Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.1°C19.4°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C18.9°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.7°C16.0°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.0°C
2 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 29%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)

ΛΑΓΟΣ

Με βήματα χελώνας η άρση ασυλίας του Ιωάννη Λαγού

Μακρά αποδεικνύεται η διαδικασία άρσης της ασυλίας του καταδικασθέντος στη δίκη της Χρυσής Αυγής και εν ενεργεία ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού. Παρ’ όλο που έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο Ι. Λαγός παραμένει ακόμα και σήμερα ευρωβουλευτής, ενώ μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά και σε ερωτήσεις του.

Η διαδικασία άρσης της ασυλίας ξεκίνησε επίσημα στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών σχετική “εμπιστευτική” συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ε.Κ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο του Ε.Κ. και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., οι καθυστερήσεις οφείλονται στην καθυστερημένη αποστολή του επίσημου αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση και της αμετάφραστης δικογραφίας 2.000 σελίδων.

“Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν εξηγήσεις γιατί και με ποιες πράξεις ή παραλείψεις επέτρεψαν να συνεχίζεται τόσους μήνες αυτή η ύβρις εις βάρος της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, της Ευρώπης και των πολιτών” είχε σχολιάσει σχετικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης.

Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό του Ε.Κ., κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής τον Μάρτιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακρόαση του ίδιου του Ι. Λαγού και στη συνέχεια η εισηγήτρια -συμπρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ε.Κ. Μανόν Ομπρί -θα ολοκληρώσει την αναφορά της προκειμένου να τεθεί το αίτημα άρσης ασυλίας σε ψηφοφορία στην Επιτροπή και τελικά στην Ολομέλεια του Ε.Κ. Ως εκ τούτου η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τέσσερις μήνες.

Εν τω μεταξύ ο Ι. Λαγός χρησιμοποιεί τις υποδομές του Ε.Κ. προκειμένου να εκτοξεύει απειλές απέναντι σε μέσα ενημέρωσης και ευρωβουλευτές που “ασκούν πιέσεις”, δηλώνοντας ότι “θα τους πολεμήσει” όλους “μέχρι να κερδίσει”, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου ο επίτροπος Απασχόλησης Νικολά Σμιτ απάντησε σε ερώτηση που του είχε υποβάλει, από τις 28 Νοεμβρίου 2020, ο Ι. Λαγός σχετικά με τη ραγδαία επιδείνωση της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων Ελλήνων.

Μόνιμος μηχανισμός να ελέγχει τη Frontex

Τη σύσταση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου για τις καταγγελίες περί παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και για την εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις -κυρίως στην Ελλάδα, την Κροατία και την Ουγγαρία- κατάφεραν με πρωτοβουλία τους οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς. Εξασφάλισαν έτσι εντολή να διερευνήσουν όλες τις πτυχές της λειτουργίας της Frontex, της λογοδοσίας της, αλλά και της συμμόρφωσής της ή όχι με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς στο Ε.Κ. κέρδισαν τη στήριξη των Πρασίνων, του Renew αλλά και των μεγάλων πολιτικών ομάδων, των Σοσιαλιστών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο ευρωβουλευτές που θα είναι μέλη του μόνιμου μηχανισμού ελέγχου, εκπροσωπώντας την Αριστερά, επανέλαβαν το αίτημα παραίτησης του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex F. Leggeri, μετά την αποτυχία του να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον ρόλο της Frontex στις καταγγελίες περί παράνομων πρακτικών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Στη «Συμβίωση» το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

Στην ΜΚΟ "Συμβίωση" απονεμήθηκε το "Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη" για το 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση του Δ. Παπαδημούλη, που συμμετείχε στην επιτροπή επιλογής των βραβείων. Το βραβείο θεσπίστηκε το 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο. Για το 2020 απονεμήθηκαν συνολικά 30 βραβεία σε φορείς και πολίτες από 25 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Η «Συμβίωση» ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 στη Θεσσαλονίκη, στη βάση συνεργασιών από το 2003 στην εκπαίδευση, τα δικαιώματα και την καταπολέμηση των διακρίσεων στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Εστιάζει στην ενημέρωση και εκπαίδευση, στην ελευθερία της έκφρασης, στον δημόσιο διάλογο και στην ενεργή συμμετοχή, ώστε οι άνθρωποι και οι κοινότητες να εκφράζουν τις ανάγκες και τις ιδέες τους.

Υποστηρίζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική συμμετοχή των μεταναστών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2014 συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης σε μια σειρά θέματα.

Μικρές ειδήσεις

* Στην εκμετάλλευση των λεγόμενων "ενοικιαζόμενων εργαζομένων" και των εργαζομένων που δουλεύουν σε πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών μεταφοράς ή ως διανομείς (λ.χ. σε Uber ή Deliveroo) εστιάζει νέα έρευνα που δημοσιεύει η Ευρωομάδα της Αριστεράς με τίτλο "Οι Εργαζόμενοι των Εφαρμογών Ενωμένοι" (App Workers United).

Η μελέτη εξετάζει την ανάδυση του νέου μοντέλου εργασίας από τις αρχές του 2010 έως σήμερα σημειώνοντας πως "διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές επιχειρούν συντεταγμένα να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους σε καθεστώς αυτοαπασχόλησης, χωρίς να εξασφαλίζονται βασικά τους δικαιώματα, όπως οι ώρες εργασίας, οι άδειες και η ασφάλισή τους -και την ίδια στιγμή ελέγχουν απόλυτα την απόδοση στην εργασία τους μέσω προηγμένων αλγορίθμων".

Στην έρευνα καταγράφονται και τα κινήματα που έχουν αναδυθεί σε όλα τα κράτη - μέλη ενάντια στο φαινόμενο, καθώς και οι δικαστικές νίκες των εργαζομένων.

* Οι θεσμικές διαφορές στη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε Ε.Ε. και ΗΠΑ απασχόλησαν πρόσφατα το ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τα μετεκλογικά γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το "κατέβασμα" των λογαριασμών του Ντόναλντ Τραμπ. "Ο περιορισμός του ήρθε πάντως πολύ περιορισμένα, πολύ αργά και χωρίς να καταφέρει να αναστρέψει τη ζημιά που ήδη έκανε, σπείροντας ακροδεξιό μίσος" επισήμαναν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς.

"Μπορεί στην Ευρωπαϊκή  Ένωση τα social media να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της 'δημόσιας σφαίρας' και ως εκ τούτου δικαστικές αρχές να μπορούν να παρέμβουν, ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της ελευθερίας του λόγου αλλά και των δικαιωμάτων των πολιτών δεν είναι σαφές» υπογραμμίζουν.

* Έρευνα για τον αντίκτυπο της πολεμικής και στρατιωτικής βιομηχανίας της Ε.Ε. στο περιβάλλον αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωομάδα The Left στις 23 του μήνα. "Πρόκειται για ένα ζήτημα που μέχρι ώρας λίγο έχει εξεταστεί, δεδομένης της αδιαφάνειας που το χαρακτηρίζει, αλλά και της έλλειψης λογοδοσίας εκ μέρους της αμυντικής βιομηχανίας για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα" σημειώνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL