Πολιτειακή εκτροπή

Πολιτειακή εκτροπή

Είναι ίσως μία από τις σπάνιες φορές που μία κυβέρνηση προωθεί απροκάλυπτα προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο γνωρίζοντας εξαρχής ότι οι διατάξεις του πιθανότατα θα εκπέσουν στο ΣτΕ. Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπως τιτλοφορείται από την κυβέρνηση, συνιστά στον πυρήνα του κατάφορη παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος.

Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένει σε μία αντισυνταγματική νομοθέτηση μόνο και μόνο για να επισπεύσει την ίδρυση και τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αναβάθμιση κολεγίων που παρέχουν γνώση αμφιβόλου ποιότητας, αδιαφορώντας για την καταπάτηση του συντάγματος.

Κι όμως, με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία -ακόμη κι αν το ΣτΕ χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του- θα έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εισβολή ιδιωτών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που ασφαλώς θα έχουν ως στόχο τους το κέρδος. Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, που έβαλε στην πολιτική ατζέντα προ 15ετίας την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16, δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να τα εγκαταστήσει από το παράθυρο.

Ως εκ τούτου, ορθότατα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, θέτοντας ευθέως και ζήτημα αντισυνταγματικότητας και μιλώντας για πολιτειακή εκτροπή. Το πρόβλημα είναι ότι απευθύνθηκε σε ώτα μη ακουόντων.