Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.8°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
13 °C
11.0°C15.0°C
1 BF 100%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.4°C17.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.0°C
1 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
9 °C
9.0°C9.0°C
1 BF 100%
Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)

Κώστας Αρβανίτης
Εννιά ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Κ. Αρβανίτης κι ο Π. Κόκκαλης, είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Καρά Τεπέ και είχαν προειδοποιήσει για την ακαταλληλότητα του χώρου

Κυνική η στάση της Ε.Ε. για την Τουρκία

Δημήτρης Παπαδημούλης: “Σταματήστε να χαϊδεύετε τον Ερντογάν", άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε η απάντηση του Σαρλ Μισέλ, κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή τη σύνοδο κορυφής

Τα αποτελέσματα της τακτικής συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου συζήτησε την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας βάρος στο μετέωρο βήμα της συμφωνίας με τη Βρετανία μετά το Brexit. Όσο για το θέμα της Τουρκίας, που απασχόλησε τόσο πολύ την Ελλάδα και την Κύπρο και τόσο λίγο τη σύνοδο, είναι ένα... αιώνιο θέμα για την Ευρωβουλή. Όχι μόνο επειδή οι ευρωβουλευτές δείχνουν πιο πρόθυμα την αλληλεγγύη τους στα δυο κράτη - μέλη της Ε.Ε. που υφίστανται την τουρκική προκλητικότητα απ’ ό,τι οι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά και επειδή ασχολούνται και με την παραβίαση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της ίδιας την Τουρκίας.

Στη συζήτηση της περασμένης Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε στην ολομέλεια εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και σήκωσε τους τόνους έναντι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: “Σταματήστε να χαϊδεύετε τον Ερντογάν, γιατί στέλνετε λάθος μήνυμα και γι’ αυτό κλιμακώνει τις μονομερείς προκλήσεις του, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και εναντίον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο Παπαδημούλης και αναρωτήθηκε τι απέγινε η λίστα των κυρώσεων που παρουσίασε προφορικά πριν από δύο περίπου μήνες στους υπουργούς Εξωτερικών ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

“Πότε θα τη δούμε, επιτέλους, γραπτώς στη σύνοδο κορυφής και να την εγκρίνετε, δίπλα στη θετική ατζέντα διαλόγου που προτείνετε προς την Τουρκία; Γιατί η σύνοδος κορυφής και κυρίως η γερμανική προεδρία -και με τη δική σας ανοχή- αναβάλλει διαρκώς και παραπέμπει το θέμα στο μέλλον; Από τον Ιούνιο πήγαμε στον Σεπτέμβριο και τώρα μας λέτε 'ραντεβού τον Δεκέμβριο'. Χρειάζεται επιτέλους να δείξετε μεγαλύτερη αυστηρότητα προς τον Ερντογάν και συνέπεια λόγων και έργων”, επέμεινε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Οι απαντήσεις που έλαβε από τον Σαρλ Μισέλ ήταν... άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε: “Πρέπει να έχουμε σθεναρότητα για να υπερασπιστούμε τα κράτη - μέλη μας και να προστατευτεί η κυριαρχία τους και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα”, είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Πάντως, η αντίδραση της ευρωομάδας της Αριστεράς στη χλιαρότητα του Συμβουλίου ήταν έντονη και μετά την πρώτη, έκτακτη σύνοδο του Οκτωβρίου, που είχε επικεντρωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις. “Το αποτέλεσμα είναι απλώς κυνικό. Οι όποιες κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο για τα δικά τους γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, οι εξαγωγές όπλων συνεχίζονται και ο Ερντογάν παραμένει στενός εταίρος της Ε.Ε.. Έτσι μπορεί να συνοψιστεί η απόφαση του Συμβουλίου”, είχε επισημάνει η GUE-NGL.

Δομές συγκρίσιμες με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ερώτηση των ευρωβουλευτών της GUE/NGL προς την Κομισιόν για το Καρά Τεπέ

Τη στάση της Κομισιόν έναντι των δομών διαβίωσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο, όπως το Καρά Τεπέ, «στις οποίες παραβιάζονται κατάφωρα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», ζητούν να πληροφορηθούν εννιά ευρωβουλευτές της GUE/NGL με ερώτηση που κατέθεσαν μετά την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε τη δομή. Οι ίδιοι εννιά ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης, είχαν επισκεφθεί τη Λέσβο πριν από μερικές εβδομάδες και είχαν από τότε προειδοποιήσει για την ακαταλληλότητα του χώρου του Καρά Τεπέ που αντικατέστησε την κατεστραμμένη από την πυρκαγιά Μόρια.

Οι εννιά ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν αν «αποδέχεται την παρούσα κατάσταση, κατά την οποία χρηματοδοτούνται δομές ήδη συγκρίσιμες με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του παρελθόντος». Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL ρωτούν την Κομισιόν γιατί έκλεισαν οι δύο άλλες δομές στη Λέσβο, «οι οποίες λειτουργούσαν εν γένει καλά», προκειμένου οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες να «στοιβαχτούν» στο Καρά Τεπέ.

Οι εννιά ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι η πλημμύρα στο Καρά Τεπέ «δεν ήταν κάτι το απρόσμενο», καθώς ντόπιοι φορείς, αλλά και οι ίδιοι κατά την επίσκεψή τουςστη Λέσβο, είχαν προειδοποιήσει ότι «η θέση και η διάταξη της νέας δομής είναι ιδιαιτέρως ακατάλληλες» και την καθιστούν «ιδιαίτερα ευάλωτη σε δυσμενή καιρικά φαινόμενα, κάτι που κατέστη πασιφανές με την πρώτη βροχή».

Κατά την επίσκεψη των ευρωβουλευτών της GUE/NGL στη Λέσβο, ο Κ. Αρβανίτης είχε προειδοποιήσει ότι η νέα δομή στο Καρά Τεπέ «είναι μια μόνιμη δομή που θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα». Ο Π. Κόκκαλης είχε υπογραμμίσει ότι «βρισκόμαστε στα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης, δεν είμαι όμως βέβαιος ότι βρισκόμαστε εντός ευρωπαϊκού κεκτημένου, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επτά προτεραιότητες για την εξάλειψη της φτώχειας

Μήνυμα υπέρ της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης για όλους έστειλε η ευρωομάδα της Αριστεράς στις 17 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, θέτοντας επτά προτεραιότητες για την Ε.Ε.:

- τέλος στις ανισότητες στη διανομή του πλούτου, με πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης (αύξηση μισθών, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, δίκαιες φορολογικές πολιτικές, διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων)

- νέα ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας με στοχοθεσία ώς το 2030

- μέτρα οικονομικής και δημοσιονομικής ανάκαμψης για όλα τα κράτη - μέλη, ιδίως εν μέσω πανδημίας

- πλαίσιο Οδηγίας για την εγγύηση ενός ελάχιστου εισοδήματος στην Ε.Ε., επαρκές για όλους και προσβάσιμο σε όλους

- ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αστεγίας

- ενίσχυση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους και των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+

- απεύθυνση στους πολίτες που πλήττονται από φτώχεια, για τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση μέτρων αντιμετώπισής της.

Γιατί καταψηφίσαμε τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 

Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο δίνει μάχες στο πλευρό των αγροτών, για τη γεωργία διατροφής, την πράσινη μετάβαση και τη χρηματοδότησή της και αντιτάσσεται σε όσους θεωρούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές υπέρ του περιβάλλοντος και του κλίματος, που θα διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών.

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, καταψήφισε την Κοινή Αγροτική Πολιτική διότι είναι αναχρονιστική και αποτελεί μεθόδευση του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και του RENEW. Απορρίπτει την ΚΑΠ για την ανακολουθία λόγων και πράξεων με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι ευρωβουλευτές επίσης καταψηφίζουν την έλλειψη συνοχής της νέας ΚΑΠ με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, τη στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο και τον νέο κλιματικό νόμο, που προτείνουν τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030 και λιγότερα αντιβιοτικά στη κτηνοτροφία.

Επιπλέον, καταψηφίζουν τη βιομηχανική γεωργία, γιατί στηρίζουν τη γεωργία μικρής κλίμακας και εναντιώνονται στην πολιτική δειλία απέναντι στις βιολογικές καλλιέργειες που είναι αναγκαίες και σύμφωνες με την πράσινη μετάβαση, ενώ το ποσοστό τους θα πρέπει να φτάσει στο 25% μέχρι το 2030.

Οι ευρωβουλευτές, τέλος, καταψηφίζουν την αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την οικολογική καταστροφή, που αποτελεί απειλή για τη γεωργία, το σύστημα διατροφής και τελικά το μέλλον μας. Καλούν τη Ν.Δ. να εξηγήσει πού ευνοεί την Ελλάδα η ΚΑΠ που ψήφισαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

καιρός αθήνα
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς / Διαδικτυακή συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα και την έρευνα της Prorata

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με την εταιρία Prorata, με θέμα Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα....

SOCIAL