Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Βραζιλία και Αργεντινή ξεκινούν προετοιμασίες για κοινό νόμισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία και Αργεντινή ξεκινούν προετοιμασίες για κοινό νόμισμα

132868262_LULA_FERNANDEZ_A.jpg

Η Βραζιλία και η Αργεντινή ανακοινώνουν αυτή την εβδομάδα ότι θα αρχίσουν προκαταρκτικές εργασίες για κοινό νόμισμα, μια κίνηση που θα μπορούσε σταδιακά να δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη νομισματική ένωση στον κόσμο. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το σχέδιο σε σύνοδο στο Μπουένος Άιρες και θα καλέσουν κι άλλες λατινοαμερικανικές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η βασική προσοχή θα δοθεί στο πώς ένα νέο νόμισμα, που η Βραζιλία προτείνει να ονομαστεί «sur» (νότος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο. Σε πρώτη φάση, το νόμισμα θα κυκλοφορούσε παράλληλα με τα εθνικά νομίσματα, το ρεάλ της Βραζιλίας και το πέσο της Αργεντινής.

«Θα υπάρξει... απόφαση για να αρχίσουμε να εξετάζουμε τις παραμέτρους που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, από τα δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών» δήλωσε στους Financial Times ο Σέρχιο Μάσα, υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής. «Θα εξεταστούν οι μηχανισμοί για την ενοποίηση του εμπορίου» πρόσθεσε. «Δεν θέλω να δημιουργήσω ψευδείς προσδοκίες... είναι μόλις το πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού που οι χώρες της Λατινικής Αμερικής οφείλουν να κάνουν». Ξεκινώντας από διμερές σχέδιο, η πρωτοβουλία θα ανοιχτεί αργότερα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Η Αργεντινή και η Βραζιλία καλούν και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής» τόνισε ο Αργεντινός υπουργός.

Μια νομισματική ένωση που θα κάλυπτε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική θα εκπροσωπούσε το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των F.T. H μεγαλύτερη νομισματική ένωση, εκείνη του ευρώ, καλύπτει το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ όταν μετρηθεί σε δολάρια. Άλλες νομισματικές ενώσεις αποτελούν το φράγκο Κεντρικής Αφρικής που είναι συνδεδεμένο με το ευρώ και το δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής. Ωστόσο, αυτές καλύπτουν ένα πολύ μικρότερο τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι προετοιμασίες της Βραζιλίας και της Αργεντινής είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Ο Μάσα σημειώνει ότι χρειάστηκαν 35 χρόνια μέχρι να δημιουργηθεί το ευρώ. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στη διάρκεια της επίσκεψης του Βραζιλιάνου Προέδρου Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Αργεντινή. Η επίσκεψη θα αρχίσει το βράδυ της Κυριακής και θα είναι το πρώτο ταξίδι του αριστερού ηγέτη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της εξουσίας την Πρωτοχρονιά. Η Βραζιλία και η Αργεντινή συζητούν τα τελευταία χρόνια για την υιοθέτηση κοινού νομίσματος, όμως οι διαπραγματεύσεις σκόνταφταν μέχρι τώρα στην αντίθεση της βραζιλιάνικης κεντρικής τράπεζας, σημειώνουν αξιωματούχοι προσκείμενοι στις επαφές. Τώρα που στις ηγεσίες των δύο χωρών βρίσκονται ηγέτες της Αριστεράς υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη.

Το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες ανθεί. Έφτασε τα 26,4 δισεκατομμύρια τους 11 πρώτους μήνες του περσινού έτους, πραγματοποιώντας αύξηση 21% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι δύο χώρες αποτελούν την ατμομηχανή του εμπορικού περιφερειακού μπλοκ της Mercosur, που περιλαμβάνει επίσης την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Τα πλεονεκτήματα ενός κοινού νομίσματος είναι πιο προφανή για την Αργεντινή, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός προσεγγίζει το 100%, με την κεντρική τράπεζα να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες. Στη διάρκεια των τριών πρώτων ετών της Προεδρίας του Αλμπέρτο Φερνάντες το χρήμα σε δημόσια κυκλοφορία τετραπλασιάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Θα υπάρξει όμως προβληματισμός στη Βραζιλία για την ιδέα πρόσδεσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής στον ασταθή γείτονα της. Η Αργεντινή έχει σε γενικές γραμμές αποκοπεί από τους διεθνείς πιστωτές από το 2020, ενώ οφείλει ακόμη 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ.

Ο Λούλα θα παραμείνει στην Αργεντινή και για τη διάσκεψη της Τρίτης ανάμεσα στις 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) που θα φέρει για πρώτη φορά μαζί στο ίδιο τραπέζι την τελευταία σοδειά αριστερών ηγετών της περιοχής, καθώς οι πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις αντέστρεψαν τη δεξιά τάση των τελευταίων ετών. Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο είναι πιθανό να παραστεί, όπως και ο Γκαμπριέλ Μπόριτς της Χιλής μαζί με τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας και τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ της Κούβας. Ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ γενικά αποφεύγει τα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν αναμένεται να συμμετάσχει. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγκο Καφιέρο τόνισε ότι η σύνοδος θα ασχοληθεί επίσης με τις προσπάθειες για ακόμα μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκλιση, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πάνω απ’ όλα, δήλωσε στους Financial Times, οι χώρες της περιφέρειας οφείλουν να συζητήσουν για τις οικονομικές εξελίξεις που επιθυμούν σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει ανάγκη τα τρόφιμα, το πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα της Λατινικής Αμερικής. «Θα τα προσφέρει η περιοχή έτσι ώστε να μετατρέψει την οικονομία της σε παραγωγό πρώτων υλών ή θα τα παρέχει με τρόπο που θα γεννά κοινωνική δικαιοσύνη;» πρόσθεσε.

Ο Μανουέλ Κανέλας, πολιτικός επιστήμονας και πρώην υπουργός της Βολιβίας, δηλώνει ότι η CELAC, που ιδρύθηκε το 2010 για να βοηθήσει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να συντονίσουν την πολιτική τους χωρίς τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αποτελεί τον μοναδικό παναμερικανικό θεσμό που έχει επιβιώσει την τελευταία δεκαετία σε μια περίοδο που άλλοι εξαφανίστηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL