Δ. Βίτσας: / Δ. Βίτσας: Ρύθμιση των χρεών των ΕΑΣ μέχρι το τέλος του 2017

Δ. Βίτσας: / Δ. Βίτσας: Ρύθμιση των χρεών των ΕΑΣ μέχρι το τέλος του 2017

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος ρύθμισης των χρεών των ΕΑΣ προς το Δημόσιο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων της Βουλής που διατύπωσε θετική γνώμη για τον διορισμό του Γ. Ροΐδη ως προέδρου και του Θ. Βασιλείου ως διευθύνοντα συμβούλου των ΕΑΣ.

Ο Δ. Βίτσας υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη χρέη των ΕΑΣ ύψους 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως προς το Δημόσιο. Ήδη χρέη ύψους 600 εκατ. ευρώ έχουν μετοχοποιηθεί, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για χρέη ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ο Δ. Βίτσας προανήγγειλε ότι θα ζητηθεί από τη Βουλή να παράσχει εκ νέου ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, σημείωσε όμως ότι η αναμενόμενη ρύθμιση του πλαισίου των χρεών των ΕΑΣ θα επιστρέψει στην εταιρεία να λαμβάνει εγγυήσεις από τις τράπεζες και να συμμετέχει σε διαγωνισμούς από καλύτερη θέση, καθώς σήμερα είναι μόνο υποκατασκευαστής.

Ο Δ. Βίτσας παρατήρησε ότι τα ΕΑΣ αναμένεται να λάβουν 12,5 εκατ. ευρώ από τα ΕΛ.ΠΕ. τον Ιούλιο, κάτι που θα βοηθήσει έτσι την εταιρεία να καλύψει τα έξοδα για την προμήθεια των πρώτων υλών και να υπάρξει ομαλή πληρωμή των εργαζομένων. Ο Δ. Βίτσας επισήμανε ακόμα ότι οι επικείμενες αλλαγές στον νόμο για τις στρατιωτικές προμήθειες θα επιστρέψουν στις αμυντικές βιομηχανίες να συμμετέχουν και σε διεθνείς διαγωνισμούς.