Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ιστορική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για τη Βόρεια Ιρλανδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορική συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για τη Βόρεια Ιρλανδία

1330376680.jpg

Η Βρετανία και η Ε.Ε. κατέληξαν τη Δευτέρα σε συμφωνία για τη διευθέτηση της τοξικής διαμάχης τους σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, σε ένα σημείο καμπής έπειτα από χρόνια εντάσεων μετά το Brexit.

Ο Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργός της Βρετανίας, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψαν τη συμφωνία στη σκιά του κάστρου του Ουίνσδορ, κάνοντας λόγο για «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο πλευρών.

«Κάναμε ένα καθοριστικό βήμα» δήλωσε ο Σούνακ στο πλευρό της Φον ντερ Λάιεν, ενώ και οι δυο τους χαιρέτησαν τη συμφωνία που αναθεωρεί το λεγόμενο πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, γνωστό ως «Πλαίσιο του Ουίνσδορ».

Το πρωτόκολλο είχε στόχο να αποτρέψει τη δημιουργία σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Μισήθηκε όμως από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας επειδή δημιούργησε εμπορικό φραγμό για τα αγαθά που ταξιδεύουν από τη Βρετανία προς την περιοχή, που παραμένει μέρος της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς αγαθών.

Ο Σούνακ ξεκίνησε ήδη την προσπάθειά του να πουλήσει τη νέα συμφωνία στο DUP και στους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Βρετανών Συντηρητικών με το ριψοκίνδυνο στοίχημά του να δείχνει καταρχήν ότι θα μπορούσε να περιορίσει το μέγεθος της ανταρσίας.

Ο Στιβ Μπέικερ, υπουργός για υποθέσεις Βόρειας Ιρλανδίας, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «σκληρό υποστηρικτή» του Brexit, διέψευσε τις φήμες περί επικείμενης παραίτησής του, αποκαλώντας τη συμφωνία «πραγματικά σπουδαία». Και ο προκάτοχός του Ντέιβιντ Ντέιβις υποστήριξε τη συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην πρωθυπουργός που υιοθέτησε το πρωτόκολλο με τις Βρυξέλλες, δεν εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο για να ακούσει τον Σούνακ. Οι σύμμαχοί του είπαν ότι εξετάζει ακόμα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές Τόρις θα μπορούσαν να αντιδράσουν πιο έντονα και από το DUP, το οποίο εξετάζει τώρα αν θα πρέπει να αποδεχτεί τη συμφωνία και να τερματίσει το μποϊκοτάζ του στο τοπικό Κοινοβούλιο του Στόρμοντ. Ο ηγέτης του κόμματος Τζέφρι Ντόναλντσον δήλωσε ότι, παρά τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε σε αρκετά θέματα, υπάρχουν βασικά σημεία της συμφωνίας που προκαλούν «ανησυχία».

O Βρετανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως εξασφάλισε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο πρωτόκολλο, μέρος της συμφωνίας για το Brexit του Τζόνσον το 2019 και εστία πολλών εντάσεων. Οι μεταρρυθμίσεις έφτασαν πιο μακριά απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών.

Η Φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε την «πολύ εποικοδομητική στάση από την αρχή» των συνομιλιών με τη Βρετανία, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές παραμένουν «στενοί εταίροι σήμερα και μελλοντικά».

Ο Σούνακ υποστηρίζει πως η συμφωνία θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα μειώσει τον ρόλο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς επίσης θα δώσει στο τοπικό Κοινοβούλιο του Στόρμοντ λόγο σε σχέση με νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Η συνθήκη του Brexit αναθεωρείται ώστε να περιλαμβάνει ένα νέο «φρένο έκτακτης ανάγκης», που θα επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από αίτημα τριάντα βουλευτών από τουλάχιστον δύο κόμματα στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να αντιτίθεται σε νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το εμπόριο υπό εξαιρετικές συνθήκες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαλείψει τη νομοθεσία που πέρασε ο Τζόνσον για τη μονομερή αναθεώρηση του πρωτοκόλλου. Η Ε.Ε., από την πλευρά της, θα ξαναρχίσει τη συνεργασία με τη Βρετανία υπό το επιστημονικό πρόγραμμα Horizon, αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη Φον ντερ Λάιεν να κάνει λόγο για «καλά νέα για επιστήμονες και ερευνητές» στην Ε.Ε. και τη Βρετανία.

Η Γαλλία και η Βρετανία αναμένεται επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν το κύμα μετανάστευσης με μικρές λέμβους στα στενά της Μάγχης.

Ο Σούνακ δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία θα διευκολύνει την αποστολή αγαθών μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας, βάζοντας οριστικά τέλος «σε οποιαδήποτε έννοια συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας».

Μια «πράσινη γραμμή» θα μειώσει σημαντικά τους ελέγχους στα λιμάνια για αγαθά που προορίζονται να καταναλωθούν στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ μια «κόκκινη γραμμή» θα δημιουργηθεί για τα αγαθά που προορίζονται για την Ιρλανδία και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία διασφαλίζει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει τα ίδια τρόφιμα, ποτά και φάρμακα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Βρετανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ωστόσο ότι η συμφωνία δεν απαλείφει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως απαιτούσαν οι σκληροπυρηνικοί του Brexit.

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις τόνισαν ότι οι Βρυξέλλες δεν απομακρύνθηκαν ουσιαστικά σε σχέση με τον ρόλο του Δικαστηρίου όπως αυτός οριζόταν από το πρωτόκολλο, μολονότι η Βρετανία αναμένεται να υποστηρίξει πως μειώθηκε σημαντικά η ποσότητα των ευρωπαϊκών κανονισμών που επιβάλλονται.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους τις οικονομικές ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν η σταθερότητα και βεβαιότητα. Η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα όταν οι ηγέτες της συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό. Και ελπίζω -όπως όλοι μας- πως οι πολιτικοί θεσμοί της Βόρειας Ιρλανδίας θα αρχίσουν σύντομα να λειτουργούν και πάλι. Οι θεσμοί αυτοί ενσαρκώνουν την αρχή μιας αποκεντρωμένης, μοιρασμένης, αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης, που βρίσκεται στον πυρήνα της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».

Επιμέλεια: Μιχάλης Τρίκκας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL