Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
2.8°C5.6°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
4 °C
2.2°C5.0°C
4 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
2 °C
-2.2°C4.0°C
0 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
6.7°C10.0°C
4 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
0 °C
-1.1°C1.0°C
0 BF 64%
Δημήτρης Παπαδημούλης / «Πίσω από τον αυταρχισμό κρύβεται η αποτυχία σε οικονομία και πανδημία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδημούλης / «Πίσω από τον αυταρχισμό κρύβεται η αποτυχία σε οικονομία και πανδημία»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

«Η Ν.Δ. επέλεξε συνειδητά τον ακραίο αυταρχισμό για να κρύψει την παταγώδη της αποτυχία στην οικονομία και την αντιμετώπιση της πανδημίας» τονίζει στην ΑΥΓΗ σχετικά με την αστυνομική καταστολή των πορειών για το Πολυτεχνείο ο Δημήτρης Παπαδημούλης.  Όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «παρ’ όλα τα θετικά βήματα, η συνολική ευρωπαϊκή απάντηση παραμένει ανεπαρκής», παρατηρώντας ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς διεκδικεί ισχυρότερη στήριξη της δημόσιας Υγείας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, των στόχων για το κλίμα και της ψηφιοποίησης.

Ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι η υλοποίηση του μηχανισμού ελέγχου του σεβασμού του κράτους δικαίου που προκάλεσε το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό «είναι κόκκινη γραμμή και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω». Προειδοποιεί παράλληλα ότι τα υπερδιπλάσια πλέον κοινοτικά κονδύλια «μπορεί να αποδειχθούν ευλογία για την Ελλάδα, αλλά και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία εάν συνεχιστούν οι πρακτικές του παρελθόντος».

 

* Πώς σχολιάζετε όσα έγιναν με την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου;

Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του στις 13 Νοεμβρίου ζητά με συντριπτική πλειοψηφία τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να μην οδηγούν στον περιορισμό ή την υπονόμευση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.  Έχουμε ήδη καταδικάσει με σχετικά ψηφίσματα τέτοιες περιπτώσεις στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Δεξιάς στην Ελλάδα, λόγω της ιστορικής της «αλλεργίας» προς το Πολυτεχνείο, επέλεξε μια ακραία απόφαση και έναν ολισθηρό δρόμο.

Η ευρωομάδα μας έφερε το θέμα και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν γιατί υπερασπιζόμαστε και τη δημόσια Υγεία, αλλά και τη δημοκρατία. Η Ν.Δ. επέλεξε συνειδητά τον ακραίο αυταρχισμό για να κρύψει την παταγώδη της αποτυχία στην οικονομία και την αντιμετώπιση της πανδημίας πίσω από διχαστικές και αποπροσανατολιστικές πρακτικές.

* Πόσο δύσκολο είναι να καταρτιστεί ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για το 2021 εν μέσω πανδημίας και με την οικονομική ύφεση να πλήττει τις οικονομίες στην Ε.Ε.;

Παρ’ όλα τα θετικά βήματα, η συνολική ευρωπαϊκή απάντηση παραμένει ανεπαρκής, πίσω από τις ανάγκες των καιρών. Το Ευρωκοινοβούλιο και ιδίως η ευρωομάδα της Αριστεράς, την οποία εκπροσωπώ στις σχετικές διαπραγματεύσεις, διεκδικεί έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό και ένα ισχυρό ταμείο ανάκαμψης.

Η πανδημία με το σφοδρό δεύτερο κύμα της καθώς και η ύφεση και η ανεργία που προκαλεί στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κινδύνου στην Ε.Ε.: χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, των στόχων για το κλίμα και την ψηφιοποίηση της διοίκησης και της οικονομίας.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό;

Υπό την πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτεύχθηκε επιτέλους μια συμβιβαστική συμφωνία με το Συμβούλιο. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα ελέγχει τον σεβασμό του κράτους δικαίου και θα προτείνει περικοπές κοινοτικών πόρων όπου διαπιστώνεται παραβίαση των βασικών κανόνων της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Οι υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, αντιδρώντας σ’ αυτή την εξέλιξη, απειλούν με βέτο την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και του ταμείου ανάκαμψης, συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, που η έγκρισή τους απαιτεί ομοφωνία. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις την εκταμίευση αυτών των πόρων στα κράτη - μέλη. Για το Ευρωκοινοβούλιο, η υλοποίηση αυτού του μηχανισμού, σε εφαρμογή του άρθρου 7, των ευρωπαϊκών Συνθηκών, είναι κόκκινη γραμμή και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

* Μέσα στους επόμενους μήνες, θα αρχίσουν να έρχονται σημαντικά κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα. Πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν;

Κάθε κράτος - μέλος θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο ανάκαμψης. Απαιτείται γι’ αυτό καλή προετοιμασία, με έντιμη και διαφανή διαχείριση και ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συνεννόηση. Τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι προίκα ούτε της Ν.Δ. ούτε κανενός κόμματος. Τα χρήματα αυτά για τα επόμενα χρόνια θα είναι για την Ελλάδα υπερδιπλάσια των προηγούμενων ΕΣΠΑ. Μπορεί να αποδειχθούν ευλογία για την Ελλάδα, αλλά και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία εάν συνεχιστούν οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

* Ποιες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της ασυλίας του Γιάννη Λαγού; Είστε ικανοποιημένος από τις ενέργειες της κυβέρνησης;

Το αίτημα για την άρση της ασυλίας του χρυσαυγίτη Λαγού έχει έρθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιέζουμε έτσι να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό. Η θέση του Λαγού δεν είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά στη φυλακή. Το Ευρωκοινοβούλιο θα κάνει τη δουλειά του. Αυτός που δεν κάνει τη δική του δουλειά είναι ο Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση της Ν.Δ., που άφησαν να τους ξεφύγει ο Νο 2 της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς.

* Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών;

Πρόσφατα ο Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτησή μου, μίλησε καθαρά για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της τουρκικής προκλητικότητας από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.  Όμως εδώ και αρκετούς μήνες ακούμε «κυρώσεις» από την Ε.Ε. και κυρώσεις δεν βλέπουμε. Αυτή τη φορά τα λόγια πρέπει επιτέλους να μεταφραστούν σε πράξεις. Χωρίς ούτε καν την απειλή κυρώσεων, ο Ερντογάν θα συνεχίσει τα ίδια και χειρότερα.

 

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το έτος 2021

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL