Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Amazon Dance / Αναπαριστώντας τους αλγόριθμους στον χώρο μέσα από τον χορό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Amazon Dance / Αναπαριστώντας τους αλγόριθμους στον χώρο μέσα από τον χορό

Το “Amazon Dance” είναι μια βίντεο περφόρμανς, η οποία προέκυψε μέσα από τη μελέτη των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται σε αποθήκες όπως αυτές της Amazon, για να προσδιοριστεί ο ελάχιστος χρόνος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης και διανομής προϊόντων. Για την ιδέα πίσω από την πρωτοποριακή περφόρμανς μιλούν στο Πρίσμα η χορογράφος και ερευνήτρια πληροφορικής, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ και ο σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Nico Angiuli.

Τι μελετά και σε τι αποσκοπεί η συγκεκριμένη έρευνα;

Το έργο αφορά σε μια καλλιτεχνική ιδέα του Nico Angiuli. Η καλλιτεχνική του έρευνα τα τελευταία χρόνια, όπως στο έργο του “Ηuman Tools”, μελετά τους ανθρώπους-εργαλεία. Το πώς δηλαδή σε διάφορα επαγγέλματα ή ρόλους, από την αρχαιότητα ως σήμερα, το ανθρώπινο σώμα καθίσταται ένα εργαλείο. Σήμερα οι μεγάλες εταιρίες χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να κινήσουν το ανθρώπινο σώμα με στόχο την απόδοση, ενώ γίνονται μελέτες ώστε να αποφασίσουν αν τα ρομπότ ή άνθρωποι εργάτες/τριες είναι πιο αποτελεσματικοί σε κάποιες εργασίες με αυστηρούς όρους απόδοσης και κόστους. Το τι συνεπάγεται αυτό για τις συνθήκες εργασίας θέτει τεράστια κοινωνικά και ηθικά ζητήματα αλλά και ευτυχώς γεννά νέα εργατικά κινήματα αντίστασης.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Η συνεργασία προέκυψε ως εξής: ο Nico είχε ερευνήσει αυτούς τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν οι εταιρείες και έψαχνε κάποιον να μπορεί να “διαβάσει” αυτό τον κώδικα και να τον μετατρέψει σε χορευτική παρτιτούρα. Στην έρευνά μου ως τώρα συνήθως μελετώ το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να καταγράψουν και να αναλύσουν τη χορευτική κίνηση με στόχο τη μελέτη της ως τέχνη, άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ή μη-λεκτική, ενσώματη επικοινωνία. Αυτό που μου ζητήθηκε ήταν μια εντελώς αντίστροφη διαδικασία και αυτό είχε τεράστιο ενδιαφέρον. Οπότε το Amazon Dance ήταν μια αφορμή να πειραματιστούμε με τα όρια του τι σημαίνει χορογραφία. Τι ρόλο παίζει σε αυτό η προσωπική κίνηση, πρόθεση, αλλά και η αναπόφευκτη κόπωση των χορευτριών κατά τη διάρκεια του έργου. Χορεύουν, επιτελούν ή εκτελούν; Είναι ένας χορός λίγο περίεργος, έχει στάδια και στόχους όπως ο αλγόριθμος.

Θεωρείται ότι η σύμπραξη έρευνας στην πληροφορική και τέχνης μπορεί να γεννήσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα;

Σίγουρα! Και αυτό το έχουμε δει μέσα από πολλά σύγχρονα ψηφιακά, υβριδικά έργα, και ερευνητικά προγράμματα. Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών όπως της εικονικής πραγματικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης και η σύμπραξή τους σε επαυξημένες παραστάσεις, εγκαταστάσεις κ.α. δημιουργούν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αυτό που είναι διαφορετικό στο Amazon Dance, αν και έχει άμεση σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία, είναι ότι το έργο δημιουργείται αποκλειστικά με φυσικά μέσα, από την κίνηση και τα σώματα των χορευτριών, και απλά χειροπιαστά αντικείμενα π.χ. νεράντζια από τους δρόμους της Αθήνας. Η «παρτιτούρα» του Amazon Dance θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα π.χ. σε μια πλατεία. Αυτό ήταν μια πολύ συνειδητή επιλογή. Γιατί αφενός η αλγοριθμική σκέψη είναι πιο παλιά από τα εντυπωσιακά σύγχρονα ψηφιακά επιτεύγματα, ενώ το σώμα μας παραμένει το ίδιο, άσχετα αν προσαρμόζεται για λόγους επιβίωσης. Οι ψηφιακές τεχνολογίες σήμερα αποτελούν προέκταση του φυσικού περιβάλλοντος και κατά κάποιο τρόπο καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις κινήσεις μας, άλλες φορές πιο αυστηρά και άμεσα όπως την κίνηση των διανομέων/εργατών/τριών στη βιομηχανία και άλλες πιο έμμεσα μέσα από την καθημερινή μας αλληλεξάρτηση. Οι τέχνες και ειδικά οι παραστατικές, μπορούν να φωτίσουν και να μας δείξουν αόρατες πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης. Σήμερα συχνά έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι εικονικά, πατάμε ένα κουμπί και κάτι φτάνει στην πόρτα μας χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι πίσω από αυτό υπάρχει ανθρώπινη εργασία, σωματικός κόπος και φυσικοί πόροι. Για εμάς καμία λειτουργία (φυσική ή ψηφιακή) δεν είναι αμιγώς νοητική ή άυλη, και σίγουρα καθόλου ανεξάρτητη από τις κυρίαρχες εξουσίες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το έργο;

Μελλοντικά θα θέλαμε να ορίσουμε μια μεθοδολογία και να μελετήσουμε και άλλους τέτοιους αλγορίθμους που προέρχονται από την βιομηχανία και τις εταιρείες διανομής και να δημιουργήσουμε μια σειρά από τέτοια έργα. Το Amazon Dance μας έχει επιλεχθεί να παρουσιαστεί στο DA International Digital Arts Festival στη Σόφια, στις 28 Οκτωβρίου στις 6μ.μ. ώρα Ελλάδας, όπου θα γίνει προβολή του έργου με ταυτόχρονη ζωντανή περφόρμανς, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με ζωντανή αναμετάδοση σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Amazon Dance (2021) | Online premiere presented by EthicAI=LABS and DA Fest

https://www.youtube.com/watch?v=12DPSkakID8

Περισσότερα για το φεστιβάλ

https://2021.da-fest.bg/en/da-fest/programme.html

Πληροφορίες για το ”Amazon Dance”

Η περφορμανς δημιουργήθηκε το 2021 με τη στήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος EMARE (European Media Artists in Residence Exchange) της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας EMAP (European Media Art Platform), και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ψηφιακή Ανάπτυξη και Καινοτομία στο Ίδρυμα Ωνάση

Οι δράσεις Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση εκφράζονται μέσα από την έρευνα και τα προγράμματα του Ιδρύματος στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της υγείας. Επικεντρώνονται στα νέα μέσα και τη σύγχρονη σκέψη, και την εφαρμογή τους στις τέχνες και την κοινωνία, με στόχο τη δημιουργία και την ενδυνάμωση κοινοτήτων κάθε μορφής.

Amazon dance βίντεο:

https://emare.eu/works/amazon-dance?fbclid=IwAR0Hv5pEtuuBcaq3xC2ZxAYMt1uhSuvtsPiDTyUHG9QlLnZ_wm6zKxRfojA

Συντελεστές

Ιδέα/Σκηνοθεσία/ Εικαστική εγκατάσταση: Nico Angiuli

Χορογραφία : Κατερίνα Ελ Ράχεμπ

Περφόρμερς: Γεωργία Αλιφέρη, Στεφανία Γώγου, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Κορίνα Κόκκαλη

Βίντεο: Dotmov

Μουσική: Pier Alfeo

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL