Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Θεσσαλονίκη: Σαν έτοιμοι από καιρό... ήταν χθες οι πρόσφυγες της Ειδομένης που μεταφέρθηκαν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στο Καλοχώρι, στη Σίνδο, στο Δερβένι και το Βαγιοχώρι.

Στην περιοχή της Ειδομένης από τα ξημερώματα αναπτύχθηκε μεγάλη αστυνομική δύναμη, κυρίως πέριξ του καταυλισμού και μέσα στο χωριό. Όπως και τις προηγούμενες φορές που χρειάστηκε να εκκενωθεί η περιοχή, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων μέσα στον άτυπο καταυλισμό, όπως και αλληλέγγυων, πλην μελών των επίσημων ΜΚΟ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, επιτράπηκε για λίγο η παρουσία της κρατικής τηλεόρασης και των φωτογράφων του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου για να πάρουν πλάνα και εικόνες από την επιχείρηση. Οι δημοσιογράφοι αποκλείστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων, στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού με τον δρόμο που οδηγεί στον άτυπο καταυλισμό. Εκεί υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν και όσοι εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης διανυκτέρευσαν στον καταυλισμό και εντοπίστηκαν στη συνέχεια. Στο ίδιο σημείο εγκλωβίστηκε και μια ομάδα αλληλέγγυων που είχαν ντυθεί κλόουν για να διασκεδάσουν τα παιδιά το άτυπου καταυλισμού, αλλά δεν τους επιτράπηκε η διέλευση.

Μετακινήθηκαν περίπου 1.800 άτομα

Με δεδομένο ότι οι πρόσφυγες ήταν ενήμεροι εδώ και πολλές ημέρες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, στους περισσότεροι από αυτούς που μετακινήθηκαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, δεν χρειάστηκε καν να ζητηθεί να μαζέψουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, αφού ήδη τα είχαν πακετάρει. Έτσι, από πολύ νωρίς το πρωί λεωφορεία γέμιζαν κυρίως με οικογένειες με μικρά παιδιά και έφευγαν για τα κέντρα φιλοξενίας.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αργά το απόγευμα της Τρίτης, υπολογίζεται ότι είχαν μετακινηθεί 1.780 άτομα με 37 λεωφορεία, τα οποία είχαν τελικό προορισμό τα στεγασμένα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν σε πρώην βιομηχανικούς χώρους στο Καλοχώρι και στη Σίνδο του Δήμου Δέλτα, στο Δερβένι του Δήμου Λαγκαδά και στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης (όλοι στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης). Επίσης, μια μικρότερη ομάδα προσφύγων μεταφέρθηκε στο κέντρο που έχει δημιουργηθεί στην Πέτρα Πιερίας.

Τώρα, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πότε θα μετακινηθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό και δίπλα στις γραμμές του τρένου, καθώς ανάμεσά τους είναι και η ομάδα που κατά καιρούς έχει δημιουργήσει εντάσεις. Αναφορικά με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Ελλάδας Αναστάσιος Σαχπελίδης, που βρέθηκε στην περιοχή αυτό θα γίνει ίσως την Παρασκευή και σίγουρα μετά την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ζημιές στον δικό του μόνο κλάδο από τον δίμηνο και πλέον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Υποστήριξε πως στην ελληνική πλευρά βρίσκονται εγκλωβισμένα 200 άδεια βαγόνια που περιμένουν να αναχωρήσουν για βόρειες χώρες, ενώ 40 βαγόνια γεμάτα με εμπορεύματα παραμένουν εγκλωβισμένα στην ΠΓΔΜ και άλλα επτά τρένα περιμένουν, επίσης γεμάτα με εμπορεύματα, στην Ουγγαρία.

Στα νέα κέντρα φιλοξενίας

Φτάνοντας στα κέντρα φιλοξενίας, οι περισσότεροι πρόσφυγες της Ειδομένης ενδιαφέρθηκαν να βρουν το κατάλληλο κατάλυμα για την οικογένειά τους, ωστόσο κάποιοι ζητούσαν επίμονα να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα φιλοξενίας, υποστηρίζοντας ότι εκεί διαβιούν συγγενικά τους πρόσωπα. Έτσι, περίπου 100 άτομα που ήταν να φιλοξενηθούν στο Δερβένι έφυγαν με τα πόδια με προορισμό το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλη μια ομάδα 25 προσφύγων που μετακινήθηκε από την Ειδομένη στη Σίνδο ζητούσε επίμονα να μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας στην Αλεξάνδρεια. Όταν ενημερώθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αναζητούσαν μεταφορικό μέσο για να μεταβούν μόνοι τους εκεί.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξαν εντάσεις μεταξύ των δημάρχων, καθώς αυτοί που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων ζητούν ισοκατανομή βαρών σε όλους τους δήμους.