Ενοχλήθηκαν από το άκουσμα του ύμνου στο Χαλάνδρι / Πλεύρης - Γεωργιάδης θεωρούν εμφύλιο την Αντίσταση του ΕΑΜ...

Ενοχλήθηκαν από το άκουσμα του ύμνου στο Χαλάνδρι / Πλεύρης - Γεωργιάδης θεωρούν εμφύλιο την Αντίσταση του ΕΑΜ...

Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά των Θ. Πλεύρη και Άδ. Γεωργιάδη ερέθισε ο ύμνος του ΕΑΜ που ακούστηκε κατά την παρέλαση στον Δήμο Χαλανδρίου και ανιστόρητα επεχείρησαν να αποσυνδέσουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, από την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί και την καθοριστική συμβολή του ΕΑΜ. Δημαγωγικά έσπευσαν να κατηγορήσουν τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σ. Ρούσσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για αναβίωση του "εμφυλιοπολεμικού μίσους".

Σφοδρή ήταν η απάντηση του δημάρχου Χαλανδρίου Σ. Ρούσσου. "Η Εθνική Αντίσταση νομιμοποιήθηκε το 1982, παρ' όλο που είχαμε ως χώρα τα περισσότερα θύματα. Οι αγωνιστές της εποχής εκείνης σύρθηκαν στις εξορίες και αποκαταστάθηκαν 40 χρόνια μετά. Αυτό που ακούστηκε στην παρέλαση ήταν μια ρωσική μελωδία που έχει χρησιμοποιηθεί και ως ύμνος του ΕΑΜ. Η μουσική υποτίθεται πως ηρεμεί τα πνεύματα, κάποιοι όμως δεν ηρεμούν με τίποτα", είπε σε ερώτηση δημοσιογράφων εξερχόμενος από το γραφείο της εισαγγελέως Καλλιόπης Νταγιάντα. Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά εξήγησε: "Παίχτηκαν όλα τα εμβατήρια και ακούστηκε και μια φορά και ο ύμνος του ΕΑΜ, όπως γίνεται πάντα εδώ και τριάντα χρόνια που έχει αναγνωριστεί η Εθνική Αντίσταση. Πάντα κάποιο εμβατήριο, κάποιο αντάρτικο τραγούδι παίζεται στις παρελάσεις παραδοσιακά στο Χαλάνδρι, δεν ξέρω γιατί τώρα ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική!".

Ανίερες ταυτίσεις

"Ο κ. δήμαρχος είπε ότι ακουγόταν ο ύμνος όταν γινόντουσαν παρελάσεις των αντιστασιακών σωματείων, εδώ έχουμε μαθητική παρέλαση. Στα θέματα της ιστορικής μνήμης και λήθης και στο πλαίσιο της εθνικής συμφιλίωσης υπάρχει μια χαοτική διαφορά", έσπευσε να σχολιάσει ο Θ. Πλεύρης και επιτιθέμενος στην Αριστερά είπε: "Η μεν Αριστερά λέει ότι εγώ αυτά τα οποία πιστεύω θα τα πιστεύω και θα τιμώ αυτά τα οποία θέλω να τιμώ, η δε Δεξιά όταν πάει να τιμήσει τους δικούς της νεκρούς μιλάμε για μετεμφυλιακό κλίμα".

Μέσω twitter επιτέθηκε ο Άδ. Γεωργιάδης: "Όταν τελικά οι Συριζαίοι μιλούν για κατάργηση των παρελάσεων εννοούν αυτό που είδαμε στο Χαλάνδρι. Εμφυλιοπολεμικό μίσος...Ψηφίστε τους!". Λίγο αργότερα, πρόσθεσε: "Ήθελα νά 'ξερα οι δεξιοί του Χαλανδρίου που ψήφισαν αυτόν τον δήμαρχο ή που απείχαν από τον β´ γύρο των εκλογών πώς αισθάνθηκαν σήμερα; Εύγε". "Εγώ πιστεύω στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση '41- '44. Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να οικειοποιείται τους αγώνες άλλων. Ο αγώνας των Ελλήνων με κορυφαία στιγμή τον Γοργοπόταμο έγινε κατά του ξένου κατακτητή και όχι κατά του Μνημονίου και των δανεικών. Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τα τραγούδια, τους αγώνες, τις ζωές, τους βασανισμούς άλλων. Αυτό το στηλιτεύω", έσπευσε να σχολιάσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Παπαδημούλης: Ανιστόρητοι και μισαλλόδοξοι

Τη συζήτηση έκλεισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης, τονίζοντας: "Το ΕΑΜ είναι τμήμα της Εθνικής Αντίστασης, αναγνωρισμένο και από την πολιτεία. Όσοι μιλούν για 'εμφύλιο', είναι και ανιστόρητοι και μισαλλόδοξοι".

ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ