Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η Covid στην άγρια ζωή και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Covid στην άγρια ζωή και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο

Το απειλητικό ενδεχόμενο η Covid-19 να διαδίδεται στους πληθυσμούς των ζώων και να επιστρέφει στους ανθρώπους προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Την Τρίτη, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 1.000 χάμστερ εξοντώθηκαν και οι ιδιοκτήτες τους τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας φόβων ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα στους ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι αναφορές ότι η Covid εντοπίζεται σε ζωολογικούς κήπους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη μόλυνση λιονταριών και πούμα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Τον Νοέμβριο, ο παιδικός ζωολογικός κήπος Λίνκολν στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ έχασε τρεις σπάνιες λεοπαρδάλεις του από τη νόσο.

Παρότι ο ιός Sars-Cov-2 προκαλεί ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα στα περισσότερα ζώα, ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα άγρια ζώα θα μπορούσαν να αποτελέσουν δεξαμενή μόλυνσης -και πιθανόν πηγή μετάδοσης μεταλλάξεων- που θα μπορούσε να επιστρέψει στους ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, γνωστός με τα αρχικά ΟΙΕ, κατέγραψε 625 επιδημίες σε ζώα, οι οποίες επηρέασαν 17 είδη σε 37 χώρες στα τέλη Δεκεμβρίου. Σχεδόν όλες αφορούσαν αιχμαλωτισμένα ζώα σε στενή επαφή με ανθρώπους - με τα φημισμένα μινκ της Δανίας να έχουν επηρεαστεί περισσότερο.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσο διαδεδομένη είναι η Covid στην άγρια ζωή, καθώς δεν υπάρχουν μετρήσεις. Δύο μελέτες για πληθυσμούς ελαφιών στις ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που τον Νοέμβριο έδειξαν εκτεταμένη μόλυνση σε πληθυσμούς άγριων ζώων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασαν 580 κατοικίδια που ζούσαν σε νοικοκυριά όπου τουλάχιστον ένα μέλος είχε νοσήσει με Covid-19 ανακαλύπτοντας πως 100 ζώα είχαν επίσης μολυνθεί.

“Είμαστε πολύ τυχεροί που οι έρευνες δείχνουν ότι τα ζώα που ζουν σε φάρμες -γουρούνια, αγελάδες, πρόβατα- είναι αρκετά ανθεκτικά στη μόλυνση, σε αντίθεση με τα ελάφια", σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΟΙΕ Κιθ Χάμιλτον. “Θα ήταν καταστροφή αν αποδεικνύονταν ιδιαίτερα ευάλωτα”.

Τα αιλουροειδή, όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι λεοπαρδάλεις, φαίνονται περισσότερο ευάλωτα από τους σκύλους, τονίζει ο Κεν Σμιθ, καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή του Λονδίνου. Και ανάμεσα στα τρωκτικά, τα χάμστερ δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτα.

Η μοναδική αποδεδειγμένη μετάδοση Covid-19 από ζώα σε ανθρώπους σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας ανάμεσα στα μινκ της Δανίας, στα τέλη του 2020. Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος κατοικίδιων κόλλησε την παραλλαγή Δέλτα από χάμστερ που είχε εισαχθεί από την Ολλανδία, αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας Νικολάους Οστερίντερ.

Ερωτηθείς αν η εξόντωση των μολυσμένων χάμστερ ήταν υπερβολική αντίδραση απάντησε: “Αν έχεις μια τακτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid-19 όπως το Χονγκ Κονγκ, η αντίδραση εξηγείται. Είναι ωστόσο μια πολύ δύσκολη απόφαση για έναν κτηνίατρο”.

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η επαφή με κατοικίδια που εμφανίζουν συμπτώματα Covid, παρότι ο Τζέιμς Γουντ, καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πιστεύει πως “είναι εξαιρετικά απίθανο ένα ζώο τόσο μικρό όσο το χάμστερ να μολύνει έναν άνθρωπο, ιδίως αν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής”.

Υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να προστατέψουν τα ζώα από την Covid. Οι ζωολογικοί κήποι στις ΗΠΑ εμβολιάζουν αρκετά ήδη με φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν παρασκευαστεί ειδικά για ζώα. Τα μεγάλα αιλουροειδή έχουν προτεραιότητα, όπως και τα μινκ που ζουν σε φάρμες. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ευρέως διαθέσιμα εμβόλια για τα κατοικίδια.

Οι έρευνες για τα ελάφια ανησύχησαν τους βιολόγους. “Παρότι οι πειραματικές μελέτες δείχνουν ότι τα μολυσμένα ελάφια δεν εμφανίζουν συμπτώματα, οι μεταδοτικές επιδημίες στην άγρια ζωή έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία” δηλώνει ο Γκέιαμ Σάνον, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουαλλίας.

“Τα ευρήματα προκαλούν ανησυχίες ότι τα ελάφια θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δεξαμενή του Sars-Cov-2. Θα μπορούσαν να μολυνθούν όχι μόνο πολλά ζώα αλλά και ο ιός να επιστρέψει στους ανθρώπους” προσθέτει.

Μια ενδεχόμενη απειλή είναι ότι όσο ο ιός μεταδίδεται σε μια ζωική δεξαμενή ενδέχεται να προκύψουν περισσότερα στελέχη που θα μπορούσαν στη συνέχεια να μολύνουν ανθρώπους παρότι η εξέλιξη που βελτιώνει την προσαρμογή σε ένα διαφορετικό είδος δεν θα διευκολύνει αναγκαστικά τον ιό να το κάνει. Καμία από τις νέες παραλλαγές που εντοπίστηκε σε μινκ και μεταδόθηκε σε ανθρώπους τον Νοέμβριο 2020 δεν αποδείχθηκε ασυνήθιστα μεταδόσιμη σε ανθρώπινους πληθυσμούς.

Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο κατέληξαν στο συμπέρασμα, με βάση γενετική ανάλυση που πραγματοποίησαν, ότι η παραλλαγή Όμικρον που σαρώνει σήμερα την υφήλιο απέκτησε την χωρίς προηγούμενο συγκέντρωση μεταλλάξεών της όσο εξαπλωνόταν σε έναν πληθυσμό ποντικιών για περισσότερο από ένα χρόνο.

“Συνολικά, τα αποτελέσματα των ερευνών μας δείχνουν ότι ο πρόγονος της Όμικρον μεταπήδησε από τους ανθρώπους στα ποντίκια, συγκέντρωσε γρήγορα πολλές μεταλλάξεις και επέστρεψε στους ανθρώπους” αναφέρεται στη μελέτη.

Παρότι οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως η Όμικρον είναι πιο πιθανό να εξελίχθηκε στη διάρκεια κάποιας μακράς μόλυνσης σε ένα άτομο με χαμηλές ανοσοποιητικές άμυνες, ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να απορρίψουν εντελώς τη θεωρία της εξέλιξης μέσω των ζώων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL