Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.0°C22.2°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C23.3°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.2°C23.0°C
3 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.3°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.8°C
1 BF 49%
SOpHiSM: Ένα έργο για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SOpHiSM: Ένα έργο για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο

Το ερευνητικό έργο SOpHiSM στοχεύει στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο μέσα από την ενίσχυση της επαγγελματικής δημοσιογραφίας υψηλής ποιότητας και της δημοσιογραφίας των πολιτών. Για το έργο μιλάει στο «Πρίσμα» ο δρ Σταμάτης Πουλακιδάκος, μέλος της ομάδας έργου του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποια είναι η «ανάγκη» που γέννησε το ερευνητικό έργο SOpHiSM και ποιοι είναι οι στόχοι του;

Η «ανάγκη» την οποία σκοπεύει να ικανοποιήσει το πρόγραμμα είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους όπως αυτή εκδηλώνεται τόσο εντός όσο και εκτός Διαδικτύου. Ειδικότερα, η (προσλαμβανόμενη) αύξηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, προκαλεί ανησυχία και μπορεί εν συντομία να αποδοθεί σε βαθιά ριζωμένες κοινωνικές προκαταλήψεις, πρωτίστως απέναντι σε συγκεκριμένες - περιθωριοποιημένες κοινωνικά ομάδες, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των διαδικτυακών μέσων για την παραγωγή και διασπορά ρητορικής μίσους, και, τέλος, την έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατάλληλων εργαλείων για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, οι «πολίτες δημοσιογράφοι» και γενικότερα όλοι οι δημοσιολογούντες δύνανται να παράγουν περιεχόμενο που περιέχει ρητορική μίσους είτε σκόπιμα, για να αποκτήσουν ορατότητα και να πετύχουν ιδεολογικούς - πολιτικούς σκοπούς, είτε ακούσια, επειδή δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αποτελεσματικά την εκφορά ρητορικής μίσους. Στην «ανάσχεση» αυτής της κατάστασης αποσκοπεί να συμβάλει το εν λόγω έργο εστιάζοντας πρωτίστως στη διαδικτυακή «δημόσια σφαίρα» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ποιοι φορείς συμμετέχουν στο έργο;

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται από φορείς με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα και την εκπαίδευση. Το οργανωτικό σκέλος του έργου, που αφορά τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης, την εσωτερική επικοινωνία και τον συντονισμό, έχει αναλάβει κυρίως το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Δημήτρη και Θεμιστοκλή Τσάτσου. Την υλοποίηση της «πρώτης» φάσης του προγράμματος, που συνίστατο στη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας μέσω ομάδων εστίασης και ατομικών ημιδομημένων συνεντεύξεων στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης και τη συγγραφή ενός πρακτικού οδηγού προς δημοσιογράφους με σκοπό των αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, έχει αναλάβει ως κύριος φορέας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Την υλοποίηση των επόμενων δύο βασικών δράσεων του προγράμματος, που αφορούν τη διεξαγωγή σεμιναρίων και τη συγκρότηση δημοσιογραφικής ομάδας, η οποία θα εστιάσει στην παραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου με anti-hate speech λογική μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος, καθώς επίσης και τη συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού για τα σεμινάρια και τη δημιουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος έχει αναλάβει κυρίως η ομάδα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος, την επικοινωνία του έργου και τη διάχυση των δραστηριοτήτων του έχει αναλάβει, ως κύριος φορέας υλοποίησης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στην υποστήριξη ατόμων ή ομάδων που υφίστανται ρητορική μίσους στην καθημερινή τους ζωή. Φυσικά, η υλοποίηση της κάθε φάσης του έργου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε ποιους απευθύνεται το έργο και πώς μπορούν να επωφεληθούν από τα εργαλεία που θα δημιουργηθούν;

Πέραν των «ειδικών» κατηγοριών, στις οποίες βάσει σχεδιασμού απευθύνεται το εν λόγω έργο -νέες/νέοι δημοσιογράφοι, φοιτήτριες/τές Δημοσιογραφίας, «πολίτες δημοσιογράφοι», ουσιαστικά φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε κάθε άτομο το οποίο ενδιαφέρεται να προβληματιστεί γύρω από το φαινόμενο της ρητορικής μίσους, τα αίτιά του, τις μορφές εκδήλωσής του τόσο εντός όσο και εκτός Διαδικτύου, τις συνέπειες που επιφέρει τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς επίσης και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Στον πυρήνα του τρόπου προσέγγισης της ρητορικής μίσους από το πρόγραμμά μας βρίσκεται η ενδελεχής συζήτηση και κατανόηση των αιτίων που μπορούν να εντοπιστούν σε εγγενείς κοινωνικές ανισότητες οι οποίες ανατροφοδοτούν τη ρητορική μίσους. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να περάσουμε στην αντιμετώπισή της τόσο στο επίπεδο του λόγου όσο και στο επίπεδο των πράξεων.

Ως προς το τελευταίο σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ρητορική μίσους, όντας ένα βαθύτατα κοινωνικό και πολύπλευρο φαινόμενο, δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα. Απαιτεί επίμονη, επίπονη, μακρόχρονη και πολυεπίπεδη δουλειά σε διαφορετικές πτυχές - θεσμούς της σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης, όπως είναι η Δικαιοσύνη και η εκπαίδευση, χωρίς, μάλιστα, η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης να είναι «εγγυημένη». Ήδη έχουν διεξαχθεί ή τελούν εν εξελίξει διάφορες παρόμοιες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες με σκοπό την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, αλλά δυστυχώς απέχουμε πολύ από το να ισχυριστούμε πως το εν λόγω φαινόμενο εξαλείφεται ή έστω φθίνει κατά κάποιον τρόπο.

Με ποιον τρόπο θα συμβάλει το έργο στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο;

«Κλειδί» για την επικοινώνηση της λογικής και των σκοπών του προγράμματος αποτελεί η ιστοσελίδα που έχει ήδη δημιουργηθεί και αρχικά θα περιλαμβάνει υλικό από τις μέχρι τώρα δραστηριότητες του προγράμματος (π.χ. εκπαιδευτικό υλικό, οδηγό προς δημοσιογράφους). Στη συνέχεια, η εν λόγω ιστοσελίδα θα λειτουργήσει ως ένα anti-hate speech portal, στο οποίο θα δημοσιεύονται ρεπορτάζ, άρθρα γνώμης, έρευνες με λογική κατά της ρητορικής μίσους και κάθε είδους περιεχόμενο που μπορεί να προάγει τη συζήτηση γύρω από το εν λόγω φαινόμενο. Μέσω της διασύνδεσης αυτής της ιστοσελίδας με τη σελίδα του προγράμματος στο Facebook (www.facebook.com/sophismgr), αλλά και με άλλες ομάδες στο ίδιο ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευελπιστούμε να «αγγίξουμε» μια σχετικά «κρίσιμη μάζα» πρωτίστως νέων ανθρώπων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προωθήσουν περαιτέρω τη λογική ευαισθητοποίησης γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Εξάλλου, η συντακτική ομάδα που θα αναλάβει τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας με επίκαιρο περιεχόμενο ενάντια στη ρητορική μίσους θα αποτελείται από νέους ανθρώπους (νέους δημοσιογράφους, φοιτητές Δημοσιογραφίας, «πολίτες» δημοσιογράφους). Μ’ αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε σταδιακά να συνεισφέρουμε κι εμείς κατ’ αρχάς στη συνειδητοποίηση του ζητήματος που ονομάζεται ρητορική μίσους και στη συνέχεια στην προσπάθεια αντιμετώπισής του.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στους συνδέσμους:

https://sophism.media.uoa.gr/gr/

https://sophism.eu

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL