυπαίνων πληρώνει;

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη η διαδικασία συλλογής και εξέτασης στοιχείων από το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη στοιχειοθέτηση και απόδοση ευθύνης σχετικά με το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ και τις συνέπειές του.

Η εν λόγω διαδικασία προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θεσπίζει την "περιβαλλοντική ευθύνη βάσει της αρχής ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’, με τον καθορισμό μέτρων, όρων και διαδικασιών, ώστε κάθε φορέας εκμετάλλευσης, η δραστηριότητα του οποίου προκάλεσε περιβαλλοντική ζημία ή άμεση απειλή περιβαλλοντικής ζημίας, να είναι κατ’ αρχάς οικονομικά υπεύθυνος για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης ή / και αποκατάστασης του περιβάλλον".

Έχουν κληθεί εκπρόσωποι της Αγία Ζώνη Ναυτιλιακή Εταιρεία ιδιοκτήτριας του δεξαμενόπλοιου, στο υπουργείο αφού ήδη οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν πιστοποιήσει από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου "εκτεταμένη ρύπανση και περιβαλλοντική ζημία της θάλασσας και των ακτών σε μήκος περίπου 3 χλμ. από πετρελαιοειδή μετά τη διαρροή, στη θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοδυτικά της Νησίδας Αταλάντη. Πέρα από τα έγγραφα και παραστατικά που να αποδεικνύουν τη λεπτομερή εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης και της συνολικής ποσότητας αποβλήτων που έχει διαρρεύσει, τις υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των αποβλήτων που συλλέγονται κ.ά. έχει ζητηθεί και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που καλύπτει την αποζημίωση των ενεργειών απορρύπανσης μετά τη ζημιά.

Όπως είναι γνωστό, το δεξαμενόπλοιο κυκλοφορούσε ανασφάλιστο, π.χ. στην περίπτωση ναυαγίου, επειδή ήταν υπέργηρο, ενώ διέθετε ασφάλιση υπέρ τρίτων (σε περιπτώσεις ατυχήματος) ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.