Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C17.9°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.9°C15.7°C
1 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.9°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.5°C
5 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.5°C15.5°C
2 BF 78%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE / NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE / NGL)

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Το ταμείο ανάκαμψης δεν είναι προίκα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στην τελική ευθεία τα εθνικά σχέδια των κρατών - μελών, ομάδα εργασίας για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για παρατηρητήριο εποπτείας στην ελληνική Βουλή

Μέχρι το τέλος Απριλίου έχουν προθεσμία τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να καταθέσουν τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης στη βάση των οποίων θα γίνουν οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανάκαμψης. Ωστόσο, παρ' όλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωράει το πλάνο της έκδοσης κοινού χρέους για την χρηματοδότηση του ταμείου, με στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή του το καλοκαίρι, Γερμανία και Πολωνία ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα καθυστερήσεων στην έγκριση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστάθηκε ομάδα εργασίας για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους 672,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ των 27 τακτικών της μελών είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ίδια λογική ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο της ελληνικής Βουλής για την εποπτεία και τον έλεγχο του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

“Να μην επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα σαν να της ανήκουν, σαν να είναι προίκα της, αλλά προς όφελος όλης της κοινωνίας” δήλωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 FM ο Δ. Παπαδημούλης προσθέτοντας ότι “ο μεγάλος ηττημένος, έως και απών, στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου της Ελλάδας, που θέλουν να το εμφανίσουν και τετελεσμένο στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό, είναι οι υποδομές, το κοινωνικό κράτος".

Εμβόλια για όλους

#VaccineEquality - Την πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την ισότητα πρόσβασης όλων στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και στα φάρμακα στηρίζει η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (The Left). Στις 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αριστεροί ευρωβουλευτές κάθε γωνιά της Ε.Ε. έστειλαν κοινό μήνυμα υποστήριξης.

Η πανδημία χτυπά διπλά τους κρατούμενους

Τη συζήτηση για τις συνθήκες φυλάκισης των κρατουμένων στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ανοίγει η Ευρωομάδα της Αριστεράς διοργανώνοντας σχετική εκδήλωση στις 22 Απριλίου. "Τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί ότι οι κρατούμενες και κρατούμενοι δεν αφήνονται στο περιθώριο;" είναι το βασικό ερώτημα που τίθεται, καθώς, όπως επισημαίνει η Αριστερά, "οι συνθήκες φυλάκισης στα κράτη - μέλη είναι κάτω των προσδοκιών που υπάρχουν για τις δημοκρατίες και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Μάλιστα, ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι "τα συστήματα σωφρονισμού και οι φυλακισμένοι έχουν δυσανάλογα επιβαρυνθεί από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού". "Οι κρατούμενοι συνιστούν τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές κατηγορίες σε αυτή τη συνθήκη που βιώνουμε" τονίζουν.

Στη σχετική εκδήλωση θα συμμετάσχει ως ομιλητής και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL