Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μακρόν

ΜΑΚΡΟΝ
EPA

Δεν είχαν περάσει 24 ώρες από τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν διασφάλισε τη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος και η κυβέρνησή του επιτάχυνε τις προσπάθειές της για να απαντήσει σε μία από τις κύριες ανησυχίες όσων ψήφισαν υπέρ της αντιπάλου του, της Μαρίν Λεπέν: το αυξανόμενο κόστος ζωής.

«Ό,τι κι αν συμβεί, θα κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους Γάλλους από την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης» δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομίας του Μακρόν τα τελευταία πέντε χρόνια, στο ραδιόφωνο Franceinfo τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι υπάρχουσες εκπτώσεις- επιστροφές στα καύσιμα ενδέχεται να αντικατασταθούν μέχρι το καλοκαίρι, με πιο στοχευμένες αποφάσεις για τους αυτοκινητιστές που παλεύουν με το υψηλό κόστος στα πρατήρια.

Οι νέες διαβεβαιώσεις υπογράμμισαν ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Γαλλίας, προβλήματα που είναι πιθανό να επισκιάσουν τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας του Μακρόν και να ωθήσουν την κυβέρνηση να ξοδέψει περισσότερα. Τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται ήδη υπό πίεση αφού η πανδημία διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,5% το 2021 και η κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει 25 δισ. ευρώ έκτακτης ελάφρυνσης στις τιμές της ενέργειας. Αλλά ο Μακρόν θα έχει επίγνωση του γεγονότος ότι οι αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης τροφοδότησαν την ισχυρή υποστήριξη των ψηφοφόρων για την Ακροδεξιά.

Αποτελεί άμεση πρόκληση για έναν Πρόεδρο που, παρά το ότι κέρδισε το αξιοσέβαστο 58,5% των ψήφων, εξασφάλισε τη νίκη σε εκλογές που η αποχή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Υπάρχει επίσης μια σειρά από περισσότερες διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μακρόν. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα περίπου 65 έτη.

«Χωρίς αυτή τη μεταρρύθμιση, όλα τα άλλα πράγματα που έχουν υποσχεθεί για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, την υγειονομική περίθαλψη και τα νοσοκομεία, την αγροτική ανάπτυξη, τη βιομηχανία, την ενεργειακή μετάβαση δεν θα γίνουν, δεν θα υπήρχαν χρήματα για να γίνουν» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis Πάτρικ  Άρτους. Η Γαλλία ξοδεύει σχεδόν το 14% το ΑΕΠ της στις συντάξεις, περισσότερο από τους περισσότερους Ευρωπαίους γείτονές της. Ωστόσο, οι τελευταίες προτάσεις προκάλεσαν αντιδράσεις στην προεκλογική εκστρατεία, προκαλώντας την κριτική των ψηφοφόρων και των πολιτικών αντιπάλων, καθώς και των εργατικών συνδικάτων. Ο Μακρόν έριξε ήδη την πρώτη μαχαιριά για την αναδιάρθρωση του συστήματος ενόψει των εκλογών. Οι πιθανότητες προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων εξαρτώνται εν μέρει από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και από την ικανότητα του Προέδρου να συγκεντρώσει μια άλλη πλειοψηφία.

Ο Μακρόν εξελέγη για δεύτερη θητεία στην προεδρία έχοντας να αντιμετωπίσει το χαμηλό ποσοστό ποιοτικής εργασίας της Γαλλίας, που επιβαρύνει τα κρατικά έσοδα και φανερώνει τη μακροχρόνια προτεραιότητα. «Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει» είπε ο  Άρτους, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αναθεωρήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος. «Το πρόβλημα είναι ότι όλο αυτό πνίγεται από πολλές άλλες απαιτήσεις και διεκδικήσεις.

Οι επιχειρήσεις, που έχουν ζητήσει περαιτέρω μειώσεις στους αποκαλούμενους φόρους της παραγωγής, με βάση όχι τα κέρδη τους αλλά τον κύκλο εργασιών, το προσωπικό ή την περιουσία τους, βρίσκονται επίσης υπό πίεση από τον υψηλότερο πληθωρισμό. Αν και ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έχουν πλήξει σκληρά τους Γάλλους κατασκευαστές, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις αεροπορικές και αεροναυπηγικές εταιρείες. Η βιομηχανία έχει επίσης πληγεί από τον θόρυβο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ενώ η οικονομική ανάκαμψη της Γαλλίας ήταν μέχρι στιγμής ισχυρότερη από αυτή άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία της. «Οι CEO ανησυχούν τρελά» τόνισε ένας τραπεζίτης στο Παρίσι. «Φοβούνται μια επικείμενη οικονομική κρίση από τις συνέπειες των κυρώσεων από τον πόλεμο» συνέχισε.

Ο Μακρόν πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αναδιάρθρωση της ελεγχόμενης από το Δημόσιο εταιρείας ενέργειας EDF, η οποία θα απαιτήσει την ευλογία των Βρυξελλών για τους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις. Οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης της EDF ναυάγησαν πέρυσι. Ωστόσο, ο Πρόεδρος έχει επισημάνει ότι ο χρεωμένος όμιλος θα μπορούσε να εθνικοποιηθεί πλήρως ως πρώτο βήμα. Αναλυτές και πηγές της εταιρείας αναμένουν συνομιλίες για τη συμφωνία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τον πυρηνικό τομέα που θα επανέλθει μετά τις εκλογές. Υπάρχει επίσης η ευρύτερη πρόκληση της χαρτογράφησης ενός βιώσιμου ενεργειακού μέλλοντος για τη Γαλλία. Εκτελούνται σχέδια για την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Ο Μακρόν έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει ένα πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ που υποστηρίζεται από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη νέων τομέων όπως το υδρογόνο, υποστηρίζοντας τον μετασχηματισμό των κτηρίων για να γίνουν πιο αποδοτικά ενεργειακά και να δημιουργήσει μέσα από αυτό θέσεις εργασίας, και να προσφέρει χρηματοδοτικά κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων βιομηχανικών επενδύσεων στη χώρα.

Πολλά διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, ακόμα και αυτά που είναι λιγότερο ενθουσιασμένα από τον Μακρόν σε προσωπικό επίπεδο, ανέπνεαν με ανακούφιση τη Δευτέρα, φοβούμενα το χάος της αγοράς και την κατάρρευση της Ε.Ε. αν είχε κερδίσει η Μαρίν Λεπέν. «Όλοι αισθάνονται λίγο καλύτερα σήμερα» είπε στέλεχος σε βιομηχανική εταιρεία τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η πολιτική «έχει πάρει ξανά τη φυσιολογική της θέση». Ωστόσο, λίγοι είναι αισιόδοξοι σχετικά με το έργο της. Ο Μακρόν, ξέρουν, θα πρέπει να κάνει έναν σύνθετο νόμο με ταχυδακτυλουργικό τρόπο.

«Είναι μια πολύ πιο περίπλοκη ατζέντα απ' ό,τι πριν από πέντε χρόνια» δήλωσε στέλεχος από τον χρηματοοικονομικό τομέα, εκτιμώντας ότι «η νίκη του αποτελεί ένα καλό νέο για τις επιχειρήσεις και την Ευρώπη. Αλλά υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και φόβοι για κοινωνική αναταραχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL