Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Η ανθρωπογεωγραφία των γαλλικών εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ανθρωπογεωγραφία των γαλλικών εκλογών

ΜΑΚΡΟΝ

Στον απόηχο του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, έχει νομίζω ενδιαφέρον να δει κανείς τη γεωγραφική κατανομή των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Παρίσι. Πέραν του παραδοσιακού διαχωρισμού αριστερής και δεξιάς όχθης, η πόλη χωρίζεται νοητά σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, με τις διαφορές να είναι έκδηλες τόσο στο δημόσιο πεδίο με όρους συμβόλων όσο και στην πληθυσμιακή κατανομή, η οποία παρουσιάζει σαφώς διαφορετικά ταξικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Στο κεντρικό και δυτικό κομμάτι της πόλης κυριαρχούν τα τοπόσημα μιας πρώην αυτοκρατορικής αποικιακής δύναμης. Το παρελθόν σε περιβάλλει σμιλεμένο στην αρχιτεκτονική των επιβλητικών κτιρίων, των βουλεβάρτων, των στυλιζαρισμένων κήπων και των αγαλμάτων, ως διαρκής υπενθύμιση ενός μεγαλείου που αποτελεί ταυτοτικό χαρακτηριστικό του γαλλικού έθνους ως φαντασιακής κοινότητας. Δημαρχείο, Παλέ Ρουαγιάλ, Λούβρο, Κήποι Κεραμεικού, Πλατεία Κονκόρντ, Ηλύσια Πεδία, Αψίδα του Θριάμβου. Η αριστοκρατική μεγαλοπρέπεια δεσπόζει στον αστικό χώρο, ενώ οι συμβολικές αναπαραστάσεις του γαλλικού πνεύματος και της Δημοκρατίας εγγράφονται στην ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, αναδεικνύοντας μια έννοια της γαλλικότητας με διακριτά ταξικά, πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, η πολυπολιτισμική σύσταση του πληθυσμού του ανατολικού κομματιού, οι μουσουλμανικές γειτονιές, η παρουσία ανθρώπων από την Τυνησία, τον Λίβανο, την Αλγερία, την Κίνα, το Βιετνάμ, δημιουργούν ένα χωνευτήρι λαών και πολιτισμών που ζουν και περπατούν στις «κόκκινες» γειτονιές του Παρισιού. Τα σύμβολα της γαλλικής αριστεράς και της αντίστασης είναι διάχυτα στον δημόσιο χώρο. Πλατείες, δρόμοι, σταθμοί. Οδός Ζαν Πιερ Ταμπό, συνδικάτο μεταλλουργών, πλατείες Ροζέ Λινέ, Λεόν Μπλουμ, σταθμός Ζωρές. Σχεδόν μεταφυσικά, το συλλογικό αποτύπωμα των μαρτύρων και των θυμάτων παραμένει οικείο, περιπλανώμενο ανάμεσα στα ετερόκλητα πλήθη που περιδιαβαίνουν τις γειτονιές, εν αντιθέσει με το μεγαλείο μιας αυτοκρατορίας που επιβάλλεται στον χώρο, προκαλώντας δέος στον περαστικό. Πώς μεταφράζονται τα παραπάνω σε επίπεδο πολιτικής έκφρασης των κοινωνικών συνόλων;

Σκεφτόμουν ότι τα μνημονικά ίχνη, όπως αυτά αποτυπώνονται στον δημόσιο χώρο, αποκτούν ιδιαίτερη ορατότητα σε συνθήκες πόλωσης και πολιτικού αναβρασμού, εγγράφοντας τις πολιτικές χρήσεις του παρελθόντος στα νέα συμφραζόμενα. Ταυτόχρονα, οι νέες συνθήκες, λειτουργούν ως πρίσμα μέσα από το οποίο μπορούμε να διαβάσουμε την αμφίδρομη σχέση των ιστορικών υποκειμένων με το περιβάλλον τους, καθώς το συν-διαμορφώνουν και ταυτόχρονα συν-διαμορφώνονται από αυτό.

Όσο εύκολα μπορεί κανείς να περπατήσει από τη Βαστίλη στο Μαρέ, εξίσου εύκολα μπορεί να παρατηρήσει τα εκλογικά ποσοστά να αλλάζουν. Σε όλο σχεδόν το ανατολικό Παρίσι (11ο, 20ό, 19ο, 10ο, 18ο, 13ο) ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με δεύτερο τον Εμμανουέλ Μακρόν και τρίτο τον Γιανίκ Ζαντό. Στο κεντρικό και κυρίως στο δυτικό τμήμα, τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται. Ο Μακρόν περνά στην πρώτη θέση με τον Μελανσόν δεύτερο. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε κάποια διαμερίσματα ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ έρχεται δεύτερος, με τη δεξιά υποψήφια του ρεπουμπλικανικού κόμματος Βαλερί Πεκρές να βρίσκεται στην τρίτη θέση (8ο, 7ο, 16ο), ενώ αξιοσημείωτες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η ακροδεξιά είτε της Λεπέν είτε του Ζεμούρ, με αυξημένα μάλιστα ποσοστά (4ο, 17ο, 6ο, 15ο).

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, θα ήθελα να σταθώ στο υποθετικό ερώτημα, τι θα συνέβαινε αν είχε καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο ο Μελανσόν αντί της Λεπέν. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν δυστυχώς καταστροφικά. Το θλιβερό, πέραν της προφανούς ακροδεξιάς απειλής, είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους των ζητημάτων που ταλανίζουν τη Γαλλία, μετά την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πενταετία της πολιτικής Μακρόν και η οποία εκφράστηκε (και) στην ψήφο υπέρ του Μελανσόν.

Μια ενδεχόμενη παρουσία του Μελανσόν απέναντι στον Μακρόν θα έθετε την απερχόμενη κυβέρνηση προ των ευθυνών της, στρέφοντας τη δημόσια συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής πολιτικής στο μεταναστευτικό, τα οποία οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα. Ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν το διακύβευμα μιας εκλογικής διαμάχης στο πεδίο των ιδεών και των πολιτικών προγραμμάτων, απεμπολούνται, κατευθύνοντας τα βλέμματα στην αντιμετώπιση του σαφώς σοβαρότερου κινδύνου της ανόδου στην εξουσία μιας κανονικοποιημένης στη συλλογική συνείδηση ακροδεξιάς, η οποία δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει ρατσιστικές, μισαλλόδοξες θέσεις.

* Ο Γιώργος Νούσης είναι υποψήφιος διδάκτορας Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ΕΚΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL