Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.4°C20.9°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C15.5°C
5 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
21.6°C24.1°C
6 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.7°C16.7°C
2 BF 88%
Ινδία - Πακιστάν / Εκρήξεις στο ινδικό Κασμίρ και την Αμριτσάρ καθώς κλιμακώνεται η ένταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ινδία - Πακιστάν / Εκρήξεις στο ινδικό Κασμίρ και την Αμριτσάρ καθώς κλιμακώνεται η ένταση

Στρατιώτες του Ινδικού Κασμίρ σε περιοχή του Κασμίρ
FAROOQ KHAN/ΕPA

Εκρήξεις σημειώθηκαν σε όλο το ινδικό Κασμίρ και στην ιερή πόλη των Σιχ, Αμριτσάρ, στη γειτονική πολιτεία Παντζάμπ, αργά την Παρασκευή, με τον ινδικό στρατό να αναφέρει ότι κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι εκρήξεις στην Αμριτσάρ - οι πρώτες μέσα στις τριήμερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων χωρών- θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια περαιτέρω επέκταση των εχθροπραξιών που έχουν προκαλέσει ανησυχία στις παγκόσμιες δυνάμεις, όπως σχολιάζει το Reuters.

Βλήματα και λάμψεις εθεάθησαν στον νυχτερινό ουρανό πάνω από την πόλη Τζαμού στο ινδικό Κασμίρ, η οποία βυθίστηκε στο σκοτάδι τη δεύτερη νύχτα των εκρήξεων που σημειώθηκαν στην περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι και δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων. 

«Έχουν εντοπιστεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη... Πραγματοποιούνται επιθέσεις», δήλωσε ένας Ινδός αξιωματούχος του στρατού που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δέκα εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο στην πόλη Σριναγκάρ του ινδικού Κασμίρ και σημειώθηκαν εκρήξεις σε δώδεκα άλλες τοποθεσίες στην αμφισβητούμενη περιοχή, πρόσθεσαν άλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Πακιστάν, το οποίο απέρριψε τις κατηγορίες της Ινδίας εξαπέλυσε επιθέσεις στην ίδια περιοχή το βράδυ της Πέμπτης.

Περίπου 48 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι οποίες δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τουρίστες και χωρικοί εγκατέλειψαν τις παραμεθόριες ζώνες, οι κάτοικοι έσπευσαν να αποθηκεύσουν τρόφιμα και οι άνθρωποι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους σε πόλεις στο Κασμίρ και πέρα ​​από αυτό. Η επιτροπή κρίκετ της Ινδίας ανέστειλε την Παρασκευή το IPL - το τουρνουά του αθλήματος - και η Super League του Πακιστάν ανέβαλε τους υπόλοιπους οκτώ αγώνες της.

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είναι τεταμένες από τότε που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την αποικιακή Βρετανία το 1947. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους, δύο εκ των οποίων για το Κασμίρ, και έχουν συγκρουστεί πολλές φορές.

Η ινδική πολεμική αεροπορία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Πακιστάν χρησιμοποίησε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε 36 τοποθεσίες στα δυτικά και βορειοδυτικά της Ινδίας, στο Κασμίρ και πιο μακριά σε πολιτείες που συνορεύουν με το Πακιστάν μέχρι τις ακτές της Αραβικής Θάλασσας από το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής.

Η Ινδία απάντησε με drones σε στόχους στο Πακιστάν και κατέστρεψε ένα σύστημα αεράμυνας, δήλωσε ο αξιωματικός της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, Βιόμικα Σινγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Αταουλάχ Ταράρ, είχε απορρίψει προηγούμενες κατηγορίες της Ινδίας για πακιστανικές επιθέσεις ως «αβάσιμες και παραπλανητικές» και είχε δηλώσει ότι το Πακιστάν δεν είχε προβεί σε καμία «επιθετική ενέργεια».

Στο πακιστανικό Κασμίρ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σφοδροί βομβαρδισμοί από την άλλη πλευρά των συνόρων σκότωσαν πέντε πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους, και τραυμάτισαν 29 άλλους τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Οι εχθοπραξίες είναι οι πιο αιματηρές από την περιορισμένη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή Καργκίλ του Κασμίρ το 1999. Οι σειρήνες ηχούσαν για περισσότερες από δύο ώρες νωρίτερα την Παρασκευή στο Αμριτσάρ, όπου στεγάζεται ο Χρυσός Ναός, ο ιερότερος χώρος προσκυνήματος των Σιχ.

Οι τουρίστες εγκατέλειψαν την πόλη οδικώς καθώς το αεροδρόμιο ήταν κλειστό. «Θέλαμε πολύ να μείνουμε, αλλά οι δυνατοί ήχοι, οι σειρήνες και οι διακοπές ρεύματος μας προκαλούν έκαναν να μένουμε άγρυπνοι τις νύχτες. Οι οικογένειές μας πίσω στην πατρίδα ανησυχούν για εμάς, γι' αυτό κλείσαμε ταξί και φεύγουμε», είπε ένας Βρετανός υπήκοος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Τα σχολεία και τα κέντρα εκπαίδευσης έκλεισαν στην περιοχή Μπικανέρ της ερήμου Ρατζαστάν της Ινδίας και οι κάτοικοι κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν δήλωσαν ότι τους ζητήθηκε να μετακινηθούν πιο μακριά και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σε συγγενείς ή να χρησιμοποιήσουν καταλύματα που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Νοτιότερα, στο Μπουτζ του Γκουτζαράτ, οι αρχές δήλωσαν ότι τουριστικά λεωφορεία είχαν τεθεί σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειάζονταν να εκκενώσουν ανθρώπους κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Η Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας της Ινδίας έδωσε εντολή σε όλα τα λιμάνια, τους τερματικούς σταθμούς και τα ναυπηγεία να αυξήσουν την ασφάλεια, εν μέσω «αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με πιθανές απειλές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL