Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Το Πεκίνο φοβάται αμερικανικά αντίποινα σαν της Ρωσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Πεκίνο φοβάται αμερικανικά αντίποινα σαν της Ρωσίας

ΚΙΝΑ

Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη με εγχώριες και ξένες τράπεζες προκειμένου να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό από αμερικανικές κυρώσεις παρόμοιες με εκείνες που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα ίδια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν και σε βάρος του Πεκίνου σε περίπτωση περιφερειακής στρατιωτικής σύγκρουσης ή κάποιας άλλης κρίσης. Η κυβέρνηση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ διατηρεί τη σθεναρή υποστήριξή της προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο οι κινεζικές τράπεζες και εταιρείες διστάζουν να πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναλλαγές με ρωσικές οντότητες ρισκάροντας να πυροδοτήσουν αμερικανικά αντίποινα.

Η διεθνής σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, περιελάμβανε αξιωματούχους από τον κεντρική τράπεζα της Κίνας, το υπουργείο Οικονομικών καθώς και στελέχη δεκάδων εγχώριων και ξένων πιστωτών όπως η HSBC, ανέφεραν οι πηγές. Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε στη σύσκεψη ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα εκπροσωπήθηκαν.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι η σύσκεψη άρχισε με σχόλια υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, που σημείωσε ότι η κυβέρνηση Σι έχει τεθεί σε συναγερμό έπειτα από τη διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατόρθωσαν να παγώσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε δολάρια.

Οι αξιωματούχοι και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα σενάρια, ωστόσο ένας πιθανός καταλύτης για την επιβολή παρόμοιων κυρώσεων πιστεύεται ότι θα μπορούσε να είναι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, που η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της και στην οποία έχει απειλήσει να εισβάλει στην περίπτωση που η Ταϊπέι συνεχίσει επ' αόριστον να αρνείται να υπαχθεί στην εξουσία της.

"Εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν, η αποσύνδεση της κινεζικής και των δυτικών οικονομιών θα είναι πολύ πιο σοβαρή από εκείνη με τη Ρωσία, καθώς το οικονομικό αποτύπωμα της Κίνας αγγίζει κάθε μέρος του κόσμου" δήλωσε ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Ο Αντριου Κόλιερ, διευθυντής της Orient Capital Research με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε δίκιο να ανησυχεί "καθώς διαθέτει πολύ λίγες εναλλακτικές και οι συνέπειες (των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων) θα ήταν καταστροφικές".

Υπεύθυνοι σημαντικών αρχών όπως ο Γι Χουιμάν, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινεζικών Ομολόγων, και ο Σιάο Γκανγκ, επικεφαλής της ίδιας υπηρεσίας από το 2013 ώς το 2016, ρώτησαν τους τραπεζίτες που μετείχαν στη σύσκεψη τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να προστατευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της Κίνας στο εξωτερικό, ιδίως τα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα.

Οι επενδύσεις της Κίνας εκτείνονται από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια που κατέχει σε ομόλογα του αμερικανού Δημοσίου ώς κτήρια της Νέας Υόρκης. Η κρατική Dajia Insurance Group, για παράδειγμα, είναι ιδιοκτήτης του Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης.

"Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν μπορούσε να σκεφτεί μια καλή λύση στο πρόβλημα" δήλωσε πηγή που ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της σύσκεψης. "Το τραπεζικό σύστημα της Κίνας δεν είναι έτοιμο για το πάγωμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε δολάρια ή τον αποκλεισμό από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT όπως έκαναν οι ΗΠΑ στη Ρωσία". Η τράπεζα HSBC δεν ανταποκρίθηκε όταν κλήθηκε να σχολιάσει το σχόλιο αυτό.

Κάποιοι τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να απαιτήσει από τους εξαγωγείς να ανταλλάσουν τα δικά τους συναλλαγματικά αποθέματα με το κινεζικό νόμισμα προκειμένου η Κίνα να ενισχύσει τα εγχώρια αποθέματα δολαρίων. Στους εξαγωγείς επιτρέπεται σήμερα να διατηρούν ένα μέρος του συναλλάγματος για μελλοντική χρήση.

Άλλοι πρότειναν μια "σημαντική" περικοπή στο όριο των 50.000 δολαρίων που οι Κινέζοι υπήκοοι επιτρέπεται να αγοράζουν κάθε χρόνο για ταξίδια στο εξωτερικό, εκπαίδευση και επενδύσεις στο εξωτερικό.

Όταν ένας αξιωματούχος ρώτησε τους Κινέζους τραπεζίτες εάν θα μπορούσαν να μετατρέψουν ένα μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους σε γεν ή σε ευρώ, εκείνοι απάντησαν ότι η ιδέα δεν ήταν πρακτική.

Ορισμένοι τραπεζίτες, ωστόσο, εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ουάσιγκτον θα είχε ποτέ τα περιθώρια να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα, με δεδομένο ότι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με τεράστια αποθέματα δολαρίων και στενούς εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

"Είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ να επιβάλουν μαζικές κυρώσεις εναντίον της Κίνας" συμφώνησε ο Κόλιερ. "Είναι όπως η αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή ενός πυρηνικού πολέμου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL