Νικόλαος Φαραντούρης / Δεν είναι παροδικό φαινόμενο η ακρίβεια – Απαιτούνται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις
«Εκτός από έλλειψη στρατηγικής, η κυβέρνηση απαξιώνει ευρύτερα τους θεσμούς που είναι επιφορτισμένοι για τον έλεγχο της αγοράς. Φαίνεται ότι είτε δεν θέλει τον έλεγχο, είτε δεν μπορεί να τον κάνει. Και τα δύο είναι καταστροφικά για την ελληνική κοινωνία», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης.
«Αν κάτι αναδείχθηκε από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, είναι η έλλειψη κυβερνητικής στρατηγικής αλλά και σεβασμού σε στοιχειώδεις θεσμούς του κράτους. Αυτό που ακούσαμε χθες είναι ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παροδικό και συνεπώς ας κάνουμε λίγο υπομονή. Ουσιαστικά αυτό κρυβόταν πίσω από τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αυτό ακούσαμε και τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία, ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο που σύντομα θα τελειώσει.
Πέρσι τέτοια εποχή, είχαν χτυπήσει τα πρώτα καμπανάκια για τις τιμές χονδρεμπορικής στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ σήμερα βλέπουμε μία κλιμάκωση η οποία ξεκίνησε από το καλοκαίρι και συνεχίζεται. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών και την ανάσχεση της ακρίβειας. Ακολούθησε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά στην τελευταία της τοποθέτηση στη Βουλή η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υιοθέτησε την πρόταση Τσίπρα. Μετά από λίγο ήρθαν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε στιβαρές παρεμβάσεις στην αγορά, όπως είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και άλλα μέτρα ανακούφισης, ακριβώς γιατί το φαινόμενο της ακρίβειας βαίνει κλιμακούμενο.
Σήμερα μετά από τρεις μήνες κλιμάκωσης της ακρίβειας, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πάλι την καραμέλα της περιοδικότητας. Όμως δυστυχώς, το φαινόμενο δεν θα μας εγκαταλείψει γρήγορα. Απεναντίας οι τιμές και η μετακύλιση των αυξημένων τιμών, οι οποίες οφείλονται και εν μέρει στη διεθνή συγκυρία, θα περάσει στα νοικοκυριά και στους καταναλωτές. Και οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολλοί δύσκολοι για την τσέπη μας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη διεθνή γεωπολιτική συγκυρία, αλλά ότι κάθε φορά που έρχεται μία μείωση, δεν μετακυλύεται στην αγορά, ενώ κάθε φορά που έρχεται μία αύξηση μετακυλίεται σε μία νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση των Ανεξάρτητων Αρχών, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον εποπτικό ρόλο των ελεγκτικών αρχών.
Οι βιομηχανίες κρούουν τον κώδωνα εδώ και πάρα πολύ καιρό και καταγγέλλουν ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και καρτέλ στην αγορά κι ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Αυτά λένε οι βιομήχανοι κι όχι η αντιπολίτευση, σε μια κυβέρνηση η οποία υποτίθεται πιστεύει στις δυνάμεις της αγοράς.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δημοσίευσε μία δέσμη μέτρων που κινούνται τόσο πολύ κοντά σε αυτά που πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή οι κραυγές αγωνίας έρχονται απο διαφορετικές κατευθύνσεις και συμπίπτουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, προς την κυβερνητική ολιγωρία, ζητώντας τη λήψη μέτρων στην αγορά και τη μείωση έμμεσων φόρων.
Ενόψει της ενεργειακής κρίσης που απειλεί την οικονομική και κοινωνική συνοχή, χρειάζονται άμεσα και στιβαρά μέτρα και όχι ασπιρίνες. Οι εντελώς αντιφατικές απαντήσεις που ακούσαμε για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ότι ενδεχομένως να πυροδοτήσει τις πληθωριστικές τάσεις, δεν ισχύουν γιατί η ενέργεια είναι ένα ανελαστικό αγαθό. Αν χαμηλώσει η τιμή, κανείς δεν θα αγοράζει διπλάσια ενέργεια. Το άλλο αφήγημα ότι δεν βγαίνουν τα χρήματα κι αυτό δεν ισχύει, γιατί είναι κοστολογημένα μέτρα και ούτως ή άλλως θα υπάρχει περιορισμός στα έσοδα, από τη μείωση της κατανάλωσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που δεν θερμαίνονται. Η μείωση του φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο είναι απολύτως κοστολογημένη και λαμβάνει υπόψη τη μειωμένη κατανάλωση που οι υψηλοί φόροι συνεπάγονται. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να ανακουφίσει την κοινωνία κι ότι δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα».