Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Τα κράτη του Κόλπου και η κλιματική ουδετερότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα κράτη του Κόλπου και η κλιματική ουδετερότητα

Είναι βέβαιο πως την επόμενη φορά που ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας θα αγοράσει αυτοκίνητο αυτό δεν θα είναι ηλεκτρικό.

Το κράτος του Κόλπου είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και “σαν υπουργός Ενέργειας πρέπει να μείνω πιστός στις απόψεις μου”, τόνισε ο πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σάλμαν σε διάσκεψη για την πράσινη ενέργεια στο Ριάντ. Πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του θα αρχίσει να κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς “πρέπει να διατηρεί κανείς ανοιχτές τις επιλογές του”.

Η απάντηση του πρίγκηπα δείχνει πόσο αντιφατικοί είναι οι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου του Κόλπου, μερικοί από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως, όταν υπόσχονται να περιορίσουν τις εκπομπές τους.

Ενόψει της COP26 στη Γλασκώβη, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές ώς το 2060 και το 2050, αντιστοίχως.

Τα κράτη της ερήμου, εξαιρετικά ευάλωτα και τα ίδια στις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, επενδύουν δισεκατομμύρια στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και την ενέργεια υδρογόνου, σε μια προσπάθεια να αναδειχτούν παγκόσμιοι ηγέτες της καθαρής ενέργειας. Επιμένουν όμως, παράλληλα, ότι πρέπει να συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο για να κρατήσουν τις οικονομίες τους ακμαίες και να συνεχίσουν να επενδύουν στις νέες ενεργειακές πηγές.

Στην τοποθέτησή του, στη διάσκεψη των G20 στη Ρώμη, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν δεσμεύτηκε για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας. Σε δηλώσεις όμως που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο της χώρας του τόνισε ότι το βασίλειο θα διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στην “ασφάλεια και σταθερότητα των αγορών ενέργειας”.

Για τα κράτη του Κόλπου, ο περιορισμός των εκπομπών αποτελεί γιγαντιαίο έργο. Με πληθυσμό 34 εκατομμυρίων, η Σαουδική Αραβία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε κατανάλωση πετρελαίου. Βασίζεται σε παράγωγα του πετρελαίου και φυσικού αερίου για να κρατήσει σε λειτουργία τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και αφαλάτωσής της. Το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Εμιράτα αποτελούν μαζί με τη Σαουδική Αραβία τις τέσσερις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων κατά κεφαλήν.

“H εκμηδένιση των εκπομπών θα είναι ένα εξαιρετικά βαρύ φορτίο” σημειώνει ο Τζιμ Κρέιν από το Ινστιτούτο Μπέικερ του Πανεπιστημίου Ράις. “Θα απαιτήσει τον ολικό ανασχεδιασμό της οικονομίας των χωρών αυτών και τη ριζική αλλαγή της στάσης τους απέναντι στην ενέργεια” προσθέτει.

Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει βάλει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καρδιά του πλάνου ανασχεδιασμού της οικονομίας του βασιλείου, έχει υποσχεθεί δαπάνες 187 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιτευχθεί ο στόχος των καθαρών μηδενικών εκπομπών και το φύτεμα 10 δισεκατομμυρίων δέντρων στο βασίλειο και άλλων 50 δισεκατομμυρίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όμως με μόνο 10 εκατομμύρια δέντρα να έχουν φυτευτεί από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Απρίλιο 2021, ο Λι Τσεν Σιμ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, χαρακτηρίζει το σχέδιο “μάλλον υπερβολικά φιλόδοξο”.

“O διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Κανείς από τους δύο (Σαουδική Αραβία και Εμιράτα) δεν έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών, θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για κάθε χρόνο. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε εάν έχουν αναπτύξει αξιόπιστα σχέδια” σημειώνει ο Σιμ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα ένα λεπτομερές σχέδιο τον επόμενο χρόνο. Το σχέδιο θα πρέπει να συνδυάζει τον διπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών, την ανάπτυξη υδρογόνου ως καθαρής ενεργειακής πηγής, τη μείωση κατανάλωσης και τον περιορισμό εκπομπών. Διαθέτοντας τρία από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στον κόσμο, η τελευταία πρόβλεψη της χώρας είναι να παράγει το 20% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και το 44% έως το 2050.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί ότι το μισό ηλεκτρικό ρεύμα της θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. To βασίλειο επικεντρώνει επίσης τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη υδρογόνου ως νέας ενεργειακής πηγής, έχοντας τον στόχο να φτάσει την παραγωγή 4 εκατομμυρίων τόνων τον χρόνο έως το 2030.

H περιοχή έχει κάποια πλεονεκτήματα στη μάχη για τη μείωση των εκπομπών. Οι βιομηχανίες εντατικών εκπομπών άνθρακα, όπως τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια αφαλάτωσης, βρίσκονται συγκεντρωμένα κοντά σε πετρελαιοπηγές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κέντρα αποθήκευσης άνθρακα.

“H σύλληψη και συγκέντρωση αυτών των εκπομπών και η διοχέτευσή τους σε κάποια γειτονική πετρελαιοπηγή είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και πολύ φθηνότερη διαδικασία σε σχέση με εκείνες που ακολουθούν άλλες χώρες” τονίζει ο Κρέιν. “Γνωρίζουν πώς να το κάνουν επειδή χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί και η πετρελαϊκή βιομηχανία” προσθέτει.

Παρά την αργή πρόοδο, ο πρίγκηπας Αμπντουλαζίζ εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικός για τα μελλοντικά σχέδια της χώρας του. Η γεωγραφία της αραβικής χερσονήσου προσφέρει στο βασίλειο την ηλιακή και αιολική ενέργεια με το χαμηλότερο κόστος στον κόσμο, υποστηρίζει. “Στο μέλλον θα παράγουμε τη φθηνότερη ενέργεια στον πλανήτη” δηλώνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL