Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)

ΣΥΡΙΖΑ

Οι γερμανικές κάλπες και η Ευρώπη

H όποια κυβέρνηση σχηματιστεί στο Βερολίνο, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και τους απαραίτητους συμβιβασμούς, θα έχει ως προτεραιότητά της την προάσπιση της Ε.Ε., που είναι και ο σκληρός πυρήνας των γερμανικών συμφερόντων

Τι θα ήθελε η Ευρώπη και η Ελλάδα από το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης; Η πρόχειρη απάντηση είναι ότι θα ήθελε έναν κοκκινο-πράσινο συνασπισμό υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, εάν βεβαίως μιλάμε για τον ευρωπαϊκό Νότο, που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τον στενό κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας και βλέπει εφιάλτες στην προοπτική να πρέπει να τον ζωστεί και πάλι το 2023, τώρα που έχει εκτοξευτεί παντού σε δυσθεώρητα ύψη το δημόσιο χρέος εξαιτίας της πανδημίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η προτίμηση στο κοκκινο-πράσινο ξεπερνά στον ευρωπαϊκό Νότο τα κομματικά στεγανά, σε αντίθεση με τις εκλογές σε άλλες χώρες.

Μπορεί να μην το διατυμπανίζουν αλλά και τα σκεπτόμενα στελέχη της ελληνικής Δεξιάς δεν θα ήθελαν να νικήσει ο ομοϊδεάτη τους Άρμιν Λάσετ, καθώς ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος έχει αποκλείσει την πιο μόνιμη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Βέβαια, και ο Όλαφ Σολτς επιμένει ότι χρειάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά είναι πρόθυμος να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του. Επιπλέον, η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στη Γερμανία είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι, θεωρητικά, θα ήθελαν να πιέσουν για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε πολλούς τομείς της πολιτικής, πλην όμως για το κόμμα της Ανναλένα Μπέρμποκ το μεγάλο στοίχημα θα είναι να περάσει στη συμφωνία για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό όσο περισσότερα στοιχεία του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με ό,τι σημαίνει αυτό για το τέλος του λιγνίτη, που φρενάρουν Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και για το μέλλον του νέου -και αμφιλεγόμενου- αγωγού αερίου Nord Stream II. Οπότε σε άλλους τομείς της πολιτικής θα είναι πιο υποχωρητικοί.

Επιπλέον μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε και μια πιο... φιλελληνική ατζέντα, για παράδειγμα στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και κυρίως του αναγκαστικού κατοχικού χρέους. Αλλά και σε επίπεδο κλίματος οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις το πιθανότερο είναι ότι θα βελτιωθούν με μια κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση. Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης το SPD και οι Πράσινοι κουνούσαν λιγότερο το δάχτυλο στην Ελλάδα.

Πάντως, για μια πραγματική αλλαγή πολιτικής στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης ο ιδανικός κυβερνητικός συνασπισμός θα ήταν ο κόκκινο-κόκκινο-πράσινος, με τη συμμετοχή και της Αριστεράς. Ωστόσο, οι πιθανότητες να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση είναι περιορισμένες.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί στο Βερολίνο μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και τους απαραίτητους συμβιβασμούς θα έχει ως προτεραιότητά της την προάσπιση της Ε.Ε., που είναι και ο σκληρός πυρήνας των γερμανικών συμφερόντων.

Κ. Μπαλή

Το σενάριο μιας μετεκλογικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς στη Γερμανία είναι πολύ ωραίο για να γίνει αληθινό και έχει, ρεαλιστικά μιλώντας, πολύ μικρές πιθανότητες. Όμως και μόνο το ότι συζητείται πλέον στη Γερμανία είναι πολύ σημαντικό. Η μετά Μέρκελ εποχή έχει αρχίσει. Μια νέα ηγεσία στο Βερολίνο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αν, πώς και πόσο θα αλλάξουν οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα και το χρέος, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή έως το τέλος του 2022 και αφορά άμεσα την Ελλάδα”

Από την αρθρογραφία του Δημήτρη Παπαδημούλη στην ΑΥΓΗ

Ευρωπαϊκή ανευθυνότητα στο Αφγανιστάν

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει την ανεπάρκεια των μέτρων της Ε.Ε. απέναντι στην επιδεινούμενη κατάσταση και στο ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης πληθυσμών

Την ανεπάρκεια των μέτρων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ε.Ε. απέναντι στην κρίση του Αφγανιστάν και στο ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης πληθυσμών επισημαίνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ομιλία τής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ένωσης, σημειώνει η Αριστερά: “Όπως ήταν αναμενόμενο, τα λόγια αφορούσαν την αλληλεγγύη, αλλά οι πραγματικές δεσμεύσεις παρέμεναν ασαφείς. Μια σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με την πραγματική απάντηση που απαιτεί η πολιτική και υγειονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν.

“Την επομένη της ομιλίας της Φον ντερ Λάιεν, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, μια ψηφοφορία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ήταν στην ατζέντα στην ολομέλεια του Στρασβούργου. Το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε είναι ένα ακόμη παράδειγμα ευρωπαϊκής ανευθυνότητας απέναντι στην επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν”, συμπληρώνει.

Από την αρχή της κρίσης, η Ευρωομάδας της Αριστεράς καλεί “τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να προστατεύσουν τους Αφγανούς που κινδυνεύουν όσο το δυνατόν συντομότερα, παρέχοντας ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους και θεωρήσεις, πρόσθετες θέσεις επανεγκατάστασης, γρήγορη επανεξέταση των απορριφθεισών αιτήσεων ασύλου και διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης”.

“Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για να υποδεχθεί τα άτομα που αναμένεται να φτάσουν στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει του Διεθνούς Δικαίου και μέσω ενός ευρωπαϊκού δεσμευτικού μηχανισμού δίκαιης, αναλογικής και υποχρεωτικής κατανομής. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να τερματίσει την αρχή της ευθύνης για την πρώτη χώρα εισόδου” τονίζει.

Χρ. Βασιλάκη

Ουμπεροποίηση και οργάνωση της αντίστασης

Το 2ο Φόρουμ με επίκεντρο τις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες οργανώνει η Ευρωομάδα τις Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου.

Το πρώτο αντίστοιχο φόρουμ διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με σκοπό τη διερεύνηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές παροχής υπηρεσιών μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών. Τότε στο επίκεντρο ήταν η Uber.

Τα πρόσφατα περιστατικά με την αυθαιρεσία της efood, αλλά και της Wolt, στην Ελλάδα αναδεικνύουν μια πραγματικότητα που ολοένα και πιο εμφατικά αναδύεται στην Ε.Ε. κατά την πανδημία: οι εργαζόμενοι τείνουν να θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι, με τις ευλογίες ακραία νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και θεσμών.

Το κεντρικό ερώτημα με το οποίο θα αναμετρηθεί το φετινό φόρουμ της Αριστεράς είναι το εξής: "Ποιας μορφής οργάνωση θα μπορέσει να αντισταθεί στις πλατφόρμες, που λειτουργούν διεθνικά;".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL