Η "Die Zeit" κατά της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Η "Die Zeit" κατά της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Την Ε.Ε. επικρίνει η εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό. Σε εκτενέστατο αφιέρωμα που δημοσιεύει με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας η εφημερίδα εκτιμά πως «δεν είναι η Τουρκία αυτή που δεν τηρεί τη συμφωνία, αλλά η Ε.Ε. Αυτοί που υφίστανται τα δεινά είναι η Ελλάδα και οι πρόσφυγες».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «συμφωνία εκφοβισμού» των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. καταφέρνει να «κρατά ανθρώπους μακριά από την Ευρώπη». «Ο πυρήνας τής συμφωνίας δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αυτός μπορεί να συνοψιστεί σε μια πρόταση: Για κάθε έναν Σύρο που έχει έρθει παράνομα μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια στέλνεται από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία, η Ευρώπη επιτρέπει σε κάποιον άλλον Σύρο να εισέλθει διά της νόμιμης οδού από την Τουρκία». Η "Die Zeit" αναλύει επίσης πως οι δίκαιες διαδικασίες εξέτασης ασύλου απαιτούν χρόνο και κατά συνέπεια δεν μπορούν να διεκπεραιώνονται γρήγορα. Επιρρίπτει επίσης ευθύνες στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ότι αποστέλλουν πολύ λίγους εξειδικευμένους υπαλλήλους στα ελληνικά νησιά.

Η "Die Zeit" συμπεραίνει ότι «Έναν χρόνο μετά είναι σαφές: Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν εφάρμοσαν καν το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας, η οποία τους ήταν τόσο σημαντική. Απλά αγνόησαν επώδυνα και δύσκολα σημεία της όταν αντιλήφθηκαν ότι ο εκφοβισμός λειτουργεί και έτσι. Η συμφωνία είναι ερείπιο, αλλά ακόμη εκπληρώνει τον στόχο της: Να κρατά τους πρόσφυγες σε απόσταση». Όπως τονίζει τέλος το δημοσίευμα, «τα ‘σπασμένα’ πρέπει να πληρώσουν μια Ελλάδα που έχει εξαντλήσει τις αντοχές της και οι πρόσφυγες».