Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Uber / Επιθετική άμυνα Μακρόν με επίδειξη ανδρισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Uber / Επιθετική άμυνα Μακρόν με επίδειξη ανδρισμού

ΜΑΚΡΟΝ
EPA

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτή την τακτική εφαρμόζει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις εφημερίδων (Le Monde, Guardian και άλλων 40 ΜΜΕ) με πλήθος εγγράφων και στοιχείων για τις σχέσεις του, ως υπουργού Οικονομικών, την περίοδο 2014-2016 στην κυβέρνηση Ολάντ, με την πλατφόρμα διαμεσολάβησης Uber.  Ήδη στις αρχές της εβδομάδας βγήκε για πρώτη φορά επιθετικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο ηλεκτρονικών ειδών στην Γκρενόμπλ, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και ότι «θα έκανε ξανά το ίδιο αύριο και μεθαύριο».

https://www.youtube.com/watch?v=-W3PVoPDMyk

Με το ίδιο, λελογισμένα αγανακτισμένο και επιθετικό ύφος, στην παραδοσιακή συνέντευξη που παραχωρεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή την εθνική επέτειο, ο Μακρόν, στη σχετική ερώτηση των δύο δημοσιογράφων από την TF1 και τη France 2, τόνισε εμφατικά «θα υπερασπιζόμουν ξανά το άνοιγμα της αγοράς». Αυτή ήταν η αντίδρασή του στην Le Monde, που τον περιέγραψε ως «σύμμαχο της Uber στο εσωτερικό της κυβέρνησης» το 2015.

«Άνοιξα την αγορά»

Είναι φανερό ότι η επικοινωνιακή στρατηγική του Προέδρου, από τη στιγμή που οι αποκαλύψεις είναι τεκμηριωμένες, περιλαμβάνει δύο άξονες: την αποδοχή και την επίθεση. Τονίζει έτσι σε κάθε ευκαιρία ότι ήταν θέμα απαραίτητων συναντήσεων με επιχειρηματίες, παρουσία μάλιστα συνεργατών του, με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, «δεν μπορεί να δημιουργηθεί απασχόληση χωρίς επιχειρηματίες» κ.λπ. Στην ίδια συνέντευξη στο Προεδρικό Μέγαρο πρόσθεσε μάλιστα εμφατικά, με κοντινό πλάνο, ότι «ο χαρακτήρας μου είναι τέτοιος, που δεν τίθεται υπό επιρροή» αναφερόμενος στην αναταραχή που έχει προκληθεί για τις σχέσεις του ως υπουργού Οικονομικών με το λόμπι των πλατφορμών - κάτι που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των οδηγών των παραδοσιακών ταξί. Ο ίδιος μάλιστα θεώρησε πως οι ενέργειες τότε της κυβέρνησης «άνοιξαν την αγορά με ισορροπημένο τρόπο»... Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει στα σοβαρά ζητήματα της αδιαφάνειας που σημάδεψε τις σχέσεις του με την Uber.

Στο πλευρό του, όπως ήταν αναμενόμενο, συντάχθηκαν οι σημερινοί υπουργοί του, όπως για παράδειγμα η Ολιβιά Γκρεγκουάρ, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, που δήλωσε ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε τη δουλειά του», ενώ η κυβερνητική γραμμή είναι ότι πρόκειται για «στείρα πολεμική» και «άδειο φάκελο». Μια άποψη που δεν συμμερίζεται σύσσωμη η αντιπολίτευση, που μιλά για «σκάνδαλο», κατηγορώντας τον Μακρόν για «λόμπινγκ στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων». Από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων περί της «μυστικής συμφωνίας» μεταξύ του τότε υπουργού και της εταιρείας, η δημοκρατική αντιπολίτευση κατήγγειλε τη στάση τού τότε υπουργού Οικονομικών.

«Κρατικό σκάνδαλο»

Ανυπότακτη Γαλλία, Πράσινοι, ΚΚΓ, Σοσιαλιστικό Κόμμα στηλίτευσαν αμέσως ένα «κρατικό σκάνδαλο» καταγγέλλοντας τη σύγχυση των ρόλων. Μάλιστα, ο αριστερός συνασπισμός NUPES πρόκειται να ζητήσει Εξεταστική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο Φαμπιέν Ρουσέλ, εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, αναφέρθηκε σε «αδιάσειστες αποκαλύψεις για τον ενεργό ρόλο που έπαιξε ο Μακρόν, τότε υπουργός, για να διευκολύνει την ανάπτυξη της Uber στη Γαλλία κόντρα σε όλους τους κανόνες μας, όλα τα κεκτημένα μας και κόντρα στα δικαιώματα των εργαζομένων». Αλλά και η Ακροδεξιά, διά στόματος του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Ζορντάν Μπαρντελά, περιέγραψε τον Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών ως την «πύλη εισόδου ιδιωτικών συμφερόντων στη Γαλλία». Σε πολύ χαμηλότερους τόνους ήταν η κριτική που άσκησε το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών, καλώντας τον Μακρόν «να δώσει λογαριασμό στο έθνος» για το τι συνέβη.

O tempora, o mores

Το βέβαιο είναι ότι ο Μακρόν δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Είναι μάλιστα αποκαλυπτική η παρατήρησή του: «Όπως θα έλεγε κι ένας από τους προκατόχους μου, “η υπόθεση αυτή μου αγγίζει το ένα αρ@@@δι χωρίς να κουνήσει το άλλο”». Λεπτομέρεια: ο Ζακ Σιράκ, στον οποίο αποδίδεται η φράση, το 1987, όταν ως πρωθυπουργός αντιδρούσε έτσι σε μια παρατήρηση που του έκανε ο Πρόεδρος Μιτεράν («συγκατοίκηση»), δεν την είπε ποτέ δημόσια. Σε αντίθεση με τον Μακρόν, που έκανε τη δήλωση κανονικά στις κάμερες.  Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL