Η ανεξάρτητη ρότα μιας Λέσχης Ανάγνωσης

Η ανεξάρτητη ρότα μιας Λέσχης Ανάγνωσης

«Κανένα τέλος δεν έρχεται με άδεια χέρια»

Κική Δημουλά

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων, που αποτέλεσε δράση της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής από το 2011 μέχρι και το 2016, κάνει νέο ξεκίνημα.

Από τον Δεκέμβριο του 2016, η Λέσχη στεγάζεται πλέον στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ιωνικός Σύνδεσμος”στη Νέα Ιωνία, ο οποίος υποστήριξε τη συνέχισή της. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία Τετάρτη του μήνα από τις 5.30 μέχρι τις 8.30 μ.μ., με δυναμικό της την πλειονότητα των παλιότερων ενεργών μελών της και με τη συνέπεια, τον ενθουσιασμό και τις αρχές που την χαρακτήριζαν, η Λέσχη συνεχίζει την προσέγγιση και μελέτη έργων της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, φιλοδοξώντας μελλοντικά στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της (κινηματογραφική λέσχη, λογοτεχνικές βραδιές κ.λπ.), πάντα στο πλαίσιο της προώθησης της φιλαναγνωσίας και της κουλτούρας.

Ο πολιτισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών, αντλεί από την ανθρώπινη φαντασία, το φαντασιακό, το όμορφο και θαυμαστό, το τραγικό και παράλογο, το μυθικό και διαχρονικό της ανθρώπινης ύπαρξης και ευδοκιμεί πάντα μέσα σε κλίμα ελευθερίας, αμοιβαιότητας και συνεργασίας.

Το πρώτο βιβλίο που μελετήθηκε στο νέο αυτό ξεκίνημα ήταν “Η άμυνα του Λούζιν” του Βλαντίμιρ Ναμπόκοβ (1). Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια κάποια προσέγγιση της ιδιοσυγκρασίας του ήρωα του μυθιστορήματος, ακολουθώντας τα βήματά του από παιδί έως την ενήλικη ζωή του και την «καταδίωξή» του από το καταστροφικό γι’ αυτόν πάθος του, το σκάκι.

Η συντονίστρια

Εύη Λιναρδή

(1) Nabokov, V. (2016), «Η άμυνα του Λούζιν», Αθήνα, Μεταίχμιο.