Επικίνδυνες λογικές για το άσυλο

Επικίνδυνες λογικές για το άσυλο

Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουμουτσάκος απέδωσε το φαινόμενο σε γεωπολιτικούς λόγους. Πάλι καλά, φαίνεται να προσγειώνεται στην πραγματικότητα, διότι, πριν τις εκλογές και επί τέσσερα χρόνια, ο ίδιος και το κόμμα του θεωρούσαν ότι για τις προσφυγικές ροές ευθυνόταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το κακό είναι ότι και σήμερα που έγιναν κυβέρνηση συνεχίζουν να καλλιεργούν το αντιμεταναστευτικό μίσος. Τη μια ο κ. Βρούτσης με τον ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες, την άλλη ο κ. Κικίλιας για τη νοσηλεία μόνο για Έλληνες, η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύεται σε μια λογική πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνη.

Στη συνέντευξή του στη "Φιγκαρό" ο Κ. Μητσοτάκης επανέρχεται στη λογική της φαστ τρακ εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, η οποία -θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι- θα οδηγήσει σε μαζικής κλίμακας επιστροφές στην Τουρκία.

Όμως η διαδικασία παροχής ασύλου είναι μια πολύ σοβαρή διοικητική και δικαστική διαδικασία, η οποία μάλιστα άπτεται του πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συνθηκών. Και εάν αποκλείει κάτι διά ροπάλου, αυτό είναι οι αποφάσεις - "καρμπόν".

Το άσυλο εξετάζεται κατά περίπτωση, αφορά συγκριμένα άτομα. Η Τουρκία μπορεί να είναι "ασφαλής τρίτη χώρα" για κάποιον, όχι όμως για κάποιον άλλον της ίδιας εθνικότητας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την Τουρκία "ασφαλή τρίτη χώρα" γενικώς. Εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα με απορρίψεις ασύλου "κόπυ - πέιστ", το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μια βιομηχανία "κόπυ - πέιστ" καταδικών της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.